Ολοκληρωμένο φάκελο, με στόχο τη διεκδίκηση χρηματοδότησης, για την κατασκευή αεροδρομίου στο νησί, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει υπό καθεστώς ΣΔΙΤ, καταθέτει ο Δήμος Ιητών

Η Ίος στοχεύει “ψηλά”

Ολοκληρωμένο φάκελο, προκειμένου να καταφέρει να διεκδικήσει χρηματοδότηση, για την κατασκευή δικού του αερολιμένα, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει, εφόσον υλοποιηθεί, υπό τη μορφή ΣΔΙΤ, κατέθεσε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο Δήμος Ιητών.

Η Ίος φαίνεται να διεκδικεί δυναμικά την ένταξή της στον αεροπορικό χάρτη της χώρας, καθώς ο Δήμος, σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, έχει προετοιμάσει το “έδαφος”, με στόχο την κατασκευή ενός μικρού αεροδρομίου, που εκτιμάται, πως θα συνεισφέρει, τόσο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, όσο και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των μόνιμων κατοίκων.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο της Ίου, κ. Μιχάλη Πετρόπουλο, υπάρχει αισιοδοξία, πως το έργο θα υλοποιηθεί και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, με τη συμβολή ιδιωτών, ώστε το νησί να αποκτήσει, πέραν του λιμένα, μία ακόμη πύλη εισόδου.

Στόχος η επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών

Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιητών, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των προκαταρκτικών μελετών αναφορικά με το έργο της δημιουργίας αεροδρομίου στην Ίο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και προκειμένου το έργο να τύχει επιταχυνόμενων αδειοδοτικών διαδικασιών και των απαραίτητων χωροταξικών και πολεοδομικών παρεκκλίσεων ακόμα δε και απαλλοτριώσεων όπου αυτό καταστεί αναγκαίο, προκρίνεται η κατάθεση σχετικού φακέλου στις διαδικασίες του Ν.3894/2010 όπως ισχύει περί Στρατηγικών Επενδύσεων στη χώρα.

Μέσω των διαδικασιών του εν λόγω νόμου, με επισπεύδοντα οργανισμό το Enerprise Greece του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έργα Στρατηγικού χαρακτήρα για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές αλλά και για την ίδια τη χώρα δύναται να αδειοδοτούνται με ταχείες διαδικασίες και με την έγκριση παρεκκλίσεων με τη χρήση του χωρικού εργαλείου Ε.Σ.Χ.Α.Σ.Ε. (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων).

Σχετικά με το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου, αυτό δύναται να τακτοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ή/και διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού και είναι ανεξάρτητο από τις δανειοδοτικές διαδικασίες.

Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται, ότι το κόστος δημιουργίας του φακέλου υποβολής θα καλυφθεί από ιδιωτική χρηματική δωρεά.

Αξίζει να επισημανθεί, πως μέσω δωρεάς συγκεκριμένου μελετητικού γραφείου, προς το Δήμο Ιητών, έχουν εκπονηθεί απαιτούμενες μελέτες, όπως η προκαταρκτική Μελέτη Βιωσιμότητας, η προκατακτική διερεύνηση κατασκευής αερολιμένα, όπως επίσης και μελέτη περιβαλλοντικής θεώρησης, οι οποίες έχουν επίσημα παραληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, ήδη από τον Απρίλιο του 2018.

Σημειώνεται, πως ο Οργανισμός Enterprise Greece αποτελεί την εξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» (Invest in Greece), στην οποία ενσωματώνονται, μεταξύ άλλων, και οι αρμοδιότητες του «Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (Ο.Π.Ε. Α.Ε.), σε έναν νέο και καινοτόμο φορέα εξωστρέφειας. Είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως σημαντικό στρατηγικό εταίρο παγκοσμίως.

Ο Οργανισμός Enterprise Greece δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τους διεθνείς επενδυτές και εταιρείες να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στην άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, καθώς και να παράσχει σημαντική πληροφόρηση για τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα. Επίσης, ο Οργανισμός αποσκοπεί στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, καθώς παράλληλα στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσεγγίσουν νέες αγορές και να εντοπίσουν νέους εταίρους έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες”

Όπως δήλωσε μιλώντας στην εφημερίδα, ο Δήμαρχος της Ίου, κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, “το Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ και καιρό, έχει πάρει απόφαση, προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή αεροδρομίου στο νησί, υπό μορφή ΣΔΙΤ”.

Διευκρινίζοντας, επεσήμανε, πως “η τελευταία αυτή απόφαση, αφορά στην υποβολή φακέλου, για την ένταξή μας στο Enterprise Greece, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο του Δημοσίου, με χαρακτήρα ιδιωτικού δικαίου όμως και επενδύει σε έργα, με αναπτυξιακό χαρακτήρα, τα οποία όμως προορίζονται να αποδοθούν σε ιδιώτες”.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε, πως ο Δήμος έχει ετοιμάσει, επίσης με τη συνδρομή ιδιώτη, τον απαιτούμενο φάκελο, έχει ήδη γίνει η πρώτη αίτηση προς το φορέα “και τώρα με τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πάμε να υποβάλουμε το φάκελο, για τη χρηματοδότηση”.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε δε, πως “είμαι απόλυτα αισιόδοξος, ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε χρηματοδότηση, το έργο έχει πάρει το δρόμο του”.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, “την επόμενη εβδομάδα έχω προγραμματισμένες συναντήσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε στην αγορά των οικοπέδων, στο σημείο, που έχουμε επιλέξει για την κατασκευή του αεροδρομίου”, υπογραμμίζοντας, ότι “εφόσον προχωρήσει το ζήτημα της αγοράς της γης, όλα παίρνουν πλέον το δρόμο τους. Πιστεύω, ότι σε μία περίοδο δύο περίπου ετών, αν η διαδικασία αγοράς των οικοπέδων ολοκληρωθεί ομαλά, το νησί πιθανότατα θα έχει αεροδρόμιο”.

Αναφορικά, με τις ανάγκες, που αναμένεται να εξυπηρετήσει το αεροδρόμιο, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε, πως η επιπρόσθετη πύλη εισόδου, θα λειτουργήσει επικουρικά, αφού ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, φαίνεται να επιλέγουν τα πλοία για τη μετακίνησή τους από και προς το νησί. Παρ' όλα αυτά, η ύπαρξη αεροδρομίου, εκτός από την εξυπηρέτηση της ήδη μεγάλης τουριστικής κίνησης της Ίου, θα ωφελήσει σημαντικά και τις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων του νησιού.

“Τα στατιστικά λένε, ότι ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, μετακινείται με πλοίο. Αυτό, όμως δε σημαίνει, ότι το αεροδρόμιο δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη πλεονέκτημα για το νησί. Θα αποτελέσει κίνητρο, για τους τουρίστες εκείνους, που επιθυμούν να πηγαίνουν απευθείας στον προορισμό που επιθυμούν, χωρίς την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η ακτοπλοϊκή μετακίνηση. Αν και δεν είναι μεγάλος ακόμη ο αριθμός αυτός, όσον αφορά στους επισκέπτες μας, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά, αποτελεί το 15-20% των επισκεπτών, οι αεροπορικές μετακινήσεις είναι σίγουρα περισσότερο άνετες”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, “θα εξυπηρετήσει σε μεγάλο βαθμό και τους ντόπιους, ώστε να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα άμεσης μετακίνησης προς τα κεντρικά, ενώ ακόμη θα συνδράμει και στις μετακινήσεις που γίνονται για λόγους υγείας”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ιητών δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ότι, δεδομένου, ότι η Ίος αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους τουριστικούς προορισμούς, θα υπάρξει άμεσα και ενδιαφέρον από τις αεροπορικές εταιρείες, ώστε να εντάξουν το νέο αεροδρόμιο στο πρόγραμμά τους, παρόλο, που, όπως τόνισε, ο Δήμος στοχεύει στην υλοποίηση ενός μικρού, σχετικά αερολιμένα.

“Σύμφωνα με τα όσα προτείνουμε εμείς, το αεροδρόμιο θα είναι ιδανικό για την προσγείωση αεροσκαφών, έως 90 θέσεων, είτε με έλικες, είτε με τουρμπίνες. Θα έχει μήκος περίπου 1.300 μέτρα. Η Ίος δεν χρειάζεται, θεωρώ, ένα αεροδρόμιο τεραστίων διαστάσεων. Ένα τέτοιου μεγέθους αεροδρόμιο είναι υπεραρκετό για το νησί μας και πιστεύω ακράδαντα, ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον”, σημείωσε.

Ετικέτες: