"Νησιωτική πολιτική, χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 101, δε γίνεται", δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Υπέρ του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Τη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη ναυτιλία και τη νησιωτική πολιτική, ανακοίνωσε στη Σύρο και συγκεκριμένα μέσα από την αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρέθηκε στο νησί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Κυκλάδων με την ακτοπλοϊκή σύνδεση, στο άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας, στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, αλλά και στα προβλήματα του Νεωρίου.

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως έκανε η τοποθέτηση του κ. Καμμένου για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συγκεκριμένα, τάχθηκε κατά της ενιαίας Περιφέρειας, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, τονίζοντας χαρακτηριστικά “είναι απαραίτητη η επαναφορά της επικοινωνίας μεταξύ των νησιών και όχι μόνο των Κυκλάδων, με τη λεγόμενη ενιαία περιφέρεια, στην οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταργήσουμε, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται η προσπάθεια συνένωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν υποχρεούται ουσιαστικά να συνυπάρξουν οι Κυκλάδες με τα Δωδεκάνησα, όταν δεν μπορεί ο κάτοικος της Κάσου να πάει στη Σύρο προκειμένου να εξυπηρετηθεί".

“Για να υπάρξει νησιωτική πολιτική, θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να ζουν οι πολίτες στα νησιά”

Ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν εκπρόσωποι πολλών φορέων του νησιού, αναφέρθηκε στη νησιωτική πολιτική και στη ναυτιλία, τονίζοντας ότι «για να υπάρξει νησιωτική πολιτική θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες για να ζουν οι πολίτες στα νησιά». Τόνισε δε, ότι το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει στους νησιώτες επικοινωνία και επαρκή συγκοινωνία, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου με συνταγματική δέσμευση για όλες τις κυβερνήσεις.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του άρθρου 101 του Συντάγμος που αφορά τη νησιωτικότητα, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουν την ερημοποίηση των νησιών. Θέλουν να κάνουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα νησιά για να τα μετατρέψουν μονάδες all inclusive. Νησιωτικότητα σημαίνει ανάπτυξη και ανάπτυξη θα έρθει μόνο όταν θα υπάρχει ανταγωνισμός όσον αφορά το θέμα του τουρισμού. Δεν μπορεί σε ένα νησί να έχουν 23% ΦΠΑ και να ζητούν να ανταγωνιστούμε τα παράλια της Μικράς Ασίας που έχει 5%. Για να προχωρήσει λοιπόν η νησιωτικότητα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ακτοπλοΐα, εάν θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει ανάπτυξη, η λύση είναι μία, χαμηλή φορολόγηση. Δεν έχουν να πληρώσουν τα 100 εκατομμύρια για την ακτοπλοΐα; Ας δώσουν αφορολόγητο πετρέλαιο και ας επιδοτήσουν αμέσως καράβια.

Στο θέμα της νησιωτικότητας αναφέρθηκε και η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Τομεάρχης Ναυτιλίας του κόμματος, Μίκα Ιατρίδη, η οποία κατέθεσε τα βασικότερα σημεία του κόμματος για τη νησιωτική πολιτική. Διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% προώθηση κατασκευής πλοίων για τα οποία μπορούν να γίνουν εργασίες και στο Νεώριο, μείωση ΦΠΑ για τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων, στήριξη Πανεπιστημίου Αιγαίου, ρύθμιση δανείων των νησιωτών και αξιολόγηση του "Καλλικράτη".