Σε αναζήτηση συμβούλου για τα βιοαπόβλητα στην Μύκονο

Εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνου η μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για ανάθεση μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, της παροχής επιστημονικής υπηρεσίας με τίτλο: «Υπηρεσίες συμβούλου για την οργάνωση συστήματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων στο Δήμο Μυκόνου». Σκοπός του ειδικού συμβούλου θα είναι να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν θέσει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Μυκόνου.

Η χρηματοδότηση θα γίνει από τον Δήμο Μυκόνου και η εκτιμώμενη αξία σύμβασης είναι 60.000 ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 12 μήνες από την υπογραφή της.

Το αντικείμενο της σύμβασης

Η σύμβαση έχει ως στόχο τον προσδιορισμό των απαιτήσεων και των προδιαγραφών για την παροχή της προς ανάθεση γενικής υπηρεσίας για την οργάνωση του συστήματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων στο Δήμο Μυκόνου κατ’ εφαρμογή των απαιτήσεων του ΕΣΔΑ, του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου, του ΤΣΔΑ Δήμου Μυκόνου και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.

Προκειμένου να εφαρμοστεί με επιτυχία το πρόγραμμα χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, απαιτείται αναλυτικός και λεπτομερής σχεδιασμός του συστήματος, ώστε να καταστεί λειτουργικό, αποτελεσματικό, αποδοτικό, οικονομικά βέλτιστο, προκειμένου να είναι αποδεκτό από τον πολίτη.

Λόγω της εξειδίκευσης του αντικειμένου, της καινοτομίας του και των τεχνικοοικονομικών παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψη, απαιτείται η υποστήριξη από εξειδικευμένο Σύμβουλο, ο οποίος θα επιλεγεί από ανοιχτό διαγωνισμό.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της παρούσας υπηρεσίας, ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα υποστηρίξει τον Δήμο στα εξής:

✓ Σχεδιασμός και οργάνωση εφαρμογής προγράμματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

✓ Σχεδιασμός και οργάνωση εφαρμογής προγράμματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

✓ Επιλογή και οριοθέτηση των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος χωριστής συλλογής ανά φάση εφαρμογής του προγράμματος, προσδιορισμός προτεραιοτήτων.

✓ Προτάσεις χωροθέτησης των κάδων χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

✓ Καθορισμός του συστήματος συλλογής των βιοαποβλήτων (πόρτα – πόρτα, σύστημα κεντρικών κάδων κ.λπ.) και συχνότητας αποκομιδής.

✓ Οργάνωση και σχεδιασμός της εκστρατείας για την εκπαίδευση – ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού.

✓ Προσδιορισμός απαιτούμενου εξοπλισμού και σύνταξη προδιαγραφών διαδικασιών για την ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.

✓ Σχεδιασμός δεικτών για την παρακολούθηση της απόδοσης του συστήματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) και την επικοινωνία αυτών στο ευρύτερο κοινό

✓ Σχεδιασμός διασύνδεσης συστήματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) για την εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής βασισμένης στην αρχή «πληρώνω όσο πετάω (pay as you throw)».

Παραδοτέα έργα

Παραδοτέο 1: Έκθεση σχεδιασμού διαλογής στην πηγή (ΔσΠ), που θα περιλαμβάνει:

− Αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης (συλλογή – μεταφορά – διαχείριση) και αξιολόγηση αυτής.

− Επιλογή και οριοθέτηση των περιοχών εφαρμογής του προγράμματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων ανά φάση εφαρμογής του προγράμματος με προσδιορισμό προτεραιοτήτων.

− Συλλογή στοιχείων και καταγραφή του αριθμού των νοικοκυριών, καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών παραγωγών ανακυκλωσίμων υλικών και βιοαποβλήτων ανά περιοχή, φάση εφαρμογής και βαθμό προτεραιότητας.

− Επιλογή βέλτιστου τεχνικοοικονομικά συστήματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ).

− Προσδιορισμό των πόρων που απαιτούνται για την ανάπτυξη του δικτύου και τη λειτουργία του Προγράμματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ).

− Σχέδιο δράσεων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης και χρονικός προγραμματισμός αυτών.

− Εκτίμηση των επιπτώσεων από την εφαρμογή της υπηρεσίας γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και παρουσίαση εργαλείων και μεθόδων για τον έλεγχο και ανάκτηση/διόρθωση της υπεραντιστάθμισης ΥΓΟΣ και τον προτεινόμενο μηχανισμό ελέγχου.

Παραδοτέο 2: Έκθεση προδιαγραφών εξοπλισμού, που θα περιλαμβάνει:

− Προδιαγραφές απαραίτητου εξοπλισμού (κάδοι, οχήματα, κ.λπ.) για την εφαρμογή του προγράμματος

− Προδιαγραφές απαραίτητου υλικού εκστρατείας εκπαίδευσης – ευαισθητοποίησης

Παραδοτέο 3: Έκθεση παρακολούθησης εφαρμογής του προγράμματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ), που θα περιλαμβάνει:

− Ανάπτυξη δεικτών για την παρακολούθηση της απόδοσης του προγράμματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) και την επικοινωνία αυτών στο ευρύτερο κοινό

− Σχεδιασμό διασύνδεσης συστήματος διαλογής στην πηγή (ΔσΠ) για την εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής βασισμένης στην αρχή «πληρώνω όσο πετάω (pay as you throw)».

Ο βασικός στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων

Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) προέβλεπε την κατασκευή και λειτουργία τουλάχιστον ενός Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στις Κυκλάδες, τα οποία σε συνδυασμό με τη χωριστή συλλογή υλικών συσκευασίας θα οδηγούσαν στην επίτευξη των στόχων επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας για την Περιφέρεια. Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών λειτουργεί ήδη στη Μύκονο.

Οι προτεινόμενες δράσεις για την επίτευξη των στόχων στο Δήμο Μυκόνου ήταν οι εξής:

Να καθιερωθεί η διαλογή στην πηγή των ακόλουθων ρευμάτων:

• Χαρτί – χαρτόνι (κυρίως συσκευασίες) σε κίτρινο κάδο/καμπάνα

• Γυαλί σε πορτοκαλί κάδο/καμπάνα

• Πλαστικό σε κόκκινο κάδο/καμπάνα

• Μέταλλα σε μπλε κάδο/καμπάνα

• Έντυπο χαρτί σε κίτρινο δίτροχο κάδο σε επιλεγμένους παραγωγούς (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, κλπ.)

• Βιοαπόβλητα σε καφέ κάδο

Εναλλακτικά, μπορεί να εφαρμοσθεί και σύστημα συλλογής πόρτα – πόρτα ή άλλα συστήματα διαλογής στην πηγή (π.χ. ανταποδοτικά κέντρα ανακύκλωσης) με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η χωριστή συλλογή των ρευμάτων. Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών (εκτός των συσκευασιών) μπορεί να υλοποιηθεί και μέσω των πράσινων σημείων.

Ειδικότερα:

• Οι μεγάλοι παραγωγοί (πχ. Ξενοδοχειακές μονάδες) θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικούς κάδους χωριστής συλλογής των παραπάνω ρευμάτων. Ο Δήμος δύναται να καθορίσει άλλη ισοδύναμη πολιτική, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι παραπάνω παραγωγοί υιοθετούν υψηλά ποσοστά διαλογής στην πηγή (ΔσΠ).

• Οι χώροι μαζικής εστίασης υποχρεούται να διαθέτουν αποκλειστικούς κάδους χωριστής συλλογής τουλάχιστον βιοαποβλήτων.

• Επίσης, από το Δήμο οργανώνεται χωριστή συλλογή για τα πράσινα απόβλητα και τα ογκώδη συμπληρωματική στα πράσινα σημεία που αναφέρονται στη συνέχεια, χωρίς αυτά να αναμιγνύονται μεταξύ τους. Τα πράσινα θα πρέπει να οδηγούνται για περαιτέρω αξιοποίηση (κατά προτίμηση κομποστοποίηση), ενώ τα ογκώδη κατά προτεραιότητα για επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση.

• Θεωρείται ότι στους μεγάλους οικισμούς (πληθυσμού άνω των 800 κατοίκων) θα τοποθετηθούν κάδοι και των 6 ρευμάτων, ενώ στους μικρότερους οικισμούς θα υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης (νησίδα με κάδους) τουλάχιστον για τα τέσσερα (4) ανακυκλώσιμα υλικά. Σε παραδοσιακούς οικισμούς είναι δυνατή και η διαλογή στην πηγή λιγότερων ρευμάτων (π.χ. με συνδυασμό συλλογής πλαστικού / μετάλλων).