Παρουσίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας 2014 – 2020

Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα

Tο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Γεωργίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας για την περίοδο 2014 – 2020 παρουσιάστηκε από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Αντώνη Χατζηιωάννου και τον Γενικό Διευθυντή Γιάννη Πουλή,

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, ο κ. Μαχαιρίδης ενημέρωσε για τις συνεχείς προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του, προκειμένου να εκχωρηθεί στις Αιρετές Περιφέρειες η διαχείριση πόρων και για τους τρεις παραγωγικούς τομείς.

Αίτημα, το οποίο αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης στις συναντήσεις του με τους υπουργούς Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στις συναντήσεις του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) με τον πρωθυπουργό.

Επιπροσθέτως, ανέλυσε το περίγραμμα της προσπάθειας της ΠΝΑ για τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα στα νησιά με τον τουρισμό, χωρίς χρηματοδοτικό μέσο από τομεακό πρόγραμμα, παρά μόνο με ιδίους αποκλειστικά πόρους, από το 2011. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 2011 – 2020, στην πορεία εξέλιξής του και στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Πρώτη Φάση του Προγράμματος για την αγροτική ανάπτυξη

Αμέσως μετά, ο Περιφερειάρχης, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Γενικός Διευθυντής παρουσίασαν αναλυτικά με τη βοήθεια εποπτικών μέσων την “Πρώτη Φάση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020 για την Αγροτική Ανάπτυξη”. Η φάση αφορά στην ανάλυση και πρόταση, σε επίπεδο νησιού, για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα σε 38 νησιά της Περιφέρειας. Η κάθε μελέτη περιγράφει το προφίλ σε κάθε νησί (γεωγραφικά, πολιτιστικά, δημογραφικά στοιχεία, ιδιαιτερότητες, υποδομές, οικονομική δραστηριότητα) με αναλυτικότερη περιγραφή στον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, παρουσιάζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε νησιού, καταλήγοντας σε προτάσεις τόσο για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, καθώς και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, όσο και τη συνεργεία τους με τους άλλους τομείς δραστηριοτήτων.

Διαχείριση της Θάλασσας, Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας

Επί τάπητος τέθηκε επίσης το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης της Θάλασσας, Αλιείας & Υδατοκαλλιέργειας (ΠΕΠΔΘΑ&Υ) 2014-2020. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε με προσέγγιση σε επίπεδο αλιευτικών περιοχών, εναρμονιζόμενο με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική 2014 – 2020 και την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη διαχείριση της Θάλασσας (Blue Growth) με την καθοριστική συνεργασία του Ινστιτούτου (Υδροβιολογικός Σταθμός) της Ρόδου, του ΕΛΚΕΘΕ.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013, στηριζόμενη αποκλειστικά στα στελέχη της ΠΝΑ, γεωπόνους, κτηνιάτρους, ιχθυολόγους, βιολόγους και επιστημονικά και διοικητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάσθηκε, οργανώθηκε και εκπονήθηκε επίσης ένα πρωτοπόρο εγχείρημα με σκοπό την εκχώρηση χρηματοδότησης μέσω του ΠΑΑ 2014-2020 για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, βάσει των ιδιαίτερων αναγκών που έχει το κάθε νησί.

Σημειώνεται ότι και τα δύο προγράμματα που είναι εναρμονισμένα με τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και Εθνικές στρατηγικές επιλογές , τίθενται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση του Α’ βαθμού, τα επιμελητήρια, τις επιστημονικές ενώσεις, τις αγροτικές ενώσεις και συλλόγους , τους παραγωγούς , τους αλιείς , τους ιχθυοκαλλιέργειες , τους μεταποιητές και όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και της συλλογής και αξιολόγησης των προτάσεων για τις υποδομές και τις δράσεις θα ακολουθήσει η κοστολογημένη ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα υποβληθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων .

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου ενημέρωσε για την άμεση προώθηση στα συλλογικά όργανα της έγκρισης δημοπράτησης του έργου “Ολοκλήρωση του Φράγματος της Κρητηνίας”, προϋπολογισμού 12 εκατ. με πόρους της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση από το Υπουργείο Τουρισμού, του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τον Τουρισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την διαπραγμάτευση του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Πρωτοπόρο Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Τουρισμό.

Καταλήγοντας, μίλησε για την πορεία εξέλιξης μελέτης για την “Αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των αναβαθμίδων σε νησιά του Αιγαίου”. Το έργο στοχεύει στη διαφύλαξη του μοναδικού παραγωγικού και φυσικού τοπίου στα νησιά και την υποβολή του σε κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως πχ το ‘’Life+’’2014-20 για ένταξη ώστε να αποτελέσει εμβληματική πρωτοβουλία στα πλαίσια της προσπάθειας της ΕΕ και της χώρας για την προστασία του μοναδικού φυσικού και ανθρωπογενούς νησιωτικού περιβάλλοντος.

Ετικέτες: