Αναβαθμίζεται ψηφιακά ο Δήμος Αμοργού

Με στόχο την εναρμόνιση του Δήμου Αμοργού με τις προτεραιότητες που θέτει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση για τις δράσεις που θα οδηγήσουν το νησί στη νέα τεχνολογική εποχή. Μέσω του συγκεκριμένου έργου, ο Δήμος Αμοργού θα προβεί στην προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος. Με γνώμονα τη δημιουργία ενός αστικού οικοσυστήματος που χαρακτηρίζεται από αποδοτικές, καινοτόμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, που θα προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και των κατοίκων, οι ψηφιακές λύσεις θα αντλούν τοπικά παραγόμενα δεδομένα.

Λ. Καραΐσκος: “Διαβούλευση προκειμένου να ψηφιοποιήσουμε ένα κομμάτι παροχών και υπηρεσιών”

Ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την εποχή της ψηφιοποίησης, που θα δώσει πολλά οφέλη στον Δήμο, σε διαφορετικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι “με αυτή τη διαβούλευση πραγματοποιείται η συμμετοχή του Δήμου μας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα Smart cities. Στο νησί μας αντιστοιχούν κοντά στις 200.000 ευρώ και εμείς έχουμε καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων, οι οποίες είναι στη διαβούλευση, προκειμένου να ψηφιοποιήσουμε ένα κομμάτι παροχών και υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας, αλλά και ένα κομμάτι αρχειακού υλικού το οποίο υπάρχει στο νησί μας.”

Η ψηφιοποίηση στην υπηρεσία του Πολιτισμού

Η ψηφιοποίηση προχωράει και σε κομμάτια του πολιτισμού όπως ανέφερε ο κύριος Καραΐσκος, και συγκεκριμένα τόνισε ότι, “προχωράμε στην ψηφιοποίηση της αρχειακής συλλογής, των σπάνιων εγγράφων που υπάρχουν στον Δήμο, η οποία θα ενσωματωθεί σε έναν ευρύτερο χώρο με ψηφιακές εφαρμογές στο κομμάτι του πολιτισμού. Ήδη έχουμε κάνει μία καταγραφή και ψηφιοποίηση, και έχουμε μία σελίδα στο Δήμο με μνημεία, που μπορεί κάποιος να μπει και να κάνει και ψηφιακή ξενάγηση σε κάποια σημεία του νησιού. Υπάρχει επίσης και το αρχείο της παραδοσιακής μουσικής,  το οποίο χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το Δήμο και πλέον χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για το οποίο υπάρχει μία ξεχωριστή σελίδα, στο οποίο καταγράφεται η παραδοσιακή μουσική, καθώς υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός τραγουδιών, με στίχους και οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης υπάρχει το project και με τα μονοπάτια μας, ώστε να υπάρχουν πληροφορίες που θα εμπλουτίζουν αυτό το κομμάτι.”

Πιο φιλικός ο Δήμος προς του δημότες

Κλείνοντας ο δήμαρχος Αμοργού, αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά ζητήματα του Δήμου,  που θα λυθούν με την ψηφιοποίηση και θα βοηθήσουν αρκετά τους πολίτες του νησιού, για τα οποία ανέφερε ότι, “εκτός από τα θέματα του πολιτισμού είναι και τα διαδικαστικά θέματα του Δήμου, που θα αλλάξουν, όπως για παράδειγμα ηλεκτρονικές πληρωμές. Θα μπορούν πλέον οι δημότες να κάνουν άμεσα τις πληρωμές των λογαριασμών, όπως αυτών της ύδρευσης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να έρθει κάποιος στον Δήμο και θα μπορεί να έχει άμεση ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει. Όλα αυτά που συζητάμε, θα προσφέρουν και αμεσότητα και ενημέρωση και δυνατότητα κάποιος να κάνει τις συναλλαγές του χωρίς κόπο. Παράλληλα υπάρχουν και υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την τεχνική υπηρεσία, και εκεί προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό αρχείο με όλα τα έργα του Δήμου, το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Τέλος, θα έχουμε και ένα αρχείο αποφάσεων από τα δημοτικά συμβούλια για να μπορεί κάποιος να έχει ευκολότερη πρόσβαση.”

Τι αφορά το έργο της αναβάθμισης

Η παρούσα σύμβαση προκηρύσσεται από τον Δήμο Αμοργού, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τον «ψηφιακο μετασχηματισμο των ΟΤΑ», και προκειμένου να επιτευχθεί η ωρίμανση των έργων και των πρωτοβουλιών του Δήμου Οινουσσών. Στο εγχείρημα αυτό θα συμβάλλει και η αξιοποίηση τεχνολογιών για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων, που στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών και της διαλειτουργικότητας των εφαρμογών του Δήμου. Στις λύσεις αυτές, συγκαταλέγονται η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση εξυπηρέτησης των Πολιτών και των Επιχειρήσεων και η ενίσχυση ψηφιακών υποδομών.

Βασικό στοιχείο αποτελεί η πολιτοκεντρική διακυβέρνηση, καθώς και η διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα συστήματα αυτά, μέσω της υπεύθυνης χρήσης των δεδομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες και της διασφάλισης της ποιότητας, της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας.

Αντικείμενο της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια νέων εφαρμογών και τεχνολογικών μέσων, με σκοπό την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Αμοργού, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου. Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα προβεί στην προμήθεια των ακόλουθων εφαρμογών και συστημάτων:

    • Οργάνωση Γραφείου Κίνησης και Διαχείριση Δημοτικού στόλου οχημάτων

    • Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων

    • Σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών

    • Ψηφιοποίηση τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς

    • Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης και οργάνωσης της Διοίκησης και της επιχειρησιακής

ικανότητας των ΟΤΑ

    • Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού

μετασχηματισμού των ΟΤΑ

Η παρούσα σύμβαση υποδιαιρείται σε δύο τμήματα:

Το πρώτο έχει τίτλο «Εφαρμογές Smart Cities», και ο προυπολογισμός του αναμένεται να αγγίξει τα 130.161,28 ευρώ, ενώ το δεύτερο «Εφαρμογές Οικονομικής Διαχείρισης», θα έχει εκτιμώμενη αξία 24.193,55 ευρώ.

Το όραμα του Δήμου Αμοργού

Ο Δήμος φιλοδοξεί να είναι αρωγός στις προσπάθειες δημοτών και επιχειρήσεων για οικονομική

ανάπτυξη και ευημερία, μέσω της αύξησης της αποδοτικότητας των υπηρεσιών του Δήμου, της

διάθεσης ψηφιακών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου

παράγοντα, των στοχευμένων επενδύσεων και της επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν το

σύνολο των ενδιαφερόμενων. Όραμα του είναι να προσφέρει ένα σύγχρονο και λειτουργικό

περιβάλλον διαβίωσης, να στηρίξει την ανάπτυξη και την ευημερία με έμφαση στην καινοτομία,

διατηρώντας παράλληλα τα ιστορικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, εξασφαλίζοντας την

προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ειδικές αρχές σχεδιασμού με βάση τα χαρακτηριστικά της Αμοργού

Σημαντική πρόκληση για τη στρατηγική είναι η προσαρμογή της στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

Δήμου. Από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, προκύπτουν κάποιες προκλήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Αμοργού, και έχει να κάνει με την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας του Δήμου, με προσανατολισμό στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, με την αναμόρφωση της λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στη χρήση νέων τεχνολογιών. Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η ανάδειξη της δυναμικής της περιοχής, προβάλλοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα τους.

Οι αναγκαίες αρχές σχεδιασμού για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές θα πρέπει να

ενσωματώνουν εξ’ ολοκλήρου ψηφιοποίηση διαδικασιών, για την αποφυγή περιττών μετακινήσεων των πολιτών και των υπαλλήλων του Δήμου αλλά και συνδυασμό δράσεων που αφορούν βασικές ψηφιακές υποδομές, με δράσεις τεχνολογιών αιχμής.