Ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας συναριθμήθηκε η Τήνος

“Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς”

Έναν συνοπτικό, αλλά περιεκτικό απολογισμό, των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Τήνου για το 2018, καθώς και την παρουσίαση των ενδεικτικών δράσεων για το 2019, πραγματοποίησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τήνου, κ. Εμμανουήλ Σώχος.

Σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Τήνου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας ενημέρωσης και απόδοσης τιμής στους ιδιαίτερα ενεργούς πολιτιστικούς και άλλους κοινωνικούς συλλογικούς φορείς, όλων των περιοχών της Τήνου, σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου, στον τομέα του πολιτισμού και της προώθησης του πολιτιστικού προϊόντος του νησιού, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Εμμ. Σώχος, παρουσίασε έναν μικρό απολογισμό δράσεων του προηγούμενου έτους, ενώ ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των σημαντικότερων ενεργειών που έπονται το 2019, ενώ γνωστοποίησε, πως το νησί συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της χώρας, μεταξύ της Ακρόπολης, της Ολυμπίας, των Δελφών, των Μυκηνών κ.α.

Πρόταση συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την ποιότητα

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Σώχος, “ο πολιτισμός αποτελεί ανάσα ζωής. Αντιπροσωπεύει τη δημιουργική έκφραση των συμπολιτών μας, καθορίζει το επίπεδο ποιότητας ζωής των πολιτών ενός τόπου και ως εκ τούτου υποχρέωση της δημοτικής αρχής για την ενθάρρυνση, ανάδειξη και προβολή του”.

Μάλιστα, “ειδικότερα η δημοτική αρχή πρέπει αφενός να συμβάλει στην έρευνα, μελέτη και ανάδειξη της σύνολης πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας και αφετέρου την ενθάρρυνση δρομολόγησης νέων δράσεων πολιτισμού”.

Ο πολιτισμός, όμως, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, “συνιστά ταυτόχρονα και εργαλείο ανάπτυξης. Το νησί μας το 2018 συναριθμήθηκε μεταξύ των δέκα σημαντικότερων πολιτιστικών προορισμών της χώρας μας. Αν λάβουμε υπόψη ότι μεταξύ αυτών των δέκα περιλαμβάνονται η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία και οι Μυκήνες, γίνεται κατανοητή η σημασία της διαπίστωσης αυτής. Η εκτίμηση μάλιστα αυτή ενισχύεται από την αύξηση της επισκεψιμότητας των Μουσείων του Πύργου την τελευταία τριετία”.

“Χωρίς να υποτιμούμε τον προσκυνηματικό και παραθεριστικό τουρισμό, παρατηρούμε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός προσελκύει υψηλότερου επιπέδου —οικονομικού, κοινωνικού και πνευματικού— επισκέπτες”, σημείωσε, τονίζοντας, πως “για το λόγο αυτό θα πρέπει, στο βαθμό του δυνατού, να βελτιώσουμε το «πολιτιστικό προϊόν» που μπορεί να προσφέρει ο τόπος. Απαιτούνται, λοιπόν, δράσεις ποιοτικές και ευφυείς. Η καλλιτεχνική και η ευρύτερη πολιτιστική μας παράδοση, το τηνιακό τοπίο και η σύγχρονη καλλιτεχνική δραστηριότητα προσφέρονται προς τον σκοπό αυτό”.

Ο κ. Σώχος επεσήμανε, ότι “προωθούμε την ήδη εμπεδωμένη αντίληψη ότι η Τήνος είναι το νησί της ελπίδας και του πολιτισμού. Η ελπίδα συνάπτεται με το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης. Η αναβάθμιση, η ανάδειξη και η προβολή του πολιτιστικού μας προϊόντος αποτελεί υποχρέωση όλων μας. Πρωταρχικά της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των μαζικών φορέων και των κατά μόνας δημιουργών”.

Υπογράμμισε μάλιστα, πως “στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Ο Δήμος Τήνου, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», τείνουν χέρι συνεργασίας προς όλους, χωρίς διάθεση ποδηγέτησης, με μοναδικό γνώμονα την ποιότητα. Απευθύνεται κατ’ αρχάς στους κατ’ εξοχήν φορείς πολιτισμού του τόπου, το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του ΠΙΟΠ, το Μουσείο Τσόκλη, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, στους τοπικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένα άτομα, δημιουργούς και φίλους του πολιτισμού”.

Προχωρώντας σε μία αναφορά των σημαντικότερων δράσεων του 2018, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε, πως “το 2018 με το «Έτος Χαλεπά», αναδείξαμε τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας, Γιαννούλη Χαλεπά, με ποιοτικές εκδηλώσεις και δράσεις, που έτυχαν της αιγίδας του Υπ. Πολιτισμού. Η έκθεση «Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» έτυχε ευρείας αποδοχής και συνεχίζει να «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια της παράδοσής μας στην τέχνη του μαρμάρου και ότι η Τηνιακή μαρμαροτεχνία, δίκαια εγγράφηκε στους καταλόγους της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Unesco. Σημαντικές εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών στη γλυπτική, ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία και video art φιλοξενήθηκαν σε υπαίθριους και στεγασμένους χώρους του νησιού”.

Παράλληλα, “κορυφαίες εκθέσεις αναδείχθηκαν των Τηνίων καλλιτεχνών στα Υστέρνια και τον Πύργο και «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» και «Η επιστροφή του Γιαννούλη Χαλεπά», που φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας”.

Σημαντική και ποιοτική, όπως τόνισε ο κ. Σώχος, “η παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Τήνου, του Φεστιβάλ Δήμου Τήνου, αλλά και άλλων φορέων πολιτισμού που αναζήτησαν και πέτυχαν την ποιότητα”.

Ανάδειξη όλων των επιπέδων του Τηνιακού πολιτισμού

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ενημέρωσε, πως “ο Δήμος Τήνου, σύμφωνα, με τις μέχρι της σήμερον ενημερώσεις και επιστολές που έλαβε, από τους πολιτιστικούς φορείς του νησιού μας έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο το καταθέτουμε ενώπιόν σας και ζητάμε τη συνεργασία σας”, ξεκαθαρίζοντας, πως “τίποτα δεν είναι θέσφατο. Όλα είναι υπό συζήτηση και καλόπιστη κριτική. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους συλλογικούς φορείς για ένα καλύτερο αποτέλεσμα”.

Για το 2019, όπως ενημέρωσε, “οι μείζονες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις εστιάζονται στη διοργάνωση του Συνεδρίου της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, στον εορτασμό των 100 χρόνων, από το θάνατο του Ξωμερίτη καλλιτέχνη Δημήτρη Φιλιππότη, τον εορτασμό του «Έτους Σκαλκωτά», τη διοργάνωση Φεστιβάλ Πέτρας αφιερωμένου στην ξερολιθιά, στην ανάδειξη των Φαρικών Μνημείων της Τήνου, στον σχεδιασμό περιπατητικών- πεζοπορικών διαδρομών σε όλο το νησί και στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Δήμου Τήνου, που, από το 2019 θα ανατίθεται η υλοποίησή του σε εταιρία που θα προσφέρει το καλύτερο ποιοτικό πρόγραμμα”.

Κλείνοντας, ο κ. Σώχος διεμήνυσε, πως “ο τόπος μας δεν επιλέχθηκε τυχαία στους δέκα καλύτερους προορισμούς στην Ελλάδα. Η λαϊκή αρχιτεκτονική, ο πολιτισμός και το χειροποίητο τοπίο της ενδοχώρας, είναι οι μεγαλύτερες κατακτήσεις μας, στο διάβα του χρόνου. Κατακτήσεις, τις οποίες οφείλουμε να διατηρήσουμε, αναδείξουμε και προβάλλουμε, αλλά και να τις εκμεταλλευτούμε, προς όφελος των συμπολιτών μας”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και των συλλογικών φορέων του πολιτισμού, που προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν, προκειμένου να διαμορφωθεί το πολιτιστικό πρόγραμμα και η στρατηγική του νησιού, αναφορικά με τον πολιτισμό.

Ετικέτες: