Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου εγκρίθηκε η συμμετοχή του στον αναπτυξιακό οργανισμό των Δήμων Μυκόνου – Τήνου – Άνδρου

«Πράσινο φως» για τη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού

Μετά από δύο φορές, που το θέμα είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, σε διά περιφοράς συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας και η συμμετοχή του Δήμου Άνδρου στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Μυκόνου – Τήνου – Άνδρου.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, η οποία συνεδρίασε διά περιφοράς και απουσία των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας, που εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διά περιφοράς συνεδριάσεις δεν συμμετέχουν σε αυτές, εγκρίθηκαν α) η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους Δήμους Μυκόνου, Τήνου και Άνδρου, β) η σύσταση του Α.Ο., γ) τα υποβληθέντα σχέδια καταστατικού και Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της υπό σύσταση εταιρείας, ενώ παράλληλα, δεσμεύτηκε ποσό ύψους 40.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου Άνδρου του οικ. έτους 2022, κατά την αναμόρφωση αυτού, για τη συμμετοχή της Άνδρο στο μετοχικό κεφάλαιο του Α.Ο.

Το ιστορικό

Το θέμα της διερεύνησης περί σύστασης ενός Αναπτυξιακού Οργανισμού από τους τρεις Δήμους, είχε έλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου ήδη από τα τέλη του 2020, όταν με συσπείρωση της μειοψηφίας, η σχετική εισήγηση είχε απορριφθεί.

Η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα προς συζήτηση τον Ιανουάριο του 2021, εν είδει ενημέρωσης προς το Σώμα του δημοτικού συμβουλίου, όπου και πάλι εκφράστηκαν εντονότατες αντιδράσεις εκ μέρους μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Πιο συγκεκριμένα, η μείζων μειοψηφία μέσω του επικεφαλής της, κ. Θεοδόση Σουσούδη, είχε τονίσει, πως μέσω της διοχέτευσης αρμοδιοτήτων από το Δήμο προς μία Ανώνυμη Εταιρεία, όπως είναι ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, μειώνεται ο δημοσιονομικός έλεγχος, καθώς κρίθηκε πως τα έργα θα δίνονται σε ιδιώτες ανάλογα με τη βούληση της αναπτυξιακής Α.Ε., ενώ εκφράστηκαν και προβληματισμοί, αναφορικά με την τύχη και αυτού του νέου αναπτυξιακού εργαλείου, με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, καθώς ο Δήμος Άνδρου αποπληρώνει ακόμη χρέος, που είχε συσσωρεύσει η προηγούμενη αναπτυξιακή εταιρεία την οποία είχε συστήσει στο παρελθόν και το οποίο επιβαρύνει το δημοτικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση τους δημότες. Τη στάση της μείζονος μειοψηφίας είχε στηρίξει και η ελάσσων μειοψηφία.

Όσον αφορά στα επιχειρήματα περί καλύτερης απορρόφησης των πόρων από χρηματοδοτικά προγράμματα που αναμένεται να ανοίξουν από τον επόμενο χρόνο, καθώς η ανώνυμη εταιρεία θα λειτουργεί πολύ πιο ευέλικτα, οι παρατάξεις της μειοψηφίας είχαν απαντήσει, πως ο Δήμος διαθέτει επαρκώς στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν επαρκεί, υπάρχουν αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κάλυψη των εξόδων ανάθεσης των απαραίτητων μελετών σε ιδιώτες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος και τα στελέχη της δημοτικής αρχής είχαν τονίσει, πως πρόκειται για ένα εργαλείο – και ίσως το μοναδικό – με το οποίο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης προς την αυτοδιοίκηση στο προσεχές διάστημα. Επιπλέον, είχε υποστηριχθεί, πως πρόκειται για έναν οργανισμό δημοσίου συμφέροντος και ειδικού σκοπού, που ουδεμία σχέση έχει με την προηγούμενη αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Άνδρου, καθώς κατά τη λύση του, χρέη ή προσωπικό δεν μεταφέρονται στους συμμετέχοντες Δήμους και πως εφόσον οι συγκεκριμένοι οργανισμοί δεν επιχορηγούνται, το δημοσιονομικό αποτέλεσμά του Δήμου δεν επηρεάζεται.

Κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, υπενθυμίζεται ότι δεν είχε ληφθεί κάποια απόφαση, ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελευθέριος Μπάλλας, είχε αναφέρει, ότι το θέμα θα επανερχόταν προς συζήτηση, όταν θα έφτανε το στάδιο της οριστικής απόφασης περί συμμετοχής ή μη στον υπό σύσταση αναπτυξιακό οργανισμό.

Η απόφαση

Το θέμα επανήλθε, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, της 10ης Δεκεμβρίου 2021, σχεδόν ένα χρόνο μετά το αρχικό «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συνεδρίαση έλαβε χώρα διά περιφοράς, δηλαδή με αποστολή των εισηγήσεων ηλεκτρονικά και δήλωσης της ψήφου (θετικής, αρνητικής, παρών κλπ), άνευ σχετικής διαλογικής διαδικασίας, μέσω τηλεφώνου ή e-mail, από κάθε μέλος. Οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας στην Οικονομική Επιτροπή, κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης και Αναστασία Μαμάη δεν απέστειλαν ψήφο.

Με τη σχετική απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα υπόλοιπα μέλη, εγκρίθηκε η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του υπό σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού, η συμμετοχή του Δήμου Άνδρου στη σύστασή του, καθώς και τα σχέδια καταστατικού και Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι αντικείμενο της εταιρείας θα είναι η επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Δήμων - μετόχων, η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της, η μελέτη της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας της περιοχής. Παράλληλα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης, της προσέλκυσης επενδύσεων και της βελτίωσης των υποδομών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενή τομέα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος, η συμμετοχή σε προγράμματα και πάσης φύσεως δράσης στο πλαίσιο των σκοπών της.

Η δραστηριότητα της εταιρείας θα αναπτύσσεται σε πολλαπλούς άξονες
αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία. Ειδικότερα, οι άξονες που προβλέπονται είναι:

1. Τεχνική Υποστήριξη Έργων και Υποδομών (Ωρίμανση Έργων, Υποβολή φακέλων για χρηματοδοτήσεις, Εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων και ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών κ.α.).

2. Περιβάλλον/Τουρισμός/Εξωστρέφεια (Σχέδιο Δράσης Τουριστικής Ανάπτυξης και Διασύνδεση του Βιώσιμου Τουρισμού με τον Πολιτισμό και την αγροδιατροφή, Δημιουργία πολιτισμικών διαδρομών, και ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας υπό ένα ενιαίο και ισχυρό brand κ.α.).

3. Επιχειρηματικότητα/Επενδύσεις (Ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καταγραφή της δημοτικής περιουσίας και ωρίμανση διαδικασιών για υποδοχή επενδύσεων κ.α.).

4. Υγεία/Ποιότητα Ζωής (Δράσεις χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ, Δράσεις για την υλοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας κ.α.).

5. Ψηφιακή Εποχή (Δράσεις για την έξυπνη πόλη, για την βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής συνδεσιμότητας των υπηρεσιών τουρισμού, πολιτισμού, αγροδιατροφής, επιχειρηματικότητας και επενδύσεων-DMS κ.α.).

Περαιτέρω, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός θα δύναται μέσω των κατάλληλων εργαλείων και με την εξέλιξή του ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) για πράξεις των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) να συμβάλει καθοριστικά στην διεκδίκηση και απορρόφηση σημαντικών ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου και για την επίτευξη των σκοπών της εταιρείας, βάσει του καταστατικού που επίσης εγκρίθηκε με την ίδια απόφαση, «απαιτείται συνολικό κεφάλαιο 160.000 ευρώ, εκ των οποίων ο Δήμος Μυκόνου ποσό 80.000 ευρώ και ποσοστό 50%, Τήνου και Άνδρου 40.000 ευρώ και ποσοστό 25% αντίστοιχα, λαμβάνοντας το αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ποσό του οποίου η δέσμευση εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Άνδρου.

Ετικέτες: