Τοποθετήσεις των Δημάρχων των τεσσάρων νησιών που επωμίζονται την αύξηση του ΦΠΑ

Με αγωνιστική διάθεση

Με τα νέα φορολογικά δεδομένα θα έρθουν από αύριο αντιμέτωπες οι κοινωνίες τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων, καθώς ξεκινά η εφαρμογή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με τους Δημάρχους να προετοιμάζονται για περεταίρω υπεράσπιση του νησιωτικού τους δικαιώματος.

Μεταξύ των 6 νησιών που θα υποστούν την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών συγκαταλέγονται 4 νησιά των Κυκλάδων, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Νάξος, λόγω της τουριστικής τους ανάπτυξης, την οποία καλούνται τώρα να πληρώσουν ακριβά.

Πολίτες και επιχειρήσεις των νησιών αυτών θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την δυσμενή οικονομική αλλαγή που επιβάλλει η απαίτηση των δανειστών, με την κυβέρνηση από την πλευρά της να εμφανίζεται αισιόδοξη για την λήψη αντίμετρων που θα είναι ικανά να τεκμηριώσουν την άρση του μέτρου.

Η «καταστρεπτική για τα νησιά» όπως χαρακτηρίζεται η αύξηση του ΦΠΑ από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, βασίστηκε στην καλοκαιρινή δραστηριότητα τους και όχι «στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», γεγονός που τονίζει το Επιμελητήριο ότι «δεν έγινε κατανοητό από τους αρμοδίους εντός και εκτός χώρας».

«Η καθημερινή πραγματικότητα για τους νησιώτες, χαρακτηρίζεται – ενδεικτικά – από δυσκολίες στη μετακίνηση και την επικοινωνία, ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες υπηρεσίες υγείας και προνοιακές δομές, ανυπέρβλητα εμπόδια της γραφειοκρατίας, ελλείψεις των δημοσίων υπηρεσιών, αυξημένο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης και πολλές άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν και επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας», όπως αναφέρεται.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, εκφράζοντας και την πρόθεση των δημάρχων των τεσσάρων αυτών νησιών, σημειώνει ότι «το θέμα δεν έχει κλείσει» και συμπληρώνει πως ο αγώνας συνεχίζεται «μεθοδικά και συντεταγμένα, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Ήδη υλοποιεί τις επόμενες ενέργειες που έχει προγραμματίσει, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, με στόχο να ανατρέψει αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, όχι μόνο για τα αρχικά τέσσερα νησιά, αλλά και για τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν».

Καλεί δε την κυβέρνηση «να αντιληφθεί τις πραγματικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες του νησιωτικού χώρου και να πράξει τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε όπως έχει προβλεφθεί και ανακοινωθεί, να ανακληθούν τα μέτρα, βρίσκοντας άλλα ισοδύναμα», ενώ «να ανοίξει άμεσα τρία από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Κυκλάδες» και τα οποία αφορούν στο ακτοπλοϊκό, την υγεία και την γραφειοκρατία.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των Δημάρχων των τεσσάρων νησιών, οι οποίες συγκλίνουν ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση αυτή στις τοπικές τους κοινωνίες.

Κ. Κουκάς: «Πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο»

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κ. Κουκάς αναφέρθηκε στις Κασσάνδρες οι οποίες, όπως είπε, τελικά επιβεβαιώθηκαν και «η κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσει κανένα νησιώτη, χωρίς να έρθει σε επικοινωνία με κανένα φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης αποφάσισε την επιβολή του μέτρου της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ. Κανένας υπουργός δεν ρώτησε τα ίδια τα νησιά τι θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στην καθημερινότητα μας. Είναι μία μαύρη σελίδα για τα νησιά μας, μετά από 30 χρόνια που είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο ένεκα της νησιωτικότητας, η οποία παραμένει με ακόμη πιο δυσανάλογους όρους, η κυβέρνηση έρχεται να πάρει αυτή την άδικη απόφαση».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών της Μυκόνου, κρίνοντας πως «θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος ζωής, αλλά και την τιμή των υπηρεσιών που παρέχουμε προς τους επισκέπτες μας», συμπληρώνοντας ότι «θα δημιουργηθούν πάρα πολλές κωμικοτραγικές καταστάσεις, τις οποίες δεν συνυπολόγισε κανείς κατά την απόφαση αυτού του μέτρου».

Ειδική αναφορά έκανε και στο πλήγμα της τουριστικής ανταγωνιστικότητας του νησιού, αναφέροντας πως «Η Μύκονος αποτελεί έναν παγκόσμιο προορισμό, οπότε αυτομάτως συγκρίνεται με αντίστοιχες τουριστικές περιοχές της Μεσογείου και όχι μόνο».

Τέλος επεσήμανε την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, καθώς όπως είπε «δεν γίνεται στα όρια της ίδιας διοικητικής Περιφέρειας να εφαρμόσεις διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ», όμως σημείωσε πως είναι σε διαρκή συνεννόηση και συντονισμό με τα υπόλοιπα νησιά για τις περεταίρω ενέργειες τους.

Μ. Μαργαρίτης: «Μεγάλο θέμα αρνητικό»

Στις προεκλογικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών και των τοπικών βουλευτών για μη εφαρμογή του μέτρου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Νάξου, Μ. Μαργαρίτης, ο οποίος σχολιάζει πως «Βλέπουμε όμως τελικά ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά που έλεγαν».

Κρίνει και αυτός πως «Η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά αποτελεί πρώτα απ’ όλα ένα μεγάλο χτύπημα για τους μόνιμους κατοίκους σε αυτά τα βράχια του Αιγαίου και από την άλλη μεριά ένα ισχυρό ράπισμα για τον τουρισμό μας».

Όσον αφορά στα αντίμετρα στα οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση σχολίασε ότι «Είναι μεγάλο θέμα το γεγονός της αύξησης του ΦΠΑ, το οποίο είναι μόνο αρνητικό. Αυτά τα οποία λέγονται τώρα είναι μόνο και μόνο για να πέσει στα ελαφρά η αντίδραση. Δυστυχώς είδαμε τα ψέματα που είπαν και θα συνεχιστεί αυτό.

Είναι μία πάγια κατάσταση με την οποία περνάμε στην επόμενη φάση».

Κ. Κωβαίος: «Κατάφορη αδικία και οικονομική εξόντωση»

Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη» από τον Δήμαρχο Πάρου Κ. Κωβαίο, ο οποίος κρίνει ότι «πρόκειται ουσιαστικά για κατάργηση της ίδιας της νησιωτικότητας που αποτελεί όχι μόνο κεκτημένο δικαίωμα αλλά και τρόπο επιβίωσης».

Αναφερόμενος στις ελλειμματικές παροχές των νησιών σημειώνει πως «ο διαχωρισμός των νησιών σε «πλούσια» και «φτωχά» με μοναδικό κριτήριο την τουριστική κίνηση είναι εντελώς παράλογος και ανεπίτρεπτος, διότι ο τουρισμός είναι εποχικός και αφορά ένα μέρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ παράλληλα άλλοι παραγωγικοί τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας, πλήττονται ανεπανόρθωτα λόγω της απόστασης και της απουσίας δημοσίων υπηρεσιών».

Κάνει τις ίδιες επισημάνσεις για επιβάρυνση του κόστους ζωής και της ζημιάς στην τουριστική ανάπτυξη, καθώς επισημαίνει πως «δίνουμε μια σκληρή μάχη για να υπερασπιστούμε την νησιωτικότητα και το «δικαίωμα» να ζούμε στον τόπο μας, στο νησί μας, αφού η εξοντωτική φορολόγηση θα καταστήσει τη διαβίωση στα νησιά δυσβάσταχτη οδηγώντας τελικά στην ερήμωσή του»ς.

Δίνει το στίγμα των διεκδικήσεων, λέγοντας ότι «ως Δημοτική Αρχή, θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο εφόσον υπάρχει σαφής διάκριση σε σχέση με άλλα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία απολαμβάνουν ειδικά προνόμια για ευνόητους λόγους. Αυτό που η Κυβέρνηση αποκαλεί πολιτική αναγκαιότητα εμείς το αποκαλούμε κατάφορη αδικία και οικονομική εξόντωση και θα υπερασπιστούμε μέχρις εσχάτων ότι δικαιωματικά μας ανήκει!».

Ν. Ζώρζος: «Εδώ δεν είναι El dorado»

Ο Δήμαρχος Θήρας, Ν. Ζώρζος, θεωρώντας πως η επιχειρηματολογία κατά του μέτρου έχει εξαντληθεί, μέσω όλων των φορέων, από όπου έχει ειπωθεί επανειλημμένως, στάθηκε στο γεγονός πως «θα έρθουν γρήγορα τα αποτελέσματα της αύξησης του ΦΠΑ και θα οδηγήσουν στην φοροδιαφυγή που θέλουν να πατάξουν, διότι δεν μπορούν να βγουν οικονομικά οι επιχειρήσεις».

Ειδικά για το νησί της Σαντορίνης ανέφερε πως «Νομίζουν ότι εδώ είναι El dorado, όμως δεν είναι. Θα έχει αντίκτυπο και στην τουριστική κίνηση, διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να απορροφήσουν τον κόστος.

Δίνοντας και μία άλλη διάσταση σημείωσε πως «θα έχει αντίκτυπο και στα διπλανά μικρά νησιά, όπως η Ανάφη που τις προμήθειες τις κάνει από τη Σαντορίνη ή η Σίκινος. Γιατί να επωμιστούν το κόστος και αυτά τα νησιά;».

Όσον αφορά στα αντίμετρα που ανακοινώθηκαν ως κυβερνητική πρόθεση, σχολίασε «περιμένω να δω ποια θα είναι αυτά. Όμως γιατί δεν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν τώρα, ταυτόχρονα;», πρόσθεσε δε πως «όταν μιλάμε για ανάπτυξη δεν μπορείς να επιβάλλεις μέτρα τα οποία καθηλώνουν την ανάπτυξη».

Χαρακτηριστική είναι και η επιβάρυνση που αφορά καθαρά σε δημοτικές αποφάσεις, λέγοντας ότι «για την κίνηση μας να προχωρήσουμε την αύξηση των δημοτικών τελών, ένας λόγος είναι και η αύξηση του ΦΠΑ, αφού και ο Δήμος αιμορραγεί, όταν παίρνει από τα τέλη παρεπιδημούντων για να καλύψει τα ανταποδοτικά».

Τέλος έθεσε την απουσία στην πράξη, της νησιωτικότητας, σχολιάζοντας πως «Όλοι υπερθεματίζουν για τη νησιωτικότητα, αλλά ο κοινός νομοθέτης, παρά του ότι έχει την υποχρέωση όταν δρα κανονιστικά να σκέφτεται το άρθρο 101, ποτέ δεν το σκέφτεται. Ο κοινός νομοθέτης θα έπρεπε να έχει και τον κοινό νου».