Την ενδυνάμωση του θεσμού, έθεσε στο έκτακτο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο Γιάννης Μαχαιρίδης

"Το κράτος τροχοπέδη στην ανάπτυξη

Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση του έκτακτου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Αθήνα.

Αφορμή των επεισοδίων με τις εκατέρωθεν βρισιές που λίγο έλειψε να εξελιχθούν σε συμπλοκές, ήταν η πρωινή αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και το ψήφισμα καταδίκης τριών περιφερειακών συμβούλων, Δημήτρη Βαρελά -Π.Σ. Αττικής με τη ΔΗΜΑΡ, Κώστα Διάκο – Π.Σ. Αττικής με τους Οικολόγους και Χρήστο Σταυρόπουλο Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας με τους Οικολόγους, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή.

Κατά τα άλλα οι εργασίες έκλεισαν με ένα κοινό ψήφισμα που θα διαβιβαστεί προς την κυβέρνηση, αλλά και με την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος για άλλη μια φορά έστησε στον “τοίχο” το ανθρωποκεντρικό κράτος των Αθηνών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ότι οι Περιφερειάρχες με ψήφισμά τους, ζητούν να ισχύσει για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση ο εκλογικός νόμος που προωθεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση.

Μαλλιά κουβάρια

Το ψήφισμα καταδίκης των τριών περιφερειακών συμβούλων, ήταν η αφορμή της συμπλοκής μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, αλλά και όσων το υπέγραψαν. Συγκεκριμένα, ο κ. Δάκης μίλησε για προπηλακισμό του υπουργού Εσωτερικών. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση, αρχικά του κ. Διάκου, ο οποίος πλησίασε τον Περιφερειάρχη που βρισκόταν στο βήμα και μιλούσε από μικροφώνου και του πήρε το μικρόφωνο από τα χέρια για να του απαντήσει. «Ανήκεις στα άκρα;», ρώτησε τον κ. Διάκο ο Γιώργος Δακής, για να του απαντήσει εκείνος: «αυτό το έκαναν μόνο στη Μακρόνησο. Η δήλωση του υπουργού με υπονοούμενα ταύτισης των υπαλλήλων με επιλογές της Χρυσής Αυγής ενισχύει απαραδέκτως τη θεωρία των δυο άκρων».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, παρά τις αντιδράσεις, συνέχιζε να μιλάει για προπηλακισμό του υπουργού για για άκρα, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος να τον αποκαλέσει με βαριές εκφράσεις. Όμως το επεισόδιο δεν έληξε εκεί, αφού ο κ. Δάκης ανταπάντησε, πετώντας μάλιστα το σακάκι του και οι δύο άνδρες παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Στο επεισόδιο συμμετείχαν και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με την παράταξη του Γάννη Σγουρού, Γιάννης Αξαρλής ο οποίος φωνάζοντας κινήθηκε με απειλητικές διαθέσεις κατά του κ. Δακή που συνέχιζε να φωνάζει στο μικρόφωνο. Ωστόσο, στη μέση μπήκαν οι ψυχραιμότεροι και τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Βολές κατά της κυβέρνησης

Την αναγκαιότητα το πολιτικό σύστημα να ξεκαθαρίσει το ρόλο που επιφυλάσσει στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ανέφερε στην τοποθέτησή του στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, που προήδρευσε της συνεδρίασης.

Ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε για μετέωρα βήματα και για μη ολοκλήρωση των “κανόνων” που θέσπισε ο “Καλλικράτης”.

“Η ελπίδα για επιτελικό κράτος και ενδυναμωμένους περιφερειακούς θεσμούς έμεινε στην φάση της απόπειρας και προτιμήθηκαν μετέωρα βήματα και θεσμικά μερεμέτια. Αντί να μειώνεται η γραφειοκρατία γιγαντώνεται και αντί να καταργούνται διοικητικές πράξεις αυξάνονται”, σημείωσε, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας νέας μεταρρύθμισης τόσο στην διοίκηση όσο και στην αυτοδιοίκηση που πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ανατροπής του σημερινού διοικητικού συστήματος της χώρας.

“Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η χώρα για να μην συνεχίσει να είναι ουραγός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αναγκαία μια νέα αποκέντρωση με μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων και πόρων στις Περιφέρειες, προκειμένου να αποκτήσουν ουσιαστικό παρεμβατικό ρόλο στις τοπικές υποθέσεις κάτι που εξακολουθήσει να είναι ακόμα σήμερα ζητούμενο. Σήμερα αναγνωρίζεται από όλους ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην παρούσα συγκυρία η περιφέρεια. Είναι ο θεσμός που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κάθε περιοχής και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Είναι ιστορικά παράδοξο και ανακόλουθο η εθνική προσπάθεια σωτηρίας της χώρας να στηρίζεται ακόμα σήμερα σε δομές που έχουν χρεοκοπήσει και σε ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος που είναι το ίδιο τροχοπέδη στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας”.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επανέφερε το θέμα της αναγκαιότητας στήριξης του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, καλώντας την κυβέρνηση να αυξήσει τους πόρους του ΠΔΕ και μέσω αυτών τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής που θα αναχαιτίσει την κρίση και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης.
“Θέλουμε τις Περιφέρειες ζωντανά κύτταρα συμμετοχής, πρωτοβουλιών και δράσεων των τοπικών κοινωνιών και να έχουν την επάρκεια να ανταποκριθούν στον σημαντικό ρόλο,στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν στην ανάπτυξη, την υγεία, την απασχόληση, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την νέα γενιά την ποιότητα ζωής κλπ. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος πως η πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη φάση με μεγάλες κοινωνικές ανατροπές και κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την ανεργία, τη μείωση μισθών και συντάξεων, την φτώχεια, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης οι δομές υγείας και πρόνοιας και περιθωριοποίησε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού”.