Ιδιαίτερα αυξημένη η ανησυχία των νησιωτικών κοινωνιών σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί η ανεπάρκεια της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη μεταφορά των μαθητών

«Να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα»

Το μείζον ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, τώρα περισσότερο από ποτέ, ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς σε Σύρο και Κυκλάδες, με την αρμόδια, για τα ζητήματα μεταφοράς μαθητών, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, να τονίζει πως πρόκειται για πρόβλημα που δημιουργείται από την κείμενη νομοθεσία.

Για μία ακόμη σχολική χρονιά, η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορά στη μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες, αφήνει τους γονείς να αγωνιούν για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών τους, ή να επιλέγουν να μεταφέρουν οι ίδιοι τους μαθητές στο σχολείο, με επιβάρυνσή τους, δεδομένου, ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά, μέσω των σχολικών λεωφορείων, δεν προλαβαίνουν καν να αφιχθούν εγκαίρως στο σχολείο.

«Αδύνατον να διανύουν αποστάσεις ασυνόδευτα τα νήπια»

Στη Σύρο, γονείς νηπίων που φοιτούν στα νηπιαγωγεία της Σύρου, Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας και Φοίνικα, κατέθεσαν ανοικτή επιστολή με επώνυμες υπογραφές, ζητώντας από την ΠΝΑΙ και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

Μέσω της επιστολής, οι γονείς καλούν τα αρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου «να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από και προς τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία», ζητώντας «να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων νηπιαγωγείων, καθώς υπάρχει απόσταση από τον κεντρικό δρόμο έως αυτά. Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατον να μεταφέρονται με το λεωφορείο της γραμμής, καθώς είναι επικίνδυνο τα νήπια να διανύουν τις συγκεκριμένες αποστάσεις ασυνόδευτα». Ειδικότερα, οι γονείς ζητούν άμεσα δρομολόγηση μεταφορικών μέσων, τα οποία θα εξασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών έως και την πόρτα του σχολείου.

Οι γονείς κάλεσαν τους αρμόδιους της ΠΝΑΙ σε ανοικτό διάλογο, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος, τονίζοντας στην κατακλείδα της επιστολής, πως «το δικαίωμα της δωρεάν φοίτησης και μεταφοράς των παιδιών μας θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο και αδιαμφισβήτητο», μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε άμεσα, προκειμένου να βρεθεί λύση, αναφορικά με την απόφαση της ΠΝΑΙ, που βάσει της νομοθεσίας, προβλέπει μεταφορά των νηπίων στις σχολικές μονάδες από συγκεκριμένο σημείο του εκάστοτε οικισμού, έως το κοντινότερο σημείο του σχολείου όπου δύναται η πρόσβαση του λεωφορείου.

Στη συνάντηση, πέραν των γονέων και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, παραβρέθηκαν επίσης το στέλεχος της ΠΝΑΙ, υπεύθυνος για τα ζητήματα της μεταφοράς μαθητών, κ. Γ. Παπαμανώλης και ο Δ/ντης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Χ. Καφτηράνης.

Όπως αναφέρουν οι γονείς στη σχετική ανακοίνωση, «ακολούθησε έντονος διάλογος, χωρίς δυστυχώς να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα, που αφορά στη μετακίνηση των μαθητών από την πόρτα του λεωφορείου στην πόρτα του σχολείου, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει απόσταση πολλών μέτρων αλλά και σκάλες, και τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων και πέντε ετών δεν δύνανται να διανύσουν με ασφάλεια ασυνόδευτα».

Από τα πολιτικά και υπηρεσιακά αρμόδια στελέχη που βρέθηκαν στη συνάντηση, οι γονείς ενημερώθηκαν ότι η νομοθεσία δεν έχει λάβει υπόψιν τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες στα νησιά και πως η ΠΝΑΙ δεν μπορεί να παρακάμψει τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους γονείς, «η λύση που μας προσφέρει η Περιφέρεια, μισθώνοντας μαθητικό λεωφορείο, τόσο για το Δημοτικό όσο και για το Νηπιαγωγείο, με συνοδό μόνο μέσα στο μεταφορικό μέσον και όχι έως την πόρτα του σχολείου, μας είναι παντελώς ανεπαρκής».

Επιπλέον, στηλιτεύουν το γεγονός, ότι το αρμόδιο στέλεχος για τη μεταφορά μαθητών τους ενημέρωσε ότι θα μισθωθεί μαθητικό λεωφορείο, ενώ «μας παρότρυνε είτε να αφήνουμε τα νήπια να διανύουν την απόσταση μόνα τους, είτε να ζητήσουμε βοήθεια από διάφορους "καλοθελητές", να συνοδεύσουν τα παιδιά μας ως την πόρτα του σχολείου, διότι πρόκειται για ένα ασφαλές νησί και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο!». Όπως επισημαίνουν, «μάλλον διαφεύγει της συνειδήσεως τους, ότι ένα παιδί τεσσάρων και πέντε ετών, δεν έχει συναίσθηση του κινδύνου και για αυτό επιβάλλεται η επίβλεψη του από ενήλικα».

Οι γονείς των νηπίων μαθητών ζητούν «την άμεση τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών. Ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και οι αρμόδιοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί, να βρουν την καλύτερη λύση για τα παιδιά μας και όχι προσωρινές λύσεις και πασαλείμματα. Δε θα ανεχτούμε από κανέναν να παίζει με τις ζωές και τις τύχες των παιδιών μας».

ΠΝΑΙ: «Πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας»

Από την πλευρά του, μετά τη δημοσιοποίηση της ενημέρωσης των γονέων, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με ανακοίνωσή της, διευκρινίζει τα εξής:

«Ευθύνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί η διεκπεραίωση του μεταφορικού έργου και η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας που το διέπει. Καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια έχει καταστεί δυνατή η μεταφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας της μαθητικής κοινότητας. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις δεν οφείλονται σε δική μας ολιγωρία αλλά στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά μαθητών, καθιστώντας αναγκαία τη διαφοροποίησή του στις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιωτικού χώρου, αίτημα που η Περιφερειακή Αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι και σήμερα διεκδικεί».

Έντονο πρόβλημα σε νησιά των Κυκλάδων

Το πρόβλημα, ωστόσο, της μεταφοράς των μαθητών δεν αφορά μόνο στη Σύρο, καθώς η ανεπάρκεια της νομοθεσίας θίγει πολλές νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα, σε όσες οι χιλιομετρικές αποστάσεις και η γεωμορφολογία, δυσχεραίνουν το μεταφορικό έργο.

Ενδεικτική, αλλά και μία από τις σοβαρότερες περιπτώσεις, η Άνδρος, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, αφουγκραζόμενο την αγωνία των γονέων, προχώρησε σε έκδοση απόφασης – ψηφίσματος, σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή της εν λόγω Κ.Υ.Α, ζητώντας την αναθεώρησή της.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η Άνδρος είναι ένα μεγάλο νησί, με πάνω από 20 διάσπαρτα χωριά και υπερπολλαπλάσιους οικισμούς, ενώ τονίζεται, ότι η μεταφορά των μαθητών αποκλειστικά με λεωφορεία και σε συνδυασμό με τις μεγάλες αποστάσεις και το γεγονός ότι μεταφέρονται παιδιά όλων των βαθμίδων, δημιουργεί πολύ σημαντικές καθυστερήσεις (πάνω από μία ώρα), ταλαιπωρία και προβλήματα ασφάλειας.

Επιπλέον, το Δ.Σ. αναφέρει, ότι «η τρέχουσα πανδημία απαιτεί όσο το δυνατόν μικρότερο συγχρωτισμό» και αντ’ αυτού «εμείς αυτή την περίοδο επιλέξαμε να συγκεντρώσουμε τα παιδιά σε χώρους φύλαξης, περιμένοντας το μεταφορικό μέσο και εν συνεχεία να μέσα σε αυτό».

Η ομόφωνη απόφαση καταλήγει, πως το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου «διαμαρτύρεται και ζητά την αναθεώρηση της απόφασης», κρίνοντας απαραίτητη την επανεξέταση του τρόπου μεταφοράς των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες.

Επίσης και ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, σε δημόσια τοποθέτησή του, τόνισε πως υπάρχει πρόβλημα και στην Αμοργό, όσον αφορά στην ασφαλή μεταφορά των μαθητών, ενώ σημείωσε, ότι με τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις τόσο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αμοργού, όσο και των συλλόγων γονέων, θα προβεί και ο ίδιος σε έντονη διαμαρτυρία προς τα αρμόδια όργανα, με στόχο την αναθεώρηση της ΚΥΑ.

Στη Βουλή το πρόβλημα

Την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, ώστε να γίνει συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και κυρίως, να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, ζήτησε με ερώτηση που κατάθεσε στη Βουλή, και ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φίλιππος Φόρτωμας.

Στην ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο κ. Φόρτωμας επισημαίνει, πως η σχετική νομοθετική πρόβλεψη βρίθει προβλημάτων, τονίζοντας, πως κατά την εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ από τις Περιφέρειες, «παρατηρήθηκε έντονη δυσαρέσκεια από τις τοπικές κοινότητες όσον αφορά τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που τίθενται σε αυτή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της Νησιωτικότητας», καθώς όπως εξηγεί, «ο ορισμός των δικαιούμενων δωρεάν μεταφοράς μαθητών καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια ενώ επί της ουσίας δεν παρέχει στην εκάστοτε Περιφέρεια τη δυνατότητα σχεδιασμού αυτής με βάση τις ειδικές απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της».

Επίσης, ο κ. Φόρτωμας επισημαίνει την ανάγκη ενσωμάτωσης στην ΚΥΑ κριτηρίων ούτως ώστε να διασφαλίζονται κοινωνικές ομάδες (οικονομικά ασθενέστεροι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ), οι οποίες παρόλο που δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στην μεταφορά των μαθητών αυτών, ενώ κλείνει σημειώνοντας, ότι «καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και θα έχει ως μοναδικό άξονα την απρόσκοπτη παρουσία των μαθητών στο σχολείο και την ασφάλειά τους».