Συνέντευξη του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη

Είμαι αδέσμευτος και όχι ανεξάρτητος

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης του συνδυασμού του Γιώργου Χατζημάρκου «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο», Γιώργος Λεονταρίτης, μετά το ενδιαφέρον, που επέδειξε και κατά το παρελθόν, για τα κοινά, επανέρχεται εκ νέου ως υποψήφιος, αυτή τη φορά στον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση του να συμπορευτεί με τον Γ. Χατζημάρκο εκπορεύεται, όπως ο ίδιος αναφέρει, από το αίτημα των πολιτών που επιζητούν μια αλλαγή μέσω του συνδυασμού του.

Έναυσμα για την πολιτική του ενεργοποίηση, σημειώνει ότι δεν στάθηκε μόνο το πρόσωπο του Γ. Χατζημάρκου, αλλά και η διεκδίκηση της αλλαγής που επιζητούν οι πολίτες, συμπληρώνοντας ότι η αδράνεια, η απάθεια, η τάση κριτικής εκ του μακρόθεν, χωρίς συμμετοχή, αποτελούν χαρακτηριστικά όσων δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, όμως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής, τόσο επίπεδο κράτους, όσο και περιφέρειας.

Με τον πρόσφατο θεσμό της αιρετής περιφέρειας, που μετρά μόλις 3 χρόνια, προέκυψε μία Περιφερειακή Αρχή, η οποία πότε πρόλαβε να διαγράψει μία τόσο αρνητική πορεία ώστε να χρειάζεται άμεση αλλαγή;

«Ο θεσμός είναι καινούργιος. Οι άνθρωποι όμως που διεκδικούν να συνεχίσουν σε αυτό τον θεσμό έχουν δείξει δείγματα γραφής των πολιτικών τους ικανοτήτων εδώ και 30 χρόνια. Έχουμε απέναντι μας τον κ. Μαχαιρίδη κα τον κ. Δεκαβάλλα, που είναι δύο από τα παλαιότερα πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πολιτικό προσκήνιο. Έχουν συμπληρώσει και οι δύο από 30 μέχρι 35 χρόνια πολιτικής παρουσίας και διοίκησης. Άρα δεν είναι θέμα φθοράς του θεσμού. Ο θεσμός δεν είναι κάτι άυλο, είναι οι άνθρωποι του, είναι οι άνθρωποι που τον εκπροσωπούν, οι οποίοι προγραμματίζουν, οραματίζονται και υλοποιούν δράσεις. Επομένως η περιφέρεια ως θεσμός είναι κάτι καινούργιο όμως ο κ. Μαχαιρίδης και ο κ. Δεκαβάλλας είναι κάτι τόσο παλιό, που πιο παλιό δεν γίνεται».

Η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, με όλα της τα στελέχη, επιχαίρουν για την πορεία της περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τα όσα έχουν καταφέρει αυτή την τριετία, κατατάσσοντας την μεταξύ των περιφερειών ως αυτή με την υψηλότερη απορροφητικότητα, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ και γενικά στις διεκδικήσεις, οι οποίες ήταν ίσως και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Σε αυτό τι προσάπτετε;

«Υπερηφανεύονται για την απορρόφηση και για τις διεκδικήσεις. Ας αφήσουμε τους συμπολίτες μας να απαντήσουν τι έκανε η περιφέρεια τρία χρόνια στη Σύρο και τις Κυκλάδες. Να μας πουν ένα έργο, όχι δύο, γιατί είναι και πολλά τα δύο.

Ένα έργο και όχι άυλες πράξεις και ενέργειες, όχι χρηματοδότηση δράσεων, συλλόγων και φορέων, ένα έργο αναπτυξιακό. Ο ρόλος της περιφέρειας είναι καθαρά αναπτυξιακός, δεν είναι ένας θεσμός που καλείται να κάνει πολιτική διαχείριση. Οφείλει να κάνει αξιοποίηση των πόρων και να προσφέρει ανάπτυξη, είτε συνδράμοντας στον ιδιωτικό τομέα είτε τον Α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά στην απορρόφηση, είναι λυπηρό μετά από τόσο μεγάλη πολιτική κρίση που υπάρχει με την απαξίωση της πολιτικής, είναι κρίμα να λένε ακόμα ψέματα στους πολίτες, μόνο και μόνο επειδή έχουν επιλέξει να έχουν μία επαγγελματική πολιτική καριέρα. Απορρόφηση σε τι; Η περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει βγει έξω από τον στόχο 1 που αφορά στις υποδομές και τα έργα, επομένως απορρόφηση έκαναν σε τι; Στις χρηματοδοτήσεις και τις κοινωνικές δράσεις; Μα αυτά είναι πράγματα που θα τα έκανε ο οποιοσδήποτε. Πέρα όμως από την απορρόφηση πρέπει να μας πουν και πως ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα. Βλέπει η κοινωνία κάτι καλύτερο; Το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων έχει γίνει καλύτερο μέσα από αυτή την απορροφητικότητα του 100% που επικαλείται η περιφέρεια; Είναι πολύ εύκολο να μιλάμε για απορρόφηση χρημάτων όταν δεν αιτιολογούμε το πώς κατανεμήθηκαν οι πόροι και σε ποιες δράσεις δόθηκαν αυτά τα χρήματα».

Στο ότι ο Γ. Μαχαιρίδης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο διεκδικητικούς περιφερειάρχες, τι έχετε να απαντήσετε;

«Στα νησιά των Κυκλάδων όλοι έχουν παράπονα σε ότι αφορά για τα θέματα υγείας. Τι πέτυχε ο κ. Μαχαιρίδης με την διεκδίκηση; Όλοι έχουν παράπονο με το ακτοπλοϊκό, με τις συνθήκες που επικρατούν στα λιμάνια κατά τους θερινούς μήνες, το οδικό δίκτυο. Να μας πει ότι διεκδίκησε και πέτυχε. Μία και μοναδική αρμοδιότητα μπορούσε να διεκδικήσει ο κ. Μαχαιρίδης και την απέφυγε. Την αρμοδιότητα της υγείας. Σήμερα βλέπουμε νοσοκομεία υποστελεχωμένα, κέντρα υγείας χωρίς έστω έναν αγροτικό γιατρό, ΕΚΑΒ χωρίς οδηγούς ασθενοφόρων. Τι διεκδίκησε; Μία δυνατότητα είχε να διεκδικήσει αυτό που λέγεται υγεία».

Ναι μεν περνάει στα χαρτιά η αρμοδιότητα στις περιφέρειες, όμως επί της ουσίας ασκείται η πολιτική από το αρμόδιο υπουργείο.

«Από τη στιγμή που αποφασίζουμε να θέσουμε τον εαυτό μας στη διάθεση διαχείρισης των κοινών, ή το κάνουμε γιατί θέλουμε να αγωνιστούμε και να επιβάλλουμε πολιτικές και εγώ είμαι αυτής της λογικής και της άποψης, ή κάποιοι το κάνουν επειδή θέλουν το αξίωμα. Είμαι της λογικής ότι τα δίκαια αιτήματα πρέπει να διεκδικούνται μέχρι τέλος και όχι μόνο με ψηφίσματα».

Τα παραδείγματα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας είναι τραγικά στα νησιά. Έχουμε τον αγώνα των Παριανών όλο το τελευταίο διάστημα, έχουμε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στη Σαντορίνη το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ και μία λογική ότι ο ιδιώτης θα μας σώσει. Έχουμε μία συγκεκριμένη πολιτική χάραξη από την κεντρική κυβέρνηση, οπότε πόσο έχει τη δυνατότητα η κάθε περιφέρεια να παρεκκλίνει αυτής και να πάρει άλλου είδους αποφάσεις;

«Ο Περιφερειάρχης δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο. Είναι ένας από τους 13 Περιφερειάρχες της Ελλάδος, δηλαδή το 1/3 των υπουργών. Είναι τεράστια η πολιτική δύναμη που έχει. Όταν θέλει να την χρησιμοποιήσει μπορεί να ανατρέψει τον κάθε υπουργό Έχει στην «πλάτη» του 300.000 ανθρώπους στο Ν. Αιγαίο. Η πολιτική του δύναμη και η πολιτική του επιρροή είναι τεράστια, αρκεί να θέλει να συγκρουστεί και πρέπει να συγκρουστεί. Όταν εκλέγεσαι και αναλαμβάνεις τη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων δεν αναλαμβάνεις το αξίωμα απλά για να εφαρμόζεις αυτά που σου λένε οι εγκύκλιου. Είσαι εκεί για να χαράζεις πολιτικές και να τις υλοποιείς όταν είναι για το καλό της κοινωνίας. Και εάν η κεντρική διοίκηση κάνει λάθος και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη, πρέπει να συγκρούεσαι μέχρι τέλους. Αλλά να έχεις διάθεση να συγκρουστείς και όχι να κρυφτείς. Δεν μπορούσε να συγκρουστεί ποτέ ο κ. Μαχαιρίδης και ο κ. Δεκαβάλλας, διότι και οι δύο θα έπρεπε να συγκρουστούν με τον εαυτό τους. Είναι προϊόντα του ίδιου πολιτικού συστήματος. Με ποιόν θα συγκρουστούν, αφού οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή».

Όλοι οι συνδυασμοί κατεβαίνετε με τον τίτλο του ανεξάρτητου, όμως οι κοινωνίες είναι μικρές και όλοι γνωρίζουν από ποιόν πολιτικό χώρο προέρχονται οι υποψήφιοι. Και εσείς ανήκετε σε έναν συνδυασμό που τα πρόσωπα του έχουν μία συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα, η οποία έρχεται σε άμεση σχέση με το κεντρικό κράτος, οπότε τι ευκαιρία σύγκρουσης έχετε;

«Όλοι έχουμε μία ιδεολογική συγκρότηση και όλοι έχουμε μία τάση προς μία ιδεολογία. Εγώ δεν έχω κρύψει ποτέ την ιδεολογική μου ταυτότητα και δεν φοβάμαι να την αποκαλύψω. Εγώ δεν λέω ότι είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος. Εγώ λέω ότι είμαι αδέσμευτος υποψήφιος, ακόμα και απέναντι στον χώρο που θεωρητικά θα μας στηρίξει. Δεν χρωστάω τίποτε σε κανένα. Εκεί που πραγματικά έχω υποχρέωση είναι στους πολίτες που με εμπιστεύονται. Κανένας δεν με έφερε εδώ, κανένας δεν με ανέδειξε στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο πορεύομαι επί 25 χρόνια. Το έκανα με την προσωπική μου εργασία και με την υποστήριξη των ανθρώπων που με εκτιμούσαν. Το ίδιο και στην πολιτική, εάν οφείλω κάτι, το οφείλω στους ψηφοφόρους, οι οποίοι με εμπιστεύονταν και μου ανέθεταν αυτή την ευθύνη. Το θέμα είναι να είσαι αδέσμευτος; Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν μία διαδρομή μέσα από τον κομματικό σωλήνα όσο και να λένε ότι είναι ανεξάρτητοι, είναι δεσμευμένοι. Είναι προϊόντα του ίδιου συστήματος που έφερε την Ελλάδα εδώ».

Πέρα από γενικόλογες και πολιτικές απαντήσεις, ποιό είναι το σημείο στο οποίο εστιάζετε ως συνδυασμός και αποτελεί την ειδοποιό σας διαφορά από τους άλλους συνδυασμούς;

«Η περιφέρεια είναι ένας θεσμός που πρέπει να έχει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά στη διαχείριση της πολιτικής. Διαχειρίζεται κεφάλαια και έχει την ευθύνη να τα διοχετεύσει και στον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και στον ιδιωτικό τομέα. Θα προσπαθήσουμε, μέσα από αυτή τη δυνατότητα, να δώσουμε μία ανάσα στις επιχειρήσεις, με δράσεις να παρέμβουμε στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας, στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να συνδράμουμε τους Δήμους, να ολοκληρώσουν ή να εκσυγχρονίσουν έργα, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορέσουν να δώσουν μία ώθηση στις τοπικές κοινωνίες. Πρόθεση μας είναι να λειτουργήσουμε με μία επιχειρηματική προσέγγιση της πολιτικής με κοινωνικές ευαισθησίες».

Ολόκληρη η συνέντευξη, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, στην διεύθυνση www.koinignomi.gr.