18ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στον Α΄και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Άνδρο

Σημαντική διοργάνωση

Μαρία Λοτσάρη: "Είναι ένα μεγάλο γεγονός για το χώρο της αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο για τις εκλεγμένες γυναίκες"

Σε νησί των Κυκλάδων και συγκεκριμένα στην Άνδρο, θα διεξαχθεί τον Ιούνιο το 18ο Συνέδριο του Πανελλήνιου Δικτύου Εκλεγμένων Γυναικών στον Α΄και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Η ΑΘΗΝΑ».

Το συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 13 έως και τις 16 Ιουνίου και θα έχει ως θέμα “Γυναίκα, Δράση και Αυτοδιοίκηση”, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών και με τη συνεργασία του Δήμου Άνδρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για αυτό την εκδήλωση μιλά στην “Κοινή Γνώμη” η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Κυκλάδων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Δικτύου, Μαρία Λοτσάρη.

Να σημειωθεί ότι η κ. Λοτσάρη μαζί με την πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου, Ανδριάννα Μπαφίτη, καθώς επίσης και με τον αντιπρόεδρο, Κώστα Κουκά, είχαν επισκεφθεί προ ημερών τον υπουργό Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος στηρίζει τη συνάντηση των εκλεγμένων γυναικών.

Στο επίκεντρο ο ρόλος της γυναίκας στο χώρο της αυτοδιοίκησης

Με φόντο τις μοναδικές ομορφιές των Κυκλάδων και πολύ περισσότερο της Άνδρου, οι γυναίκες που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα μέσα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τρεις αυτές ημέρες που θα διαρκέσει το συνέδριο, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους, να δικτυωθούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες, αλλά και να ενημερωθούν για Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις δράσεις που τρέχουν, ώστε να προωθήσουν την υλοποίησή τους.

“Η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα ξεπεράσουμε κάθε προηγούμενο, αφού έχουμε πολλές μέρες ακόμη μπροστά μας για δήλωση συμμετοχής. Οι συμμετοχές θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαΐου. Είναι ένα μεγάλο γεγονός για το χώρο της αυτοδιοίκησης και πολύ περισσότερο για τις γυναίκες που όλοι ξέρουμε πολύ καλά το μεγάλο αγώνα που δίνουν καθημερινά μέσα από τις θέσεις που κατέχουν και στους Δήμους, αλλά και στις Περιφέρειες όλης της χώρας. Και το έργο που παράγουν είναι σημαντικό. Επίσης, είναι ένα μεγάλο γεγονός, διότι αυτή η συνάντηση διοργανώνεται στις Κυκλάδες, στην Άνδρο. Μέσα από το συνέδριο αυτό, οι συμμετέχοντες δε θα ανταλλάξουν μόνο τις εμπειρίες τους, αλλά θα γνωρίσουν τη φιλοξενία μας και τις μοναδικές ομορφιές της Άνδρου. Σίγουρα φεύγοντας θα πάρουν μαζί τους και τις καλύτερες αναμνήσεις”, τονίζει η κ. Λοτσάρη.

Στο συνέδριο έχουν κληθεί να λάβουν μέρος καταξιωμένοι ομιλητές, όπου έχουν αναλάβει να ενημερώσουν για αυτοδιοικητικά και άλλα θέματα τις γυναίκες της Τ.Α, ώστε να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια και να μπορέσουν να στηρίξουν τον καίριο ρόλο τους. Τα ονόματα των ομιλητών δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

 

Υπό την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο «Αndros Holiday», στην περιοχή του Γαυρίου. Θα παρευρεθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη στην τέχνη, τον πολιτισμό και τη γυναίκα της Άνδρου. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση και προβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Μπορεί η επιχειρηματικότητα να αποτελέσει αντίδοτο στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες της εποχής; Kαινοτόμες ιδέες, πρωτοβουλία και επιχειρείν είναι τα κύρια θέματα του συνεδρίου. Ο ρόλος της γυναίκας στην διαχείριση της κρίσης που βιώνουμε σε όλους του τομείς της ζωής μας ,οικονομία, παιδεία, υγεία, κοινωνία, πολιτισμός και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που απορρέουν από αυτήν, είναι ζητήματα του συνεδρίου που θα αναλυθούν τις δύο επόμενες ημέρες, δηλαδή την Παρασκευή και το Σάββατο 14 και 15 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης των εκλεγμένων γυναικών, όπως δήλωσε η κ Λοτσάρη, οι φορείς, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του νησιού και την ομάδα φιλοξενίας θα διοργανώσουν για τους επισκέπτες παραδοσιακή Ανδριώτικη βραδιά, πάρτι σε παραλία του νησιού και ξεναγήσεις στην Άνδρο.

“Συγκεκριμένα, έχουμε προγραμματίσει επίσκεψη στα μουσεία όπως, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου, Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης, Καίρειος Βιβλιοθήκη κ.ά.), προσκύνημα στα μοναστήρια.

Επίσης, περίπατο στο δίκτυο μονοπατιών, τους νερόμυλους και στο πιο καλοδιατηρημένο αρχαίο μνημείο, τον Πύργο του Αγίου Πέτρου. Επίσκεψη στον υδροβιότοπο, στην παραλία Άχλα, όπου η μετάβαση θα γίνει θα με καΐκι από τη Χώρα, αν φυσικά μας το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες).

Τέλος, επίσκεψη στο όμορφο γραφικό λιμανάκι του Όρμου Κορθίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στο Μουσείο της Αγίας Τριάδας”, επισήμανε η Μαρία Λοτσάρη, ενώ δε παρέλειψε να ευχαριστήσει και άλλους φορείς για την πολύτιμη συμβολή τους σε αυτή τη διοργάνωση, όπως την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Άνδρου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Η κ. Λοτσάρη κλείνοντας σημείωσε ότι αυτή η διοργάνωση, πρέπει να στηριχθεί από όλους, διότι τα αποτελέσματά του θα είναι θετικά όχι μόνο για τις εκλεγμένες γυναίκες, αλλά και για τα νησιά των Κυκλάδων.