Πιέσεις της μειοψηφίας προκειμένου να λειτουργούν με ίδιο προσωπικό του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων οι χώροι πολιτισμού και όχι με αναθέσεις σε ιδιώτες

«Να μπούμε σε άλλη πολιτική λογική»

Διάλογος, σχετικά με την στελέχωση, με προσωπικό του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, των πολιτιστικών χώρων, άνοιξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη μειοψηφία να τονίζει την ανάγκη ο Δήμος να διαχειρίζεται με ίδια μέσα τους χώρους πολιτισμού, αντί της ανάθεσης της υπηρεσίας σε ιδιώτες.

Η συζήτηση σχετικά με την στελέχωση των πολιτιστικών χώρων, ξεκίνησε με αφορμή το θέμα εκμίσθωσης ενός χώρου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοινότητας Απειράνθου σε ιδιώτη, ο οποίος θα αναλάβει, με δικό του προσωπικό, την ολιγόμηνη λειτουργία των χώρων πολιτισμού κατά την περίοδο υψηλής επισκεψιμότητας στο νησί, ώστε να είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Από την πλευρά, τόσο της μείζονος, όσο και της ελάσσονος μειοψηφίας, υπογραμμίστηκε, πως ο Δήμος οφείλει να κινήσει διαδικασίες τέτοιες, ούτως ώστε να στελεχώσει τους πολιτιστικούς χώρους με ίδιο προσωπικό, προκειμένου αφενός να καθορίζει το χρόνο λειτουργίας των χώρων αυτών ανά πάσα στιγμή και αφετέρου να διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού.

Διασφάλιση του επιδόματος ανεργίας για το προσωπικό του αναδόχου

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρης Λιανός, προς το Σώμα, όπως και το 2020, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάθεση της λειτουργίας των μουσείων σε ιδιώτη.

«Επειδή η εταιρεία που είχε αναλάβει πέρσι την λειτουργία των μουσείων δεν ήταν εποχιακή, δεν μπορούσαν οι εργαζόμενοι – ενώ ασκούσαν μία εποχιακή δραστηριότητα – να μπουν αργότερα στο ταμείο ανεργίας. Μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου, προτάθηκε στον ιδιώτη να δημιουργήσει παράρτημα της εταιρείας του στη Νάξο, με εποχιακό ΚΑΔ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό να λάβουνε το επίδομα ανεργίας μετά το τέλος της υπηρεσίας. Ο ιδιώτης δέχτηκε και ακριβώς αυτό έγινε. Πλέον, με κάθε νομιμότητα, εφόσον μας δίνεται αυτό το δικαίωμα από τον νομοθέτη, έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε ένα τμήμα του Μουσείου στο παράρτημα αυτό, ώστε να στεγαστεί φορολογικά. Μάλιστα, βάσει κανονισμού, η εταιρεία θα πληρώνει μίσθωμα ύψους 70 ευρώ ανά μήνα», ανέλυσε ο κ. Λιανός προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έκλεισε την εισήγησή του, υποστηρίζοντας, ότι η εταιρεία, με την πρόθεσή της να προχωρήσει σε όλη αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι δεν είχε κάποια τέτοια υποχρέωση βάσει νόμου, διευκολύνει τόσο το Δήμο, όσο κυρίως τους εργαζομένους της.

«Πρέπει να έχουμε αυτοτέλεια»

Λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, τόνισε ότι το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις. Όπως διευκρίνισε περαιτέρω, «η μία είναι η καθαρά πολιτική διάσταση, που έχει να κάνει με την πολιτική του Δήμου απέναντι στη λειτουργία αυτών των εκθεσιακών χώρων ενώ η δεύτερη είναι η διαδικαστική διάσταση, όπως αναπτύχθηκε από τον Δήμαρχο».

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηανδρέο, «στο δεύτερο κομμάτι εγώ θα συμφωνήσω και μάλιστα, επειδή είναι υπέρ των εργαζομένων έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η λειτουργία των χώρων σήμερα, καλό είναι να το δώσουμε για να γίνει αυτό το υποκατάστημα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους. Σε ό,τι αφορά αυτό το κομμάτι θα μας βρείτε σύμφωνους».

Σε ό,τι αφορά όμως το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης αυτής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας επεσήμανε, πως «έχουμε κάνει παρεμβάσεις κατ’ επανάληψη, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην Οικονομική Επιτροπή. Φέτος, λόγω της ιδιαιτερότητας που υπήρχε λόγω της πανδημίας, ψηφίσαμε ξανά υπέρ αυτού του τρόπου λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων, όπως είχαμε ψηφίσει και πέρσι. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε, ότι πρέπει από δω και στο εξής η λειτουργία όλων αυτών των χώρων να γίνεται με δικό μας προσωπικό. Είναι κάτι αντίστοιχο που έχουμε πει κατ’ επανάληψη και για τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων, αλλά και για τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Κάτι αντίστοιχο επιθυμούμε και για αυτό το θέμα και μάλιστα σε αυτό, είναι και πιο εύκολη η διαδικασία».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο ίδιος επανέλαβε, ότι «καταθέτουμε και πάλι την άποψή μας για την πολιτική του Δήμου που αφορά στη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων, ενώ ζητούμε ενίσχυση και για άλλους πολιτιστικούς χώρους όπως αυτός που ανοίξαμε τις προηγούμενες ημέρες στην Κόρωνο. Θα πρέπει να έχουμε τη δική μας αυτοτέλεια», καθώς όπως είπε, «θα μας δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούμε μονίμως τα μουσεία, ή όποτε επιλέγει ο Δήμος». Τέλος, ο κ. Χατζηανδρέου τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του Δημάρχου για τη λειτουργία των χώρων φέτος, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα «από του χρόνου να μπούμε σε μία άλλη πολιτική λογική».

Καμία υποκατάσταση του ρόλου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ

Από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Γιάννης Κορρές, επανέλαβε τη θέση της παράταξής του ενάντια στην εκμίσθωση των δημοτικών ακινήτων εν γένει, ενώ συγκεκριμένα για τους χώρους πολιτισμού σχολίασε πως ο πολιτισμός δεν θα έπρεπε να είναι εμπόρευμα, ενώ το προσωπικό θα έπρεπε να διασφαλίζει τα εργασιακά του δικαιώματα με μόνιμη πρόσληψή του από το Δήμο.

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια και ο επικεφαλής της «Δύναμης Δημιουργίας», κ. Βασίλης Βρόυτσης, τονίζοντας τα εξής: «Έχουμε καταψηφίσει και τις δύο προηγούμενες φορές τις μισθώσεις αυτές των μουσείων, για λόγους που δεν θα επαναλάβω, καθώς έχουν διατυπωθεί. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον του Δημάρχου, σε σχέση με τη διασφάλιση των εργαζομένων, είναι και δικό μας ενδιαφέρον. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτό θα ήταν πιο αποδοτικό, αν αυτοί οι εργαζόμενοι είχαν μία σταθερότητα, αν αυτοί οι εργαζόμενοι λειτουργούσαν υπό τη σκέπη του Δήμου και όχι κάποιου ιδιώτη, ο οποίος καλώς κάνει τη δουλειά του. Όσο κουραστικός κι αν γίνομαι, θα επαναλάβω ότι καταργήσαμε τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και δύο χρόνια αργότερα δεν έχουμε τίποτα στη θέση του. Έχουμε μόνο μία Ειδική Σύμβουλο Πολιτισμού, για της οποίας τις ενέργειες δεν έχουμε κάποια ενημέρωση».

Αποδοτικότερη η διαχείριση των χώρων σήμερα

Απαντώντας προς τη μειοψηφία, ο Αντιδήμαρχος, κ. Βαγγέλης Κατσαράς, υποστήριξε ότι επί ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού λειτουργούσαν εντελώς διαφορετικά, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, οι διαδικασίες γίνονται σωστότερα, ενώ και η λειτουργία των χώρων γίνεται αποδοτικότερα και καλύτερα. Ο κ. Κατσαράς σχολίασε, ότι θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις, ωστόσο βάσει των συνθηκών, αυτή τη στιγμή προτεραιοποιείται από το Δήμο η εξυπηρέτηση του αναδόχου, με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση του προσωπικού του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος, πρόσθεσε, πως ενδεχομένως η διαδικασία να μην είναι τέλεια, ωστόσο σίγουρα είναι καλύτερη η διαχείριση των πολιτιστικών χώρων από τη διαχείριση που γινόταν επί ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ, καθώς ο φορέας λειτουργούσε πλήρως υποστελεχωμένος.

Στα λεγόμενα των δύο ανδρών, ο κ. Βρούτσης ανταπάντησε, πως «ο ρόλος του Δήμου δεν είναι να βοηθά ώστε να παίρνουν επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι, αλλά να μεριμνά ώστε να έχουν εργασία», με τον κ. Κατσαρά να υπενθυμίζει, πως ο Δήμος έχει και εποχικές θέσεις εργασίας και πάλι διασφαλίζει τα νόμιμα επιδόματα για το προσωπικό που δεν εργάζεται το χειμώνα.