Εκδήλωση προς τιμή του Γ. Πουσσαίου

Τιμήθηκε η αυτοδιοικητική του πορεία

Για την πολυετή προσφορά του στα κοινά, αλλά και την πολυεπίπεδη ενεργό συμμετοχή του στην ανάπτυξη της Ίου και των Κυκλάδων γενικότερα, τιμήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, το βράδυ του Σαββάτου.

Με το την Νάξο να τιμά τον Αντιπεριφερειάρχη που την στήριξε, η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων της ορθόδοξης και καθολικής εκκλησίας, των δημάρχων των Κυκλάδων, μελών της αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων φορέων, του πρόεδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, του πρώην βουλευτή Κυκλάδων Λεονάρδου Χατζηανδρέου, του πρώην έπαρχου Νάξου, του πρώην δήμαρχου Νάξου, καθώς και του αναπληρωτή διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου.

Μανόλης Μαργαρίτης: “Αδιάλειπτη και εποικοδομητική συζήτηση”

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης, ο οποίος μίλησε για την σημαντική προσφορά του κ. Πουσσαίου στα κοινά, αλλά και για τον ακέραιο χαρακτήρα του, όπως φάνηκε στα 25 χρόνια ενασχόλησης του με τη πολιτική. Συγκεκριμένα ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι “Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων έχει αποφασίσει να τιμήσει τον κ. Γιώργο Πουσσάιο για τα 25 χρόνια αδιάλειπτης και εποικοδομητικής παρουσίας του στα κοινά ως δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς και της πολυετούς παρουσίας του στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η συνέπεια, η υπευθυνότητα, η ακεραιότητα το ήθος και η υψηλή αίσθηση του καθήκοντος που επέδειξε όλα τα χρόνια, πρέπει να αποτελούν πρότυπο για όλους. Το πάθος και το μεράκι του, η ικανότητα να αξιολογεί τις καταστάσεις και να υιοθετεί τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων και κυρίως οι πρωτοπόρες πρωτοβουλίες του, σε συνδυασμό με τις καινοτόμες ιδέες του, τον κατέστησαν ως έναν από τους πιο δραστήριους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, που άφησαν το στίγμα τους στο νησιωτικό χώρο τα τελευταία 25 χρόνια. Η προσφορά του ως δήμαρχος Ιητών αλλά και ως αντιπεριφερειάρχης στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν πολύ σημαντική”. Τέλος επισήμανε την αποτελεσματικότητα την οποία επέδειξε προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα του δήμου και των κατοίκων, ως απόρροια της καλής συνεργασίας μαζί του.

Βαγγέλης Στρατούρης: Η Ίος και οι Κυκλάδες θα πρέπει να είναι περήφανες που έχουν τέτοιους τοπικούς άρχοντες

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Βαγγέλης Στρατούρης, εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση του στο πρόσωπο του Γ. Πουσσαίου λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “ Η προσφορά του ως δήμαρχος Ιητών, ως μέλος του τοπικού συμβουλίου δήμων και κοινοτήτων, ως γραμματέας του νομού και ως αντιμεριφερειάρχης Κυκλάδων υπήρξε πολύ σημαντική”. “ Η Ίος και γενικότερα οι Κυκλάδες θα πρέπει να είναι πραγματικά περήφανες που έχουν τέτοιους τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι με το έργο τους και τη προσφορά τους τιμούν τα νησιά μας και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση”.

Βασίλης Κόκκοτας: Από τους πιο διακεκριμένους δημάρχους

Εκ μέρους του πρώην Δημάρχου Νάξου Βασίλη Κόκκοτα εκφράστηκαν θερμή χαρακτηρισμοί για τον άνθρωπο με τον οποίο, επί σειρά ετών, τελούσε στην ίδια αυτοδιοικητκή θέση. “Ο Γιώργος έχει υπάρξει ένας από τους πιο διακεκριμένους δημάρχους στην Ελλάδα και από την αρχή που τον γνώρισα είχα πει ότι η Ίος είναι τυχερή που έχει δήμαρχο αυτής της δραστηριότητας και αυτού του διαμετρήματος και η πορεία του στα κοινά επιβεβαίωσε τις αρχικές μου προβλέψεις” δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Νάξου, ο οποίος έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τον αντιμεριφερειάρχη.

Γιάννης Γλυνός: Ανάγκη καταγραφής της εμπειρίας

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σεμνής αλλά και πολύ συγκινητικής τελετής, τον λόγο πήρε και ο δήμαρχος Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, ο οποίος επισήμανε ότι ηθικός αυτουργός για την δική του αποχώρηση αποτέλεσε ο ίδιος ο κ. Πουσσαίος ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη καταγραφής του έργου των αυτοδιοικητικών που πραγματοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Για την ακρίβεια ο κ. Γλυνός τόνισε ότι “Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει πως κατακτήθηκαν όλα αυτά τα οποία απολαμβάνει και για τα οποία πολλές φορές λίγα πράγματα έχουν κατατεθεί. Πρέπει να προβούμε σε καταγραφή της εμπειρίας τόσο των δημάρχων όσο και των υπόλοιπων αυτοδιοικητικών ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές, για να γνωρίζουν οι νέοι και να αποκτήσουν γνώση και αυτογνωσία της τοπικής ιστορίας, προκειμένου να μην χαθούν στην παγκοσμιότητα και στη τεράστια διάδοση της πληροφορίας”.

Γιάννης Δεκαβάλλας: Αναδρομή στη πορεία του Γ. Πουσσαίου

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος με απολογιστική διάθεση αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία του αντιπεριφερειάρχη, από την επιστροφή στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών το 1979 έως σήμερα. Ο κ. Δεκαβάλλας εστίασε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους σταθμούς για τον αντιπεριφερειάρχη, όπως είναι η πορεία του στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η οποία ξεκίνησε με την εκλογή του το 1991 ως πρόεδρος της τότε Κοινότητας Ίου, η ενασχόληση του με τον πολιτικό στίβο καθώς διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Τουρισμού στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, προωθώντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στα καθήκοντα του ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.

Γιώργος Πουσσαίος: Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Με απολογιστική διάθεση εμφανίστηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Πουσσαίος, ο οποίος υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή ανθρώπων και συμπεριφορών στη διαμόρφωση της αυτοδιοικητικής του πορείας.

“Στη πρώτη μου επαφή με την αυτοδιοίκηση κυριάρχησε η βούληση και η διάθεση ανθρώπων μιας περιοχής να ενώσουν δυνάμεις, να συνεργαστούν και να αποδεσμευτούν από τοπικισμούς, με σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες. Το χρέος η ευθύνη και η εμπιστοσύνη αποτελούν καίριες λέξεις που καθόρισαν τις προσωπικές μου επιλογές.”

Ενώ όσον αφορά εκείνους που είτε συνεχίζουν είτε ξεκινούν τώρα την πορεία τους στα κοινά ο ίδιος τόνισε ότι “σε αυτό το δυσμενές οικονομικά περιβάλλον οι νέες αυτοδικοικητικές δυνάμεις οι οποίες παραμένουν στις επάλξεις, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Επιβάλλεται να λειτουργήσετε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα προκειμένου να παρθούν οι κατάλληλες και ώριμες αποφάσεις. Να υπερασπιστείτε τον θεσμό, να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των δήμων και των περιφερειών καθώς και να παραμείνει ανοιχτό το κοινωνικό δίχτυ προστασίας των ευαίσθητων ομάδων, διαφυλάττοντας με αυτόν τον τρόπο την κοινωνική συνοχή”.