Από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης

Πολλά τα προβλήματα

  • Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00

Συνεχίζει το ταξίδι του στις Μικρές Κυκλάδες, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, με επισκέψεις στα νησιά Κουφονήσι και Σχοινούσα.

Ο κ. Μαχαιρίδης ξεκίνησε την περιοδεία του από τη Νάξο, όπου την Τρίτη είχε σειρά συσκέψεων με το Δήμαρχος, αλλά και με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, ενώ εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία των έργων.

Στο επίκεντρο η αυτονομία των νησιών

Ο Περιφερειάρχης, συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Αντώνη Χατζηιωάννου, τον περιφερειακό σύμβουλο, Γιώργο Γκούφα, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου και δημοτικό σύμβουλο, Δημήτρη Καπούνη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου, Γιάννη Μαμουζέλο, επισκέφθηκε το Κουφονήσι, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους.

Μετά το Κουφονήσι, ο κ. Μαχαιρίδης ταξίδεψε στη Σχοινούσα και πάλι συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Αντώνη Χατζηιωάννου, τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Γκούφα και το δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρη Καπούνη. Στο νησί τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Γρίσπος και ο Αντιδήμαρχος Ηλίας Μάνης. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο εγκατάστασης της νέας μονάδας αφαλάτωσης του νησιού.

Τα έργα υποδοχής στο χώρο εγκατάστασης της νέας μονάδας προχωρούν με ιδιωτική χρηματοδότηση, ενώ η προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια για τα συνοδά έργα έχει μπλοκάρει από την Αποκεντρωμένη διοίκηση.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του γνωστοποιεί ότι δεν παραχωρεί τη χρήση του αιγιαλού διότι υπάρχουν λιμενικές εγκαταστάσεις παράνομες (διαδικασία που έχει αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο Νάξου για νομιμοποίηση).

Συζητήθηκαν ακόμη άλλα προβλήματα του νησιού όπως η ύδρευση, διαχείριση των απορριμμάτων, η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, η κατασκευή του νέου λιμανιού στη θέση Λιβάδι, η έλλειψη γραμματειακής υποστήριξης και προσωπικού της Κοινότητας, καθώς και άλλα θέματα.

Θετική γνώμη εξέφρασε ο Περιφερειάρχης στο ενδεχόμενο διοικητικής αυτονομίας των νησιών, υποσχόμενος ότι θα κάνει ότι είναι εφικτό από πλευράς του για το σκοπό αυτό.

Ακόμα, συζητήθηκε ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και ο αντίκτυπος που θα έχει για τους κατοίκους των μικρών νησιών, ενώ επισήμανε ότι θα συζητηθεί το θέμα στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, στην Πάρο.