Την ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ζητά ο Γ. Μαχαιρίδης

"Δε λήφθηκε υπ όψιν η απόφασή μας"

Την ανάκληση της απόφασης για την εγκατάσταση 9 αιολικών πάρκων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων, ζητά από το ΥΠΕΚΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης.

Ο κ. Μαχαιρίδης με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι η Πολιτεία “γράφει στα παλιά της υποδήματα τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης”.

Να σημειωθεί ότι ήδη έντονες αντιδράσεις υπάρχουν για το θέμα από την Πάρο και τη Νάξο, ενώ ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και σχετικό ερώτημα στη βουλή.

Η σχετική απόφαση

Στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία εννέα μεγάλων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 218,5 MW στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο του νομού Κυκλάδων, καθώς και για τη διασύνδεση των αιολικών πάρκων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Παλλήνης στην Αττική μέσω γραμμής μεταφοράς 150 κιλοβόλτ. Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία άλλου αιολικού πάρκου ισχύος 36,8MW στην Άνδρο.Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η κατασκευή των έργων αυτών, θα αποφέρει περίπου 262 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ κατά τη λειτουργία τους θα παράγουν ετησίως περίπου 506 GWh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί περίπου στο 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ύψους 400 εκατ. ευρώ που υλοποιείται σε τρεις φάσεις ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για άλλα επτά μεγάλα αιολικά πάρκα στο ηπειρωτικό σύστημα, συνολικής ισχύος 204,2 MW, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να αποφέρει περίπου 245 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

“Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με το περιφερειακό συμβούλιο”

Την ανάκληση της σχετικής απόφασης ζητά από το ΥΠΕΚΑ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος με επιστολή του, αλλά και με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” κάνει λόγο για περιφρόνηση των θεσμών, εννοώντας σαφώς τις αποφάσεις τόσο του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και των δημοτικών συμβουλίων των νησιών.

“Με την 172568/23.12.2013 απόφαση σας εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί Όροι για εννέα (9) Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα νησιά Άνδρο, Πάρο, Νάξο, Τήνο. Για τους συγκεκριμένους σταθμούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου με τεκμηριωμένη απόφαση του, που λήφθηκε στις 9/11/2011, είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά, στηριζόμενο αφενός στην επιστημονική διερεύνηση και τεχνικά στοιχεία των υπηρεσιών μας, τα οποία εμπεριέχονται στην απόφαση, αφετέρου στις αποφάσεις των αντίστοιχων Δήμων, που όλες είναι αρνητικές για τις εν λόγω εγκαταστάσεις.

Επισημαίνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν τοποθετήθηκε γενικά κατά των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αντιθέτως ανέφερε ρητά την πεποίθηση του ότι το Αιολικό Δυναμικό των νησιών πρέπει να αξιοποιηθεί, εκτίμησε όμως, για τους λόγους που εκτίθενται στην απόφαση του, ότι για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν προέκυπταν εκείνα τα στοιχεία, που θα συνηγορούσαν στο να επιτραπεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση τους. Στην συνέχεια το Περιφερειακό Συμβούλιο στην από 19/10/2013 συνεδρίαση του αποφάσισε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο την εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νότιου Αιγαίου”, αναφέρει στη σχετική επιστολή, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μαχαιρίδης επισημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ με την προαναφερθείσα απόφαση προχώρησε στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων μη δίνοντας βάση στα επιχειρήματα της αρνητικής γνωμοδότησης του περιφερειακού συμβουλίου και των Δήμων των νησιών αυτών, και μη αναμένοντας τα πορίσματα της επιστημονικής διερεύνησης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. “Η επιστημονική διερεύνηση του Πανεπιστημίου θα οχύρωνε και τις ίδιες τις επενδύσεις από προσφυγές φορέων και πολιτών, των οποίων οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν μέσω των αποφάσεων της αυτοδιοίκησης και στην συνέχεια αγνοήθηκαν χωρίς να υπάρξει αιτιολόγηση και προσπάθεια συναίνεσης. Εκτιμώντας ότι με την απόφαση αυτή το όλο θέμα της εκμετάλλευσης του αιολικού δυναμικού των νησιών δεν προάγεται αλλά οδηγείται σε περιπέτειες, που εντέλει και την ίδια την επενδυτική δραστηριότητα θα βλάψουν και τους σοβαρούς επενδυτές θα απομακρύνουν, παρακαλούμε για την ανάκληση της επίμαχης απόφασης ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και οι αρνητικές θέσεις των αυτοδιοικήσεων να εκλείψουν”.

“Το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά μας. Νομίζω ότι και μετά την απόφασή μας να αναθέσουμε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να μας κάνει το χωροταξικό των Αιολικών Πάρκων και βεβαίως σε συνεργασία με τους Δήμους, θα έπρεπε το υπουργείο να αναμένει την απόφασή μας. Να πω ότι οι Δήμοι δεν είναι αρνητικοί στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μόνο που θέλουν σε συγκεκριμένα σημεία να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε μία μελέτη και να εξετάσουμε που υπάρχουν αιολικά σημεία και εάν σε αυτά συμφωνούν οι Δήμοι και αυτό το χωροταξικό να το θέσουμε προκειμένου να ξέρουν που η τοπική κοινωνία συμφωνεί να εγκατασταθούν τα αιολικά πάρκα. Από ότι φαίνεται η άποψή μας δε λήφθηκε υπ όψιν και ζητάμε από τον υπουργό να ανακληθεί η απόφαση.

Ετικέτες: