Πιέζουν για τη συγκρότηση δημοτικών επιτροπών αθλητισμού και πολιτισμού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Τάξη στους χώρους, αταξία στη δημοκρατική διαδικασία

Τάξη, στους όρους, τις προϋποθέσεις, αλλά και το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο θα παραχωρούνται οι αθλητικοί χώροι του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, επιχειρεί να θέσει το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από την ψήφιση σχετικού κανονισμού.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε – κατά πλειοψηφία – τον κανονισμό αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων του Δήμου, προκειμένου να οργανωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα παραχωρούνται στα αθλητικά σωματεία, σε φορείς, αλλά και πολίτες.

Από την πλευρά της μειοψηφίας, το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε δεν αφορούσε στον κανονισμό καθαυτό, αλλά στο γεγονός, πως παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, κατά τις συζητήσεις για τη διάλυση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί σχετικά δημοτικά όργανα (Επιτροπή Αθλητισμού, Επιτροπή Πολιτισμού, κλπ), τα οποία θα αναλαμβάνουν τη συζήτηση των σχετικών θεμάτων, αλλά και την εισήγησή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου οι διαδικασίες να εκδημοκρατιστούν.

Τη συγκεκριμένη εισήγηση περί του κανονισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η απόφαση της οποίας ήταν επίσης κατά πλειοψηφία και με τις παρατηρήσεις εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας.

Σε τι αφορά ο κανονισμός

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, ο κανονισμός καθορίζει το γενικό πλαίσιο διαχείρισης και λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και των υπό κατασκευή εγκαταστάσεων. Θα έχει δε πεδίο εφαρμογής και σε όσες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν μελλοντικά για άθληση. Μέσω της εφαρμογής του παρόντος κανονισμού επιδιώκεται η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων , με σκοπό:

  • την υποστήριξη και προαγωγή των προγραμμάτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων  και της άθλησης για όλους.
  • την υποστήριξη του σωματειακού αθλητισμού.
  • την υποστήριξη και ανάπτυξη του Σχολικού αθλητισμού όλων των βαθμίδων.
  • την υποστήριξη και διοργάνωση αθλητικών, ψυχαγωγικών, επιστημονικών, συνεδριακών πολιτιστικών εκδηλώσεων Διεθνούς, Εθνικού, Περιφερειακού, Δημοτικού επιπέδου και φορέων τοπικού χαρακτήρα.

Πρόβλεψη για αντίτιμο από την παραχώρηση των χώρων

Την εισήγηση προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος, κ. Ευάγγελος Κατσαράς, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια της δημοτικής αρχής να θέσει κανόνες, αναφορικά με την παραχώρηση των αθλητικών χώρων του δήμου, καθώς έκρινε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει οργάνωση και σαφές πλαίσιο λειτουργίας.

Μία σημαντική πρόβλεψη του κανονισμού αφορά και στην επιβολή σχετικού αντιτίμου, που θα καταβάλλεται στο Δήμο από τα Σωματεία που θα κάνουν χρήση των χώρων, με τον κ. Κατσαρά να σημειώνει, ότι και ο Δήμος με τη σειρά του έχει δαπάνες για τη συντήρηση και τα πάγια λειτουργικά έξοδα των χώρων αυτών. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μία πρόσφατη παραχώρηση μεγάλου αθλητικού χώρου, σε σωματείο εκτός Νάξου, που ζήτησε να πραγματοποιήσει εκεί τις προπονήσεις του, λέγοντας πως ο Δήμος «έχασε» ουσιαστικά χρήματα, παραχωρώντας τον δωρεάν, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ο σχετικός κανονισμός.

Ο Αντιδήμαρχος κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έχει δεδηλωμένη πρόθεση να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τα αθλητικά σωματεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο πλαίσιο, προκειμένου να ωφελείται, τόσο ο αθλητικός κόσμος, όσο και ο Δήμος.

Τέλος, ο κ. Κατσαράς διευκρίνισε, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά μόνο στο σκέλος της έγκρισης του κανονισμού, ενώ στη συνέχεια και με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, θα εξειδικευτούν τα κριτήρια και το ύψος του αντιτίμου που θα καλούνται να καταβάλλουν στο Δήμο οι φορείς για τη χρήση του χώρου.

Ζήτημα δημοκρατίας η συγκρότηση επιτροπών αθλητισμού και πολιτισμού

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Δύναμη Δημιουργίας», κ. Βασίλης Βρούτσης, επεσήμανε, ότι «όταν ζητάμε αντίτιμο από τους αθλητές – και κατ’ επέκταση από τα σωματεία και τους γονείς τους – θα πρέπει πρώτα να έχουμε κατοχυρώσει, ότι προσφέρουμε και τις ανάλογες υπηρεσίες. Εδώ και χρόνια, οι αθλητικές εγκαταστάσεις λειτουργούν αλλά σε πολύ κακή κατάσταση και από άποψη προσωπικού. Φανταστείτε, ότι το φιλέ στο γήπεδο του βόλεϊ το τοποθετούν οι αθλητές. Σε αντίθεση με τη Σύρο, που πηγαίναμε 20 χρόνια και πάντα υπήρχαν εκεί υπάλληλοι κι ας μη χρειαζόταν να κάνουν τίποτα».

Όπως υπογράμμισε, από την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου και συγκεκριμένα μετά την κατάργηση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, δεν έχει συσταθεί συλλογικό δημοτικό όργανο, υπεύθυνο για τα ζητήματα αθλητισμού, προκειμένου να γίνεται διαβούλευση των ζητημάτων αυτών με διαφάνεια, ενώπιον των δημοτικών συμβούλων που συμμετέχουν στα όργανα, ενώ αντιθέτως τα θέματα έρχονται στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από «συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ερήμην των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Κατσαράς, υποστήριξε ότι υπήρξε διαβούλευση με τα σωματεία, πριν την κατάρτιση του κανονισμού, με τον κ. Βρούτση να επαναλαμβάνει, ότι εφόσον η διαβούλευση έγινε μεταξύ μόνο του Αντιδημάρχου και των εκπροσώπων των σωματείων, και πάλι «πίσω από κλειστές πόρτες» πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση.

Επιπλέον ο Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε πως η δημοτική αρχή επιθυμεί τον δίκαιο καταμερισμό του χρόνου για τα σωματεία, με σύστημα μοριοδότησης, ενώ συμφώνησε, ότι θα πρέπει να συσταθούν τα αρμόδια δημοτικά όργανα. Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος πρότεινε, θα πρέπει να εγκριθούν οι κανονισμοί για τους αθλητικούς χώρους και σε επόμενο συμβούλιο αυτός για τους πολιτιστικούς χώρους, προκειμένου η εφαρμογή τους να ξεκινήσει άμεσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Βρούτση, τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο οποίος ξεκαθάρισε αρχικά ότι η παράταξή του είναι θετική στον κανονισμό, καθώς μέσω αυτού μπαίνει μία τάξη στην παραχώρηση των χώρων.

Εντούτοις, ο κ. Χατζηανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για όλο το εύρος των αθλητικών και πολιτιστικών ζητημάτων, προκειμένου οι τοπικοί φορείς να γνωρίζουν εξ αρχής, τις υποχρεώσεις τους, τους όρους των παραχωρήσεων χώρων, το ύψος των ετήσιων ενισχύσεών τους, αλλά και ο Δήμος να διαμορφώνει από νωρίς μέσα στο έτος ένα αθλητικό και ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και όχι κάθε δρώμενο να έρχεται αποσπασματικά προς συζήτηση στα δημοτικά όργανα. Στην κατεύθυνση αυτή και ο κ. Χατζηανδρέου πίεσε, σχετικά με τη συγκρότηση των δημοτικών επιτροπών αθλητισμού και πολιτισμού, χαρακτηρίζοντάς το «ζήτημα δημοκρατίας» και επιρρίπτοντας ευθύνες στο Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για το γεγονός, ότι παρά τις δεσμεύσεις, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια ενέργεια.

Όσον αφορά δε στις ενισχύσεις των αθλητικών σωματείων, ο επικεφαλής της μειοψηφίας επεσήμανε, ότι σε καμία περίπτωση τα σωματεία δεν θα πρέπει να έχουν το ρόλο του επαίτη προς το Δήμο για τις τακτικές τους ενισχύσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν από την αρχή του έτους το ποσό ενίσχυσής τους από το Δήμο, που θα αποφασίζεται με διαφανή κριτήρια.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει τα αθλητικά σωματεία να έχουν το ρόλο του επαίτη στη δημοτική αρχή. Θα πρέπει τα σωματεία από την αρχή του χρόνου με διαφανή κριτήρια να γνωρίζουν ότι θα λάβουν από το Δήμο ενίσχυση.

Ο κ. Χατζηανδρέου έκλεισε λέγοντας ότι τα σωματεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων έχουν σημειώσει αξιόλογη πρόοδο στον αθλητισμό, διαφημίζοντας το νησί και ο Δήμος οφείλει να επιδεικνύει προς αυτά αντίστοιχη μέριμνα και φροντίδα, καθώς υπάρχει άμεσο ανταποδοτικό όφελος στην τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο κ. Δημήτρης Κορρές, δήλωσε ότι η παράταξη τίθεται κάθετα αντίθετη στην επιβολή αντιτίμου για τη χρήση των αθλητικών χώρων, ενώ υποστήριξε ότι ο κανονισμός είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επαγγελματικών σωματείων, μη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού και του μαζικού αθλητισμού, αλλά και μην εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για την άθληση των μεμονωμένων πολιτών.

Τελικώς, ο κανονισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τις επισημάνσεις της μειοψηφίας σχετικά με την εκκρεμότητα για τη σύσταση αρμόδιων δημοτικών οργάνων για πολιτισμό και αθλητισμό.