Σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Νησιωτική πολιτική

Τις πολιτικές, καθώς επίσης και την εφαρμογή τους, τόνιζε ο Γιάννης Μαχαιρίδης

Το θέμα των νησιωτικών πολιτικών που θα έπρεπε να εφαρμόζονται, έθεσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η στρατηγική για το νησιωτικό χώρο και τον αναπτυξιακό προγραμματισμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαχαιρίδης επικεντρώθηκε στο θέμα των νησιωτικών πολιτικών που πρέπει να εφαρμόζονται, όπως στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα και στις διασυνδέσεις των νησιών, στο πρόβλημα της υγείας, της πολιτικής προστασίας και του αναπτυξιακού προβλήματος.

“Στο νησιωτικό χώρο”, τόνισε ο Περιφερειάρχης, “δεν υπάρχουν έργα που να έχουν εμβέλεια περιφερειακή αλλά μόνο τοπικής για αυτό και μπορούν να υπάρξουν νησιωτικές πολιτικές που να δια περνούν το σύνολο των νησιών. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μπορεί να παίξει έναν ρόλο εκπόνησης Στρατηγικής Νησιωτικής Πολιτικής και να προτείνει νησιωτικές πολιτικές και να διαπερνούν το σύνολο των νησιών. Δεν μπορεί να εκπονεί ούτε τομεακά προγράμματα, ούτε να υλοποιεί έργα και δράσεις όπως και τα αλλά κεντρικά υπουργεία. Σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει ο προσδιορισμός τόσο των αρμοδιοτήτων όσο και των έργων εθνικής, περιφερειακής και τοπικής σημασίας. Οι Περιφέρειες σήμερα μπορούν και παίζουν τον αναπτυξιακό ρόλο τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο”.

Να τονιστεί ότι η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Κώστα Μουσουρούλη, του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Σπιλάνη, των Περιφερειαρχών Ν. Αιγαίου, Β. Αιγαίου, Κρήτης και Ιονίων Nήσων και Θεσσαλίας, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αντιπεριφερειαρχών και των Διαχειριστικών αρχών των Περιφερειών.