Σκληρή κριτική προς την Περιφερειακή Αρχή με “φόντο” το Κοινωνικό Παντοπωλείο

“Κερδοσκοπία στην “πλάτη” της φτώχειας”

- “Νέα εποχή για τα νησιά μας” και “Λαϊκή Συσπείρωση” στηλιτεύουν το “δήθεν κοινωνικό πρόσωπο” της παράταξης Μαχαιρίδη- Π. Χρυσαφίδης: “Στην κατεύθυνση που θα βοηθηθούν πολίτες, θετική διαδικασία”

Σφοδρή επίθεση προς την Περιφερειακή Αρχή και το κοινωνικό έργο της εξαπέλυσαν οι περιφερειακές παρατάξεις “Νέα εποχή για τα νησιά μας” και “Λαϊκή Συσπείρωση” αναφορικά με τους λόγους λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Σύρο, επισημαίνοντας πως η παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη “καπηλεύεται” για πολιτικές σκοπιμότητες το θέμα, “κερδοσκοπώντας στην “πλάτη” της φτώχειας”.

Με δημόσιες δηλώσεις τους, τόσο ο Χαράλαμπος Κόκκινος, όσο και η Λίλα Καφαντάρη και ο Βαγγέλης Σιγάλας υποστηρίζουν πως η χρονική συζήτηση του θέματος δεν είναι τυχαία, παραθέτοντας ωστόσο ποικίλα επιχειρήματα προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό”, Παύλος Χρυσαφίδης, σημειώνει πως στηρίζει σε κάθε επίπεδο τη συγκεκριμένη δράση, εστιάζοντας όμως, αποκλειστικά και μόνο στον κοινωνικό στόχο που αυτή έχει, δηλαδή την ανακούφιση πολλών πολιτών στη Σύρο.

Χ. Κόκκινος: “Ανακάλυψαν τις ανάγκες πριν τις εκλογές”

Ιδιαίτερα εριστικός ως προς το θέμα υπήρξε ο κ. Κόκκινος, που μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “η περιφερειακή αρχή λαϊκίζει και κερδοσκοπεί πολιτικά με τη φτώχεια του κοσμάκη”, καθώς “αποφάσισε 80 ημέρες πριν τις περιφερειακές εκλογές να ανακοινώσει τη δημιουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου”, προκειμένου σύμφωνα με όσα εξήγησε, να αποκομίσει πολιτικό όφελος στην επόμενη εκλογική μάχη.

Ο ίδιος μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους κκ Μαχαιρίδη, Πουσσαίο και Δεκαβάλλα, επεσήμανε με έντονα ειρωνική διάθεση πως, “πρέπει να φωνάξουν τον Γιώργο Παπανδρέου και το Πασοκ που τους στήριξε το 2010 και τους στηρίζει και σήμερα να το εγκαινιάσουν”, λέγοντας ευθέως πως, τόσο η “καθυστέρηση στη συζήτηση” του θέματος, όσο και “η συνεργασία των τριών προσώπων, δε μας προξενεί εντύπωση” καθώς όπως ισχυρίστηκε, “ίσως αυτό να συνδυάζεται με τη συνεργασία που προγραμματίζουν ενόψει των περιφερειακών εκλογών”.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος μάλιστα, διασαφήνισε ότι, “την ενέργεια αυτή θα την κρίναμε ως απόλυτα θετική και ότι δεν υποκρύπτει πολιτική στόχευση και πολιτική κερδοσκοπία εάν είχε υλοποιηθεί στα πρώτα περιφερειακά συμβούλια (του 2011)”, υπενθυμίζοντας ότι ως πρόταση είχε τεθεί επί τάπητος από την αρχή της τρέχουσας θητείας. Καταλήγοντας, διευκρίνισε ότι η παράταξή του στήριξε τη λειτουργία με μοναδικό άξονα την αρωγή προς το πρόσωπο πολλών ανθρώπων που έχουν πληγεί από την άγρια οικονομική πολιτική.

“Βάζουν πλάτη στην εξαθλίωση και ζητούν ψήφο”

Σε ανάλογη ένταση κινήθηκε η κριτική της περιφερειακής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, τα μέλη της οποίας, Λίλα Καφαντάρη και Βαγγέλης Σιγάλας, υποστήριξαν πως, “Έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε ότι εφοπλιστικές οικογένειες στηρίζουν τη λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων”, επισημαίνοντας πως πρόκειται για τους ανθρώπους “που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα, όπως τους ναυτεργάτες” και “αφού το πράξουν και στείλουν στην ανεργία τόσο κόσμο, στήνουν μετά ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο και υποστηρίζουν ότι θα τους βοηθήσουν, παριστάνοντας την ίδια στιγμή τους ευεργέτες τους”. Πρόσθεσαν δε, πως “Η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει όλες αυτές τις τακτικές και τις πολιτικές”, σημειώνοντας ακόμη ότι στον αντίποδα, η Λαϊκή Συσπείρωση “καταδικάζει αυτή τη νοοτροπία”. Παρά την κριτική τους, διασαφήνισαν βέβαια ότι, “κατανοούμε απόλυτα την αγωνία του εξαθλιωμένου και του καταπιεσμένου που θα προμηθευτεί οτιδήποτε από το Κοινωνικό Παντοπωλείο ώστε να επιβιώσει”, εκφράζοντας όμως, την πάγια θέση τους, ότι, “λύση” στην κοινωνική ανέχεια αποτελεί “το γκρέμισμα αυτής της πολιτικής που οδηγεί τον κόσμο στην εξαθλίωση”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η χρονική στιγμή που συζητήθηκε το θέμα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με σκοπούς προεκλογικής εκμετάλλευσης, τονίζοντας πως, “Αφού βάλουν “πλάτη” στην εξαθλίωση, παρουσιάζουν ένα κοινωνικό πρόσωπο και ζητούν την ψήφο των πολιτών”.

Π. Χρυσαφίδης: “Προέχει η ανακούφιση συμπολιτών μας”

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η θέση της παράταξης “Πολίτες κόντρα στον καιρό” με τους Παύλο Χρυσαφίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό, να υπογραμμίζουν πως, “Η πολιτική των μνημονίων έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας σε ακραίες μορφές φτώχειας” καθώς είναι οφθαλμοφανές πως, “καθημερινά αυξάνονται οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα στοιχειώδους επιβίωσης”. Ωστόσο, “Εκτός από τον πολιτικό και ιδεολογικό αγώνα μας για την υπεράσπιση της κοινωνίας ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική”, τόνισαν πως, “θα είμαστε συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε συλλογική προσπάθεια αλληλεγγύης” απευθύνοντας μήνυμα προς τον κάθε πολίτη που διατηρεί “τη δυνατότητα αρωγής, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση να στηρίξει έμπρακτα τις δράσεις αλληλεγγύης της Περιφέρειας, των Δήμων και άλλων Φορέων”. “Προς αυτή την κατεύθυνση βλέπουμε θετικά τη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Σύρο κι ευχόμαστε γρήγορα να ολοκληρωθεί”, τόνισαν συγκεκριμένα. Κληθείς τέλος, ο Παύλος Χρυσαφίδης να παραθέσει τη γνώμη του σχετικά με τους ανωτέρω ισχυρισμούς των περιφερειακών συμβούλων που καταλογίζουν προεκλογική εκμετάλλευση της εν λόγω δράσης από την Περιφερειακή Αρχή και εμμένοντας στην ουσία του ζητήματος, επανέλαβε κατηγορηματικά, “Επιθυμίας μας είναι να λειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο ώστε να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού”.