Υποβολή πρότασης, για μία πολυεπίπεδη, διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων από τον Δήμο Ιητών

Ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας μέσω τεχνολογίας

  • Τρίτη, 6 Απριλίου, 2021 - 06:19

Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο και καινοτόμο σύστημα συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων, όπως πλημμυρικά φαινόμενα, σεισμικά φαινόμενα και πανδημία, μεταξύ άλλων, προτίθεται να διαμορφώσει ο Δήμος Ιητών, σύμφωνα με σχετική πρόταση χρηματοδότησης που κατατίθεται, με έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας “Ψηφιακή Σύγκλιση” και την πρόσκληση με τίτλο “Smart Cities”, για την ανάπτυξη ευφυών εφαρμογών, συστημάτων και πλατφορμών, ο Δήμος υποβάλλει προς χρηματοδότηση πρόταση, με τίτλο “Δράσεις Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων στο Δήμο Ιητών”.

Πέραν από το σκέλος που αφορά στο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών λεωφορείων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του Δήμου, σχετικά με την ανάπτυξη του ολοκληρωμένου συστήματος πολιτικής προστασίας, που στο πλαίσιό του περιλαμβάνονται πολλές επιπλέον δράσεις, που αφορούν στην εξυπηρέτηση, τόσο των υπαλλήλων του Δήμου, όσο και των δημοτών.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «απώτερος σκοπός του Δήμου Ιητών, είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των εργαλείων της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας με τη χρήση της τεχνολογίας που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των Δήμων και Περιφερειών της Χώρας. Παράλληλα προωθείται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική ένταξη των δημοτών χωρίς διακρίσεις, ενισχύοντας τη συμμετοχική δημοκρατία και την ανοιχτή διακυβέρνηση στη λήψη των αποφάσεων».

Κύριες λειτουργίες συστήματος

Όπως αναφέρεται στη σχετική αναλυτική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, στο πλαίσιο του συστήματος συντονισμού και διαχείρισης κρίσεων, οι κύριες λειτουργίες της πλατφόρμας ενδεικτικά αφορούν σε:

  • Ψηφιακό Χάρτη για την αποτύπωση όλων των επιχειρησιακών δεδομένων πολιτικής προστασίας σε πολλαπλά επίπεδα (layers)

  • Τρισδιάστατη παρουσίαση και διάχυση χωρικών δεδομένων (3D GIS)

  • Δημιουργία 3D ψηφιακού ανάγλυφου του Δήμου με χρήση αεροφωτογραφιών κτηματολογίου και DEM υψηλής ευκρίνειας, ως υπόβαθρο του ψηφιακού χάρτη

  • Κατανεμημένη Διαχείριση Γεωγραφικών Πληροφοριών για συνεχή ενημέρωση των ψηφιακών δεδομένων (κρουνών, σημείων ενδιαφέροντος κλπ)

  • Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων και ανθρώπινου δυναμικού

  • Διαθεσιμότητες Επιχειρησιακών Πόρων

  • Διαχείριση Βαρδιών προσωπικού

  • Συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών αναφορικά με τηλεματικά δεδομένα του στόλου οχημάτων ώστε να επιτυγχάνεται η αμεσότερη και βέλτιστη κατανομή και διαχείρισή τους

  • Τηλεματική Δεξαμενών

  • Ad hoc παρακολούθηση θέσης οχημάτων μέσω φορητών συσκευών GPS.

  • Ανταλλαγή δεδομένων με τους υπολογιστές οχημάτων και προσωπικού (πλοηγός και έξυπνα κινητά τηλέφωνα/tablet)

  • Διαχείριση Σχεδίων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών

  • Λήψη και απεικόνιση γεωγραφικών δυναμικών δεδομένων από διαδικτυακούς παρόχους (σεισμοί, ενεργά θερμά σημεία, μετεωρολογικά δεδομένα, καμένες εκτάσεις).

  • Σχεδιασμός και υλοποίηση ασκήσεων ετοιμότητας

  • Συνεργατική Διαχείριση Περιστατικών και Συντονισμός (Collaboration)

  • Παρακολούθηση ροών βίντεο

  • Προσομοιωτή Εξέλιξης Δασικών Πυρκαγιών

  • Προσομοίωση εκκένωσης

  • Ενοποίηση Επικοινωνιών VHF/UHF μέσω τεχνολογίας Radio over IP

  • Κινητά Επιχειρησιακά Κέντρα –Mobile Command Centers

  • Εναέρια Παρακολούθηση Μέσω Μη-επανδρωμένων Αεροσκαφών

  • Εφαρμογή έξυπνων κινητών για τους υπαλλήλους του Δήμου

  • Εφαρμογή έξυπνων κινητών για ενημέρωση πολιτών και πληθοπορισμού (Crowdsourcing)

  • Διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Περιστατικών Πόρων και Τηλεματικών Δεδομένων Πυροσβεστικού Σώματος

Υπηρεσίες για τη σεισμική δραστηριότητα

Το Σύστημα περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένες υπηρεσίες για σεισμούς, παρέχοντας στοιχεία σεισμικής δραστηριότητας. Επίσης, μέσω συγκεκριμένης διεπαφής με έγκριτα σεισμολογικά Ινστιτούτα (Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Ευρω-μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κλπ.) το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα σε πραγματικό χρόνο για οπουδήποτε σεισμικό γεγονός συμβαίνει στην περιοχή του Δήμου ή σε γειτονική και θα ενημερώνεται ο ψηφιακός χάρτης, ενώ θα γίνεται άμεση αποτύπωση κατάστασης δημοσίων κτηρίων μετά από σημαντικό σεισμικό γεγονός.

Στόχος του προτεινόμενου συστήματος είναι η άμεση και αξιόπιστη εκτίμηση των επιπτώσεων ενός σημαντικού σεισμικού γεγονότος σε δημόσια κτήρια (Σχολεία, Δημαρχεία, ΚΑΠΗ, άλλα δημοτικά κτήρια), αμέσως μετά την εκδήλωσή του, με τη χρήση εγκατεστημένων αισθητήρων επιτάχυνσης (επιταχυνσιογράφων) και εξειδικευμένου λογισμικού που υπολογίζει σε πραγματικό χρόνο την πιθανότητα το κάθε κτήριο να έχει υποστεί ζημιές και ενημερώνει τον Δήμο ή και άλλους αρμόδιους φορείς για τη λήψη των απαραίτητων ενεργειών προστασίας

Έγκαιρη ειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα

Το προτεινόμενο σύστημα επίσης περιλαμβάνει υπηρεσίες παρακολούθησης και έγκαιρης ειδοποίησης για πλημμύρες.

Το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα για κάποια συγκεκριμένη υδρολογική λεκάνη, βασίζεται σε προσομοιώσεις (υδρολογικά και υδραυλικά μοντέλα), τα οποία θέτουν κάποια κατώφλια βροχόπτωσης, όπου εάν ξεπεραστούν, αυξάνεται η πιθανότητα πλημμύρας στη συγκεκριμένη λεκάνη. Άρα όταν η πρόγνωση βροχής αναμένεται να ξεπεράσει τα συγκεκριμένα κατώφλια, υπάρχουν κάποια alert έως και 6 ώρες πριν. Ακόμα και η πραγματική βροχόπτωση, όπως θα καταγράφεται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που θα βρίσκονται στην ανάντι περιοχή, όταν οι καταγραφές πλησιάζουν τα κατώφλια, μπορεί να σταλεί alert, το οποίο θα προηγείται κάποιων δεκάδων λεπτών από την πιθανή εκδήλωση πλημμύρας.

Περισσότερες υπηρεσίες

Τέλος, το σύστημα προβλέπει υπηρεσίες και για την πανδημία, οι οποίες υλοποιούνται με εγκατάσταση μέσων, για τον εντοπισμό ατόμων που ενδεχομένως δεν χρησιμοποιούν μάσκα, ή για εγκατάσταση θερμικών καμερών σε εισόδους δημοσίων κτηρίων για τη μέτρηση θερμοκρασίας των ατόμων που εισέρχονται και αντίστοιχους συναγερμούς κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παράλληλα, το σύστημα ενσωματώνει πολλές καθημερινές λειτουργίες του Δήμου, όπως η παρακολούθηση του στόλου οχημάτων τη Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ή ακόμα και άλλων οχημάτων, η παρακολούθηση και πιστοποίηση των έργων που είτε εκτελεί η Τεχνική Υπηρεσία, είτε υπεργολάβοι, η ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου για καθημερινά θέματα ή παράπονα πολιτών μέσω της χρήσης της εφαρμογής του έξυπνου κινητού από πολίτες, η ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου για θέματα πρόληψης και προετοιμασίας μέσω της χρήσης της εφαρμογής του έξυπνου κινητού από πολίτες, καταγράφοντας πχ. κατάστασης φρεατίων, περιοχών με μπάζα και εύφλεκτα υλικά, ζημιές σε δίκτυα κοινής ωφελείας κλπ. Επιπλέον η παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων και προγνώσεων και χρήση από αγρότες, ψαράδες, τουριστικές επιχειρήσεις και αθλήματα και άλλους σχετικούς επαγγελματίες του Δήμου, κλπ.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν το προτεινόμενο σύστημα σχεδόν σε καθημερινή λειτουργία, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες του συστήματος να συνηθίζουν τις λειτουργικότητές του, έτσι ώστε στην περίπτωση κρίσης από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, να μπορεί να γίνει βέλτιστη χρήση του.

foto: freepik.com
 

 

Ετικέτες: