Η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη, μιλά στην εφημερίδα για τα δύο μεγάλα έργα που «τρέχουν» για την ενίσχυση του συστήματος υδροδότησης στο νησί

«Οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

  • Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, 2021 - 06:19

Έχοντας αντιμετωπίσει επιτυχώς ένα δύσκολο – τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της αυξημένης τουριστικής κίνησης – καλοκαίρι, ο Δήμος Σίφνου προχωρά στην περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών της ύδρευσης.

Πιο συγκεκριμένα, έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μόλις τον Σεπτέμβριο βγήκε στον «αέρα» ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος για το έργο αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης. Το συγκεκριμένο έργο αφορά σχεδόν όλο το εύρος της νότιας Σίφνου, και αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για την ποιότητα του νερού που καταλήγει στις βρύσες των καταναλωτών, όσο και για την αύξηση της αντοχής του δικτύου σε συνθήκες αυξημένης κατανάλωσης.

Επιπλέον, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή του Αγίου Μερκουρίου, προς τον οικισμό της Χερρονήσου, ένα έργο, το οποίο θα ενισχύσει την υδροδότηση για το βόρειο τμήμα του νησιού. Οι επιμέρους μελέτες που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο της ανάθεσης αφορούν σε α) τοπογραφική – υψομετρική αποτύπωση για τη δημιουργία του αναγκαίου υπόβαθρου εκπόνησης της υδραυλικής μελέτης, β) υδραυλική μελέτη εξωτερικού υδραγωγείου, γ) μελέτες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων του εξωτερικού υδραγωγείου για την κάλυψη των αναγκών της βόρειας Σίφνου.

Για τη σημαντική αυτή προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών της ύδρευσης, με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας στο μέλλον, αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, η υδροδοτική αυτονομία της Σίφνου, μιλά στην εφημερίδα η Δήμαρχος Σίφνου, κ. Μαρία Ναδάλη.

Η Δήμαρχος, αναφέρεται διεξοδικά στις κινήσεις του Δήμου για την ανάπτυξη καίριων υποδομών, ενώ μιλά και για την συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια διαφύλαξης του πολυτιμότερου αγαθού, καθώς κατά την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρούνται – ευτυχώς λίγα και μεμονωμένα – περιστατικά υπερκατανάλωσης, που έχουν οδηγήσει το Δήμο Σίφνου στην έκδοση σχετικών αποφάσεων, που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης πόσιμου ύδατος σε κολυμβητικές δεξαμενές.

Μέσα στο τελευταίο διάστημα έχει γίνει μία σειρά ενεργειών του Δήμου Σίφνου, με άξονα την ενίσχυση του συστήματος υδροδότησης. Παράλληλα, μέσα στη φετινή τουριστική σεζόν είδαμε σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς το ζήτημα της αντοχής των υποδομών, κυρίως σε ύδρευση και αποχέτευση, να έρχεται στο προσκήνιο. Η Σίφνος αντιμετώπισε ζητήματα στον τομέα της υδροδότησης μέσα στο καλοκαίρι; Τα δρομολογημένα έργα πόσο θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού;

Μ. Ναδάλη: Η Σίφνος, όπως και πολλά από τα νησιά μας, αντιμετώπισε φέτος αρκετά προβλήματα ομαλής υδροδότησης των οικισμών της. Ο Δήμος μας προσπάθησε και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει μέσα από δράσεις με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, που συνδυαστικά θα διασφαλίσουν την απαιτούμενη ποσότητα και ποιότητα νερού.  Οι συγκεκριμένες δύο ενέργειες είναι ένα μέρος μόνον από μια σειρά έργων και εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θεωρούνται καθοριστικής σημασίας.

Ενδεικτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση μεγάλου μέρους των πεπαλαιωμένων αγωγών ύδρευσης, συντηρήσεις των δικτύων, η κατασκευή νέων δεξαμενών, η συντήρηση και επισκευή της παλιάς μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στον Πλατύ Γιαλό.

Πολύτιμος αρωγός του Δήμου στην προσπάθεια αυτή είναι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η πρώην Γενική Γραμματέας κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο νυν κ. Μανώλης Κουτουλάκης και φυσικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου, η συνδρομή των οποίων ήταν και συνεχίζει να είναι καθοριστική.

Με την ευκαιρία. να μην παραλείψουμε την επίπονη και σκληρή δουλειά των συνεργατών μας, του προσωπικού της Υπηρεσίας Ύδρευσης και του αρμόδιου Αντιδημάρχου, που είναι συνεχής και συστηματική.            

Είδαμε μέσα στη θερινή σεζόν κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου Σίφνου, αλλά και ενημερώσεις μέσω ανακοινώσεων και δελτίων Τύπου, που είχαν ως στόχο την λελογισμένη χρήση των υδάτινων πόρων. Υπήρξε ανταπόκριση των πολιτών σε αυτό; Πώς μπορεί ένα νοικοκυριό ή μία επιχείρηση να συμβάλλει στην προσπάθεια του Δήμου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα λειψυδρίας;

Ανταποκρίθηκαν οι συνδημότες μας, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες και οι τυχόν μεμονωμένες εξαιρέσεις δεν ανατρέπουν την εκτίμηση αυτή.

Σε μια βάση συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, ο Δήμος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί ως προς τη λελογισμένη χρήση του νερού, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες όλων.

Ωστόσο χρειάζεται να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, να υπάρξει πλήρης συνειδητοποίηση ότι οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, να αξιοποιηθούν οι στέρνες, όπως στο παρελθόν, αλλά και να περιοριστούν φαινόμενα (π.χ. τεράστιοι κήποι με υδροβόρα καλλωπιστικά φυτά), τα οποία αφενός δε συνάδουν με το περιβάλλον, τη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες του νησιού και αφετέρου προκαλούν προβλήματα σε βάρος των καταναλωτών.

Πέραν από τα δρομολογημένα έργα που βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης, υπάρχει σκέψη για περαιτέρω ενισχυτικές ενέργειες σε ό,τι αφορά τις υποδομές της Σίφνου;

Η βελτίωση των υποδομών είναι ο στόχος της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Φυσικά και ο δικός μας. Απασχολεί τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας και είναι πάντα στο «τραπέζι» των συζητήσεων της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Σίφνου, στην οποία εκπροσωπούνται πολλοί από τους δραστήριους τοπικούς Συλλόγους του νησιού μας.

Η εύρεση νέων και η βελτίωση των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης – σε συνδυασμό με πιθανές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – οι δομές στον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, που επιδέχονται πολλών ακόμα βελτιώσεων, μέσα από τη διεκδίκηση και υλοποίηση προγραμμάτων, όπως η υπογειοποίηση κάδων που έχει δρομολογηθεί, η αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Λεονταρίτη, τις Υπηρεσίες της ΠΝΑ, του Δήμου και της τοπικής ομάδας, η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος και η προβολή του νησιού μας μέσω του  πολιτισμού, της ιστορίας και των ιδιαίτερων συγκριτικών του πλεονεκτημάτων (αρχιτεκτονική, γαστρονομία, αγγειοπλαστική, μονοπάτια κ.ά.), είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας.

Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε συστηματικά προς την κατεύθυνση της  δημιουργίας του Κέντρου Κεραμικής στον Αρτεμώνα, μιας μικρής Πινακοθήκης στην Απολλωνία αλλά και για την αξιοποίηση, με τη συνδρομή του Δήμου, διατηρητέου διώροφου παλαιού αρχοντικού ιδιοκτησίας του Πάντειου Πανεπιστημίου στα Εξάμπελα για εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες.

 

Ετικέτες: