Συνάντηση του Γιάννη Μαχαιρίδη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Επιστημονική υποστήριξη

Τη Δευτέρα στη Σύρο η σύσκεψη για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών και κοινωνικών εταίρων

Η επιστημονική στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη σύνταξη του νέου επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020, εξετάστηκε προχθές στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη και με την συμμετοχή του Πρύτανη και της Αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρη Τσάρτα και Αγγελικής Δημητρακοπούλου, της Αντιπεριφερειάρχη Ελευθερίας Φτακλάκη, του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Αντώνη Βουτσίνου και του συμβούλου για θέματα πληροφορικής και νέων τεχνολογικών Τσαμπανάκη Κωστή.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε για το χρονικό προγραμματισμό των σταδίων που πρέπει να ακολουθηθούν και τους άξονες του προγράμματος. «Στόχος μας πρέπει να είναι η προσαρμογή στους άξονες των προτάσεων μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικής Περιφέρειάς μας και το στρατηγικό σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφέρειας”, τόνισε στην έναρξη της σύσκεψης.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης κ. Τσάρτας, δεσμεύτηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει υπόμνημα με τους τομείς όπου το Πανεπιστήμιο μπορεί να συνδράμει την Περιφέρεια και με προτάσεις, αλλά και επιστημονική υποστήριξη με εμπειρογνώμονες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για την όσο το δυνατόν αρτιότερη σύνταξη του νέου επιχειρησιακού προγράμματος με την ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και όλου του επιστημονικού δυναμικού και των φορέων.

Προτάθηκε δε, να διευρυνθεί η διαβούλευση και η προσπάθεια ενεργοποίησης πέραν των φορέων και όλων των νέων επιστημόνων.

“Η συμπόρευση και ενεργοποίηση των νέων τόσο στον σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην εργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα μιας και ενθαρρύνεται ο κοινός στόχος του σωστού προγραμματισμού, με κοινές προτάσεις. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο για το μέλλον των νησιών. Ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία”, τόνισε ο Περιφερειάρχης “θα πρέπει να επενδύσουμε στην βελτίωση των γνώσεων, της εξειδίκευσης και κυρίως της χρήσης των νέων τεχνολογικών και μεθόδων, κάτι που ήδη το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εφαρμόζει προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό μας νέοι επιστήμονες, άνεργοι να καταρτιστεί προκειμένου να μπορέσει με απόλυτη επάρκεια να καλύψει τις θέσεις εργασίας, που απαιτούν οι σύγχρονες, δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις και η παραγωγική δομή των νησιών μας. Είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη του Πανεπιστήμιου Αιγαίου μιας και η ανάπτυξη των νέων τομέων και των τεχνολογιών μπορούν να αποτελέσουν βασικά εργαλεία, για την οικονομία των νησιών μας και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη Σύρο, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των υπηρεσιακών και κοινωνικών εταίρων. Ανάλογη είχε διεξαχθεί στη Ρόδο την προηγούμενη εβδομάδα.