Νέα τηλεδιάσκεψη του Δικτύου Δημάρχων κατά των Αιολικών Πάρκων, συμμετέχοντος και του προέδρου της ΚΕΔΕ και έκδοση ψηφίσματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος

«Άρση του αδιεξόδου μόνο με διάλογο Δήμων και κεντρικής διοίκησης»

  • Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, 2020 - 06:18

Συσπειρώνονται οι επικεφαλής των Δήμων, που αντιμετωπίζουν ζητήματα, όσον αφορά στην άκριτη εγκατάσταση ΑΠΕ, μέσω του Δικτύου Δημάρχων κατά των Αιολικών Πάρκων, προκειμένου και με τη βοήθεια της ΚΕΔΕ, να καταφέρουν, τα αιτήματά τους να εισακουσθούν από την κεντρική εξουσία.

Τηλεδιάσκεψη, μεταξύ των μελών του Δικτύου Δημάρχων κατά των Αιολικών Πάρκων, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με τη συμμετοχή και αρκετών Δημάρχων από τις Κυκλάδες, αλλά και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχο Τρικκαίων, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Στόχος της τηλεδιάσκεψης των δημάρχων, είναι ο συντονισμός των δράσεων ενάντια στην άκριτη εγκατάσταση θηριωδών αιολικών πάρκων, προκειμένου να επικοινωνηθούν οι θέσεις τους με ενιαίο τρόπο, ενδυναμώνοντας τη “φωνή” των τοπικών κοινωνιών προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους δημάρχους των Κυκλάδων, όπως έχει πολλάκις τονιστεί στο παρελθόν, η κοινή – και πάγια – θέση τους, δεν αφορά πλήρη αντίθεση στη χρήση και αξιοποίηση των “πράσινων” μορφών ενέργειας, ωστόσο έχει δηλωθεί κάθετη αντίθεση, όσον αφορά στην βιομηχανοποίηση των νησιών, στη μετατροπή τους, δηλαδή, σε ενεργειακά “εργοστάσια”, εις βάρος των μοναδικών οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και πανίδας, αλλά και της τουριστικής εικόνας των Κυκλαδονήσων.

Στην κατεύθυνση αυτή, δεν είναι λίγα τα νησιά που μεν αντιτίθενται στις, χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίας, αποφάσεις περί εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΣΠΗΕ ή υβριδικών σταθμών σε διάφορα σημεία των νησιών, έχουν εκκινήσει διαδικασίες ωστόσο, για την παρουσίαση εναλλακτικών σχεδίων ενεργειακής διαχείρισης, με τη χρήση ΑΠΕ, σε σημεία και κλίμακα όμως, που να είναι αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες.

Πρωταρχικός στόχος η συσπείρωση και η οργάνωση

Αξίζει να σημειωθεί, πως η πρωτοβουλία για τη σύσταση του Δικτύου Δημάρχων κατά των Αιολικών Πάρκων, είχε ξεκινήσει στα μέσα του φετινού καλοκαιριού και μετά από κάλεσμα του δημάρχου Σαρωνικού, κ. Πέντρου Φιλίππου, προς τους δημάρχους της χώρας που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, και διοργανώνοντας την πρώτη τηλεδιάσκεψη.

Στην αρχική τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Ιητών, κ. Γκίκας Γκίας, καθώς και εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Στο πλαίσιο της πρώτης αυτής τηλεδιάσκεψης, κάθε ένας από τους συμμετέχοντες Δημάρχους αναφέρθηκαν εν τάχει στο ιστορικό του τόπου τους, όσον αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις ιδιαίτερα επιβαρυντικές – συχνά καταστροφικές – για το περιβάλλον και τα οικοσυστήματα επιπτώσεις, που έχουν οι μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις που χρειάζονται για την εγκατάστασή τους.

Επιπλέον, σε αυτό το αρχικό στάδιο, οι Δήμαρχοι συμφώνησαν στα παρακάτω:

– Να ενημερωθούν όλοι οι δήμαρχοι της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και να προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη σύντομα

– Να δημιουργηθεί δίκτυο δημάρχων με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους

– Να δημοσιοποιηθεί κοινή ανακοίνωση με τις θέσεις και τις μελλοντικές τους ενέργειές και δράσεις

– Να υποβάλλουν κοινό υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία, τις κατά τόπο Περιφέρειες και τα συλλογικά τους όργανα (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ)

– Να οργανωθεί κοινή συνέντευξη Τύπου καθώς και ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κάθε δήμο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο περιβάλλον και το φυσικό τοπίο.

Ομόφωνο ψήφισμα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Στην ικανοποίηση της προτελευταίας εκ των παραπάνω συμφωνηθέντων δράσεων, προχώρησε το Δίκτυο, κατά την προ ημερών τηλεδιάσκεψή του, όπου προσκλήθηκε και συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), κ. Παπαστεργίου, ενώ διευρύνθηκε κατά πολύ και ο αριθμός των συμμετεχόντων Δημάρχων.

Οι Δήμαρχοι μίλησαν, ο καθένας για την περιοχή ευθύνης του, όσον αφορά στις θέσεις τους σχετικά με την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, ενώ εκδόθηκε και αναλυτικότατο ψήφισμα προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, όπως αυτούσιο παρατίθεται παρακάτω:

«Το Δίκτυο Δημάρχων κατά των ανεμογεννητριών διευρύνει διαρκώς τη δυναμικότητά του με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουμε την απειλή της εκτεταμένης εγκατάστασης γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα νησιά και στους σημαντικούς ορεινούς όγκους.

Όλοι εμείς, πραγματοποιήσαμε χτες 10/11 τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, συμφωνώντας καταρχήν ότι είναι αναγκαίος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ΑΠΕ.

Θεωρούμε όμως ότι η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών μας χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των Δήμων μας.

Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους Δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές και εξαναγκάζοντας τις τοπικές κοινωνίες να συναινέσουν και πολλές φορές να συμμορφωθούν σε επιλογές με βαρύ οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο, είναι αναγκαίο να καλλιεργηθεί ένα γόνιμο έδαφος εποικοδομητικού διαλόγου, μεταξύ Δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο πρόταγμα είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού ο οποίος θα συγκροτήσει μια δομημένη και ολοκληρωμένη εθνική ενεργειακή στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξής κρίσιμες παραμέτρους:

– Τα ειδικά ιστορικά, πολιτισμικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των τοπίων των Δήμων μας

– Τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών μας, από τις οποίες πολλές είναι υπερκορεσμένες

– Το ισοζύγιο μεταξύ μικρού ενεργειακού οφέλους και μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής

Το δίκτυο των Δημάρχων αποτελεί μια αυτοτελή οντότητα, έξω και πέρα από κομματικές περιχαρακώσεις, με σαφή στόχο και προσανατολισμό την αποτροπή της ανεξέλεγκτης, άναρχης και υπερμεγέθους εγκατάστασης ανεμογεννητριών στους Δήμους μας, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία προκειμένου να προστατεύσουμε την υπεραξία των τόπων μας, να συνεισφέρουμε στη σύνταξη μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης πρότασης, να διασυνδεθούμε μεταξύ μας και με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο, να συντονίσουμε τις δράσεις μας και τελικά να διασυνδέσουμε τις κυρίαρχες βουλήσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Το παρόν ψήφισμα θα επιδοθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο θα επιδιώξουμε άμεσα συνάντηση προκειμένου να του εκθέσουμε τις θέσεις μας».

Το ψήφισμα υπογράφουν 18 Δήμαρχοι και ένας πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας, μεταξύ των οποίων, ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανώλης Μικέλης, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Δήμαρχος Σικίνου, κ. Βασίλης Μαράκης, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Λευτέρης Καραΐσκος και η Δήμαρχος Φολεγάνδρου, κ. Ευθαλία Παπαδοπούλου.