Το μέλλον των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου

Προσανατολίζονται στη δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών

Σε “σπαζοκεφαλιές” έχουν μετατραπεί τα περισσότερα ζητήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να βγάλει το “φίδι από την τρύπα” για θέματα που θέτει η κεντρική διοίκηση.

Ένα από αυτά είναι και η λειτουργία των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΔΛΤ), τα οποία θα αλλάξουν όχι μόνο μορφή, αλλά και σκοπό λειτουργίας.

Το θέμα αυτό αναλύθηκε στην προχθεσινή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΔ), η οποία συνεδρίασε στη Ρόδο.

Ανώνυμες Εταιρίες ή Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων; Ένα ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα μέλη, τα οποία έπειτα από διαλογική συζήτηση κατέληξαν στο να προσανατολιστούν στο πρώτο σκέλος, δηλαδή στις Ανώνυμες Εταιρίες.

Το επίμαχο άρθρο

Με το βλέμμα της ιδιωτικοποίησης η κυβέρνηση προώθησε και συνεχίζει να προωθεί σειρά νόμων και νομοθετικών ρυθμίσεων για ότι κινείται και ότι δεν κινείται. Μέσα σε αυτό τη σαρωτική “εξορθολογιστή μεταρρύθμιση”, πάντα κάτω από τις επιταγές της Τρόϊκας, βρίσκονται και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, πέραν όλων των άλλων αλλαγών που επιφέρει στον κόσμο της ναυτιλίας, εμπεριέχει διάταξη η οποία προβλέπει τη συγχώνευση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, μεταξύ τους, ή την ένταξη τους στα υπάρχοντα Λιμενικά Δίκτυα.

Πέραν αυτού η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, με το 9μελές της Δ.Σ., αναλαμβάνει τον εποπτικό ρόλο παρακολούθησης εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής λιμένων και παράλληλα θα λειτουργεί η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων.

Σύμφωνα με το Ν. 2932/2001, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τη συνένωση των Λιμενικών Ταμείων επιδιώκει στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιρειών διαχείρισης λιμένων, σε μία εθελοντική αρχικά διαδικασία για τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, στη πορεία όμως θα καταστεί υποχρεωτική, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, σε κοινή τους συνάντηση στις αρχές του χρόνου.

Το σχετική διάταξη του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στο Άρθρο 37 «Ανάπτυξη Περιφερειακού Λιμενικού Συστήματος» αναφέρει:

«1. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων, προσκαλεί τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς τον σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας, είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Λιμενικά Δίκτυα του παρόντος, με ειδικότερα κριτήρια εφαρμογής της λιμενικής Πολιτικής που καθορίζονται για τα Λιμενικά Ταμεία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. 2. Με βάση τις προτάσεις των Δημοτικών ή Διαδημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Γραφείων στην πρόσκληση της προηγούμενης παραγράφου εκπονείται με ευθύνη των Υπουργείων Εσωτερικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου ολοκληρωμένο σχέδιο συνενώσεων Λιμενικών Ταμείων σε Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων – Ανώνυμες Εταιρίες κατ’ αναλογία των Δικτύων του άρθρου 35 παρ. 1 του παρόντος, τα οποία ιδρύονται δια νόμου».

Στόχευση σε δημιουργία Ανώνυμων Εταιριών

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ, συζήτησαν διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα, θέτοντας και τους δύο άξονες που θέτει η σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Πρώτον, εάν τα ΔΛΤ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα μπορούσαν να προσχωρήσουν στα Περιφερειακά Δίκτυα Λιμένων που έχουν δημιουργηθεί σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κρήτη ή δεύτερον, να οργανωθούν σε Ανώνυμες Εταιρίες.

Μετά από διαλογική συζήτηση και μετά από πρόταση του νομικού συμβούλου της ΠΕΔ, το σώμα κατέληξε στην εξής απόφαση: Να ερευνηθεί, βάση μελέτης που θα διεξαχθεί από το ειδικό τμήμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, στη δημιουργία δύο Ανώνυμων Εταιριών, μία στις Κυκλάδες και μία στα Δωδεκάνησα.

“Βασική προϋπόθεση τον έλεγχο να τον έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Για το θέμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος ΠΕΔ Κυκλάδων και Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος δήλωσε ότι “θα επεξεργαστεί μία πρόταση η ομάδα των τεχνοκρατών της ΠΕΔ, με βάση τον νέο νόμο. Πιθανή σε σενάριο είναι να προτείνουμε τη δημιουργία δύο Περιφερειακών Ανώνυμων Εταιριών, μία σε Κυκλάδες και μία σε Δωδεκάνησα”, σημείωσε ο κ. Δεκαβάλλας, ο οποίος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση των παραπάνω είναι ο έλεγχος των Ανώνυμων Εταιριών να γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι από το κράτος ή από ιδιώτη.

“Ο διάλογος γίνεται στα όργανα και όχι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις”

Δηλώσεις έκανε στην εφημερίδα και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ, ο Νίκος Μαράκης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Νάξου.

Ο κ. Μαράκης ανέλυσε τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου προσανατολίζεται στο να προτείνει τη δημιουργία δύο Ανώνυμων Εταιριών, μέσα στις οποίες θα ενταχθούν τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Όμως ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εξαπέλυσε μύδρους κατά του Δημάρχου Νάξου, Βασίλη Μαργαρίτηκαι μέλος της ΠΕΔ, ο οποίος απουσίαζε από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση στη Ρόδο. “Απουσίαζε και από αυτή τη συνεδρίαση, κατά την οποία είχαμε να συζητήσουμε σημαντικά θέματα για την αυτοδιοίκηση. Οι αγώνες γίνονται μέσα από το “συνδικαλιστικό” σου όργανο και όχι μέσα από κατ' ιδίαν συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Το δήλωσα και θα το δηλώσω ξανά. Το “παιχνίδι” της διεκδίκησης δε γίνεται κάτω από αυτούς τους όρους. Δεν μπορείς να γράφεις στα “υποδήματά” σου τους συνεργάτες σου και να παίζεις το δικό σου παιχνίδι”.

Ο κ. Μαράκης αναφερόμενος στο θέμα των Λιμενικών Ταμείων, παρουσιάστηκε προβληματισμένος για το αποτέλεσμα που θα υπάρξει, όσον αφορά για τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει η κυβέρνηση. “Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας, αλλά άλλοι θα βγάλουν την τελική απόφαση. Γνωρίζουμε την πρόθεση να παραχωρηθούν τα λιμάνια στο ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχουν λιμάνια που έχουν μεγάλη εισροή χρημάτων, άρα όλοι καταλαβαίνουμε ότι η στόχευση είναι η εκμετάλλευση από ιδιώτες. Εμείς όμως θα δώσουμε τον αγώνα μας, όπως κάνουμε πάντα”.