Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συμμετοχή του Δήμου Αμοργού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών

Πρωτοπόρος στη νέα εποχή του τουρισμού η Αμοργός

Τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά σε εκσυγχρονισμό των τουριστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αποφάσισε ο Δήμος Αμοργού.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί τα τελευταία τεχνολογικά εργαλεία, προκειμένου να διασφαλίσει την ταυτοποίηση των στοιχείων του επισκέπτη, την διενέργεια συναλλαγών χωρίς επαφή, αλλά και την ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού, σχετικά με τα πολιτιστικά δρώμενα και τις τουριστικές υπηρεσίες της Αμοργού, μέσα από ψηφιακή εφαρμογή. 

Την εισήγηση ανέλαβε η αρμόδια αντιδήμαρχος, κ. Καλλιόπη Δεσποτίδη, ενώ διευκρίνισε, πως η πρόταση, όπως αυτή κατατέθηκε περιλαμβάνει αρκετούς τεχνικούς όρους. Τόσο η αντιδήμαρχος, όσο και ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, εξήγησαν στην ουσία την πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου προς το Σώμα, το οποίο ωστόσο, αν και υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση, εξέφρασε τους προβληματισμούς του, τόσο σε ό,τι αφορά την δυσνόητη πρόταση, όσο και σχετικά με το γεγονός, πως πρόκειται για μία εφαρμογή που διατηρεί προσωπικά στοιχεία των επισκεπτών.

Προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας

Σύμφωνα με την απλοποιημένη εξήγηση της αρμόδιας Αντιδημάρχου, κ. Δεσποτίδη, η πρόταση αφορά στην αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών, εν μέσω πανδημίας, εστιάζοντας στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται ουσιαστικά για την έκδοση μίας προπληρωμένης κάρτας, για τον κάθε επισκέπτη, που τον βοηθά να κάνει συναλλαγές, τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως ένα ξενοδοχείο, χωρίς να χρησιμοποιούνται μετρητά. Παράλληλα θα υπάρχει μέσα και η ταυτοποίηση των στοιχείων του». 

Συμπληρώνοντας, ο Δήμαρχος, κ. Καραΐσκος, σημείωσε, πως «εκτός από το ψηφιακό “πορτοφόλι” υπάρχει και η ταυτοποίηση στοιχείων. Αυτό έχει να κάνει με τα στοιχεία του επισκέπτη. Λόγω του κορωνοϊού, η ταυτοποίηση απαιτείται. Δηλαδή, ένας επισκέπτης δηλώνει τα στοιχεία του ταξιδεύοντας. Με αυτή την εφαρμογή, γίνεται η ταυτοποίηση πριν ακόμη έρθει ο επισκέπτης στην Αμοργό, καταχωρούνται εκεί τα στοιχεία του και άρα υπάρχει έλεγχος ταυτότητας». 

Ένα άλλο κομμάτι, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι αυτό που ειπώθηκε ήδη, αυτό της προσβασιμότητας και των συναλλαγών που πραγματοποιούνται, οι οποίες θα γίνονται ηλεκτρονικά ώστε να μην υπάρχει επαφή», ενώ το τρίτο κομμάτι, «έχει να κάνει με το one stop service point, δηλαδή το πώς μπορεί μέσα από αυτή την κάρτα, ή μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή που θα συνδέεται με αυτή την κάρτα, να μπορεί ο επισκέπτης να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το νησί, όπως για παράδειγμα δρομολόγια λεωφορείων, το ωράριο λειτουργίας των μουσείων, ή ειδοποίηση για κάποιο πρόβλημα που υπάρχει στο νησί. Διάφορες πληροφορίες, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες μέσα από την εφαρμογή». 

Κλείνοντας, ο δήμαρχος τόνισε, πως «είναι ένα πρόγραμμα, που στόχο έχει, λόγω του κορωνοϊού να διευκολύνει την πληροφόρηση, την προσβασιμότητα και τις συναλλαγές». 

Διευκρινίζοντας, πως η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πως παρά το γεγονός ότι η πανδημία ενδεχομένως σε κάποιο χρονικό διάστημα να εξαλειφθεί, ο τρόπος που πραγματοποιούνται τα ταξίδια έχει αλλάξει για πάντα, επισημαίνοντας, πως με τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Αμοργός θα βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις και θα καινοτομήσει σε αυτή τη νέα εποχή.

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας

Όσον αφορά στο τεχνικό κομμάτι της πρότασης, την οποία ανέγνωσε η αντιδήμαρχος κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται, πως στην τρέχουσα επανέναρξη και σταθεροποίηση της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την κρίση του Covid-19, ο τομέας του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης θα διαδραματίσουν δραστικό ρόλο, καθώς ήταν ήδη βασικοί πυλώνες για την κινητικότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρήζουν υποστήριξης από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με τη συνεργασία Ευρωπαϊκών και όχι μόνο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προτείνονται δράσεις για την αναβάθμιση όλων των παραπάνω τομέων. 

Ο Δήμος Αμοργού έχει συμπεριληφθεί στην αίτηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ευρωπαϊκό πρόγραμμα ψηφιακής εφαρμογής. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική κίνηση, αποτέλεσμα επαφών με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, κ. Πέτρο Καβάσαλη.  Σύμφωνα με την ανάλυση της εισήγησης, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που όχι απλά θα αναβαθμίσει, αλλά θα φέρει μία νέα εποχή σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη αλλά και προς τον επισκέπτη. 

Το πρόγραμμα ονομάζεται “T3LD Tourism and Education” και αφορά στην ανάπτυξη μίας σειράς υπηρεσιών που ευνοούνται από τη χρήση του Land Data Assimilation Systems (LDAS) στον τουριστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει την ανάπτυξη ενός Identity and Service Wallet για τους επισκέπτες των ελληνικών νησιών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιόδου Covid-19 αλλά και ως ένα One Stop Service Point για την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες για ηλεκτρονικά μέσα και υπηρεσίες τουρισμού σε ένα νησί.

To CEFLD μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας για τη διεξαγωγή, τόσο απομακρυσμένων, όσο και face-to-face αλληλεπιδράσεων. 

To T3LD είναι ένα πλαίσιο που παρέχεται ως υπηρεσία και βασίζεται στο στοιχείο CLFLD, ως το βασικό τεχνολογικό θεμέλιο για την ενσωμάτωση με το πανευρωπαϊκό δίκτυο LDAS. Μπορεί να συνδέσει και να ενσωματώσει χαρακτηριστικά από άλλους παρόχους της ταυτότητας και χαρακτηριστικών, όπως τοπικές δημόσιες αρχές, μουσεία, πανεπιστήμια και συνεργαζόμενες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρείες και συνεργασίες, που βελτιώνουν τόσο τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, όσο και τη βιωσιμότητα των τοπικών οικονομιών. 

Το συγκεκριμένο έργο στοχεύει στη χρήση του δομικού στοιχείου CEFLD δομικού στοιχείου, ως γενικού μηχανισμού ελέγχου ταυτότητας φυσικών προσώπων σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται τοπικά ή εξ αποστάσεως από τουρίστες και πιθανούς επισκέπτες αλλά και από τον εκπαιδευτικό τομέα. 

To T3LD θα προσφέρει στους πολίτες έναν ενιαίο και ασφαλή μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας για την κατανάλωση δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. 

Στο έργο θα εξεταστούν τρεις περιπτώσεις χρήσεων: Οι Κανάριοι νήσοι, ελληνικά νησιά και η Πανεπιστημιακή Σχολή Σχεδιασμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας στη Μαδρίτη. 

Στο ελληνικό έργο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης.

Ο Δήμος Αμοργού, μέσω της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης, προτείνεται να συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα, με συντονίστρια την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Καλλιόπη Δεσποτίδη, ενώ στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, θα χρειαστεί και η συμβολή ενός εθελοντή συνεργάτη. 

 

Ετικέτες: