"Τείχος" απέναντι στις ανεμογεννήτριες
- Σήμερα - 6:18
Πολλαπλές συναντήσεις και διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στο νησί της Νάξου με σκοπό, κάτοικοι και συλλογικά όργανα, να εκφράσουν την εναντίωση τους στην σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νησί.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου στην εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή στο Χαλκί η "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων". Η εκδήλωση αφορούσε στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών στα βουνά της Νάξου από έναν γνωστό Όμιλο και την τοποθέτηση 57 υπεράκτιων ανεμογεννητριών στη Δονούσα.
Τις τέσσερις εισηγήσεις ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, με τους κατοίκους να ενημερώνουν τους ανθρώπους της Κίνησης για τον αγώνα που έχει δοθεί στο παρελθόν κατά των ανεμογεννητριών στη Νάξο και να θέτουν πολλές ερωτήσεις, ιδιαίτερα σε σχέση με το πως μπορούν να ανακοπούν αυτά τα σχέδια. Μία ακόμη εκδήλωση ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παντάνασσας στην πόλη της Νάξου, με θέμα το ίδιο σημαντικό ζήτημα.
Πριν τις δύο εκδηλώσεις, η "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων" με το ιστιοπλοϊκό της έκανε το γύρω του νησιού, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή και στη συνέχεια μίλησε για τις απειλές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο.
Δ. Λιανός: "Δεν μπήκαν στη διαδικασία να μιλήσουν πρώτα με τον Δήμο"
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις συναντήσεις διαμαρτυρίας και διαλόγου που πραγματοποιήθηκαν στο νησί λέγοντας ότι ουσιαστικά κανείς ούτε από την Κίνηση, ούτε από τους εκπροσώπους των χωριών της ορεινής Νάξου, δεν μίλησε πρώτα με τη Δημοτική Αρχή.
"Η συγκεκριμένη Κίνηση έρχεται στο νησί λέγοντας ότι το κάνουν από ενδιαφέρον, χωρίς να ξέρω τι ΜΚΟ είναι, ούτε τι θεσμικό ρόλο έχουν. Το ζήτημα είναι ότι αν πράγματι υπήρχε ενδιαφέρον θα έπρεπε πρώτα από όλα και όλους, να έρθουν σε επικοινωνία με τον Δήμο Νάξου και εμένα, για να ενημερωθούν για ότι ήθελαν και για τις ενέργειες που ο Δήμος έχει κάνει", επεσήμανε αρχικά, προσθέτοντας πως "το ζήτημα δεν είναι μόνο αυτό, αλλά ούτε και οι τοπικές Συλλογικότητες που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις δεν μπήκαν στη διαδικασία να μιλήσουν πρώτα με τον Δήμο"
"Τα προβλήματα αυτά τα διαχειριζόμαστε με σύμπνοια, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο"
Παράλληλα, αναφορικά με τη θέση του Δήμου για το ζήτημα των ανεμογεννητριών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Λιανός τόνισε ότι "ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει διαχρονικά εκφράσει μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων και των αποφάσεων του, την θέση του και την εναντίωσή του για το ζήτημα των ανεμογεννητριών. Έχουμε προχωρήσει και σε νομικές παραστάσεις, έχουμε πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουμε κάνει ενέργειες και ότι ήταν αναγκαίο. Επιμένω ότι είναι κρίμα, τοπικοί φορείς που συνεργάστηκαν με την "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων" δεν μπήκαν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν μαζί μας. Τα προβλήματα αυτά τα διαχειριζόμαστε με σύμπνοια, προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο. Το θέμα της μη τοποθέτησης, παρόλο που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν οι άδειες, είναι σημαντικό και ξεκάθαρο και ο Δήμος Νάξου είναι ενάντια σε αυτό".
Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων: "Ένα βιομηχανικό έργο που αλλάζει το νησί για πάντα"
Στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η "Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων" και πριν την πραγματοποίηση των δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων είχε αναφέρει ότι "στη Νάξο σχεδιάζεται η εγκατάσταση 46 ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων (!), στο πλαίσιο ενός ενιαίου έργου σε Νάξο, Άνδρο, Πάρο και Τήνο, συνολικής ισχύος 204 MW. Το έργο φέρει την υπογραφή του γνωστού Ομίλου και η τελευταία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) εκδόθηκε στις 10/06/2022. Κάθε ανεμογεννήτρια είναι τύπου Enercon E70, ισχύος 2,3 MW και ύψους όσο μια 30όροφη πολυκατοικία. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της παρέμβασης: η υψηλότερη ανεμογεννήτρια σήμερα στη Νάξο φτάνει τα 75 μέτρα, και υπάρχουν μόλις 9 τέτοιες στην Κόρωνο και μερικές χαμηλότερες σε άλλες τοποθεσίες. Το νέο σχέδιο θα επιφέρει ριζική αλλαγή στο ανάγλυφο του νησιού, αφού για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προβλέπεται η διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων, με πλάτος 10 μέτρα, και τεράστια τεχνικά έργα σε ορεινούς όγκους".
"Θεωρείται βέβαιο ότι οι ανεμογεννήτριες θα αντικατασταθούν από πολύ μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα"
Στη συνέχεια, είχε τονίσει πως "το έργο δεν περιλαμβάνει πλέον ανεξάρτητη διασύνδεση με την Αττική, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, αλλά θα «χωρέσει» στον υπάρχοντα ηλεκτρικό χώρο του ΑΔΜΗΕ. Παρά τις αναφορές στην παλιά τεχνολογία (E70), θεωρείται βέβαιο ότι οι ανεμογεννήτριες θα αντικατασταθούν από πολύ μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μοντέλα, που συνεπάγονται ακόμα βαρύτερα έργα υποδομής”.
Μάλιστα, όπως είχαν υποστηρίξει, οι επιπτώσεις για το νησί θα είναι πολλαπλές και σοβαρές, όπως:
-
Αποψίλωση και καταστροφή οικοσυστημάτων, μέσω εκβραχισμών, επιχωματώσεων και τσιμεντοστρώσεων.
-
Ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό, που βασίζεται στην αυθεντικότητα και το τοπίο.
-
Απειλή για την πολιτιστική και αγροτική ταυτότητα της Νάξου.
-
Σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και τη χλωρίδα του νησιού, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοιες μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις.
-
Πρόκειται για ένα έργο βιομηχανικής κλίμακας που δεν εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, αλλά τους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς μιας "πράσινης" ανάπτυξης".
Στο κάλεσμα που είχαν κάνει προς τους κατοίκους του νησιού, έκλειναν λέγοντας ότι "κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στα βουνά, η καταστροφή επεκτείνεται και στη θάλασσα. Σχεδιάζεται τεράστιο παράκτιο αιολικό πάρκο με 57 ανεμογεννήτριες λίγο έξω από τη Δονούσα, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις ακτές. Το έργο αυτό θα πλήξει το θαλάσσιο οικοσύστημα, τις μεταναστευτικές οδούς, το τοπίο, την αλιεία και την γραφικότητα ενός από τα πιο αγνά και απομονωμένα νησιά των Κυκλάδων. Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού ιστιοπλοϊκού μας ταξιδιού στις Κυκλάδες, βρισκόμαστε στη Νάξο για να ενωθούμε με κατοίκους και συλλογικότητες του νησιού, σε δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα: «Οι απειλές για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Αιγαίο». Οι πολίτες της Νάξου και των Κυκλάδων έχουν δικαίωμα στον λόγο και την απόφαση για τον τόπο τους".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντίδραση για τις ανεμογεννήτριες στη Νάξο
30 Οκτ. 2017 - 6:18 - "Η προστασία του τόπου μας είναι ευθύνη όλων μας"
2 Μαΐου. 2025 - 6:18 - Νάξος: Υποβολή αιτήσεων για έκδοση ή ανανέωση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων
29 Απρ. 2025 - 18:26 - Μέτρα για την αποσυμφόρηση των χώρων στάθμευσης
24 Απρ. 2025 - 6:18 - Νάξος: Το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου
21 Μαρ. 2025 - 20:04