Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Τζώρτζη Μακρυωνίτη με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής. Πολιτικής

Νέος κύκλος συνεργασίας

Η εξασφάλιση νερού στα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με ειδικές μονάδες αφαλάτωσης τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου Τζώρτζη Μακρυωνίτη με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής. Πολιτικής, Νίκο Ζωίδη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, παρουσιάστηκε η πορεία των έργων αφαλάτωσης της Περιφέρειας, με στόχο την ευκολότερη υδροδότηση των μικρών νησιών και την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων. Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η ανάγκη διάθεσης ενός μεγάλου οικονομικού ποσού για τη μεταφορά νερού στα νησιά με πλοία, που το κόστος της ξεπερνούσα τα 15 ευρώ ανά κυβικό.

Επιτακτική ανάγκη η εξοικονόμηση πόρων

Από την πλευρά τους, τόσο η Περιφέρεια όσο και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις μονάδες αφαλάτωσης, που έχουν κόστος παραγωγής νερού μικρότερο από 1,5 ευρώ το κυβικό. Υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένες μονάδες θα συμβάλουν στη σημαντική μείωση του ετήσιου κόστους, το οποίο για τη μεταφορά νερού στα μικρά νησιά άγγιζε μέχρι και τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μακρυωνίτης, “το εν λόγω ποσό είναι μεγαλύτερο από ό,τι το κόστος εγκατάστασης των μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά αυτά, ενώ το κόστος μεταφοράς νερού ενός χρόνου ξεπερνά κατά πολύ την υλοποίηση ενός έργου αφαλάτωσης σε όλο το μικρό νησιωτικό σύμπλεγμα”.

Πρώτη προτεραιότητα και των δύο πλευρών είναι η ολοκλήρωση του έργου εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης μέχρι το τέλος του 2014, ώστε να μη χρειάζεται πλέον η μεταφορά νερού με πλοίο. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση εκκρεμεί ακόμα σε επτά περίπου νησιά της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων στη Χάλκη και την Κίμωλο.

Επόμενος στόχος η διεξαγωγή του America's Cup στα ελληνικά νησιά

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ένας ακόμη στόχος που έθεσε ο κ. Ζωίδης είναι και η υλοποίηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος “Κύπελλο Αμερικής (America's Cup)” στο Αιγαίο. Πρόκειται για τη διασημότερη ρεγκάτα της ιστιοπλοΐας και το παλαιότερο τρόπαιο στον διεθνή αθλητισμό, καθώς χρονολογείται πριν από την αναβίωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, με διαφορά 45 ετών. Η αρχική του ονομασία ήταν Βασιλικό Κύπελλο (Royal Yacht Squadron cup), ενώ σήμερα έχει το όνομα του πρώτου σκάφους που κέρδισε τη ρεγκάτα, του "Αμέρικα".

Μάλιστα για την επίτευξη του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά τόσο στην τουριστική προβολή των ελληνικών νησιών με το ανάλογο οικονομικό όφελος, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναμένεται να ξεκινήσει έναν νέο κύκλο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Ετικέτες: