Αντίδραση Γιώργου Πουσσαίου για την πρόταση κατάργηση της ΠΥΤ Κυκλάδων

Υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Την έντονη αντίδρασή του για την προωθούμενη πρόταση κατάργησης της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού και της υπαγωγής της στον Πειραιά (ΠΥΤ Αιγαίου) εκφράζει ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος.

Με αφορμή την επικείμενη αναδιάρθρωση των Περιφερειακών υπηρεσιών ασκεί δριμεία κριτική στον Κυβερνητικό σχεδιασμό που απαξιώνει τα νησιά με μεθόδους συγκεντρωτικών και αντιπαραγωγικών μοντέλων του παρελθόντος, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οπισθοδρόμηση, υποβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν των νησιών. Παράλληλα, επαναδιατυπώνει τις θέσεις του, τις οποίες είχε προτείνει προς τον υπουργό Τουρισμού από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, πριν την έναρξη της εφαρμογή του “Καλλικράτη”, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να τις υποστηρίζει.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου, οι “14 Π.Υ.Τ του ΕΟΤ, που λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή από το τέλος του 2004 δυνάμει του ν. 3270/2004, είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε επίπεδο Διεύθυνσης εφοδιασμένες με σημαντικές ελεγκτικές, αδειοδοτικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες σε θέματα τουρισμού. Οι αρμοδιότητες αυτές (ασφαλώς μαζί με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και το προσωπικό) είναι δυνατό να μεταφερθούν σε αντίστοιχου διοικητικού επιπέδου υπηρεσίες των Γενικών Γραμματειών των ανά την επικράτεια Περιφερειών”.

Ο τουρισμός απαιτεί κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό

Αναφέρει δε, ότι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης εξυπηρετεί προφανή σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη συγκέντρωση σε ένα νομικό πρόσωπο με στέρεο διοικητικό σχήμα όσο περισσότερων αρμοδιοτήτων και λειτουργιών, είναι οργανωτικά εφικτές για την αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη και ευχερέστερη εξυπηρέτηση των τοπικών κοινωνιών. Σημειώνει μάλιστα, ότι η λογική αυτής της ρύθμισης είναι διαυγής αφού, συνδυαζόμενη με μια σειρά μέτρων που θα απλουστεύουν διοικητικές διαδικασίες, οδηγούν στην κάθετη εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο για ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων.

Διευκρινίζει λοιπόν ότι σε αυτή τη συγκεκριμένη επιδίωξη, την εξυπηρέτηση του διοικούμενου σε τοπικό επίπεδο, εδράζεται και η αδιαμφισβήτητη ιδιαιτερότητα των νησιών της χώρας. Ως εκ τούτου, κρίνει επιβεβλημένη τη λήψη ειδικής μέριμνας, προκειμένου η αποκέντρωση των υπηρεσιών του τουρισμού να είναι περισσότερο διεσπαρμένη.

“Αν αυτό δεν είναι οργανωτικά εφικτό, πρέπει τουλάχιστον να ληφθεί μέριμνα για τη μεγαλύτερη διασπορά των αρμοδιοτήτων” υπογραμμίζει. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι ο τουρισμός -παρά την όποια αποκέντρωση- απαιτεί εθνική πολιτική και προϋποθέτει κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα ταυτόχρονα με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, Επομένως, να κρίνεται εξίσου απαραίτητη και η νομοθετική πρόβλεψη ενός αξιόπιστου μηχανισμού συντονισμού παροχής κατευθύνσεων αλλά και σε δεύτερο βαθμό, εξέτασης σοβαρών ζητημάτων.

Κλείνοντας, όσον αφορά στις επιμέρους αρμοδιότητες που δύνανται να μεταφερθούν στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, ο κ. Πουσσαίος παραπέμπει σε μια ενδεικτική απαρίθμηση του άρθρου 14 του π.δ. 313/2001.