Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η αντιπολίτευση της "Νησιωτικής Ανατροπής" στην Οικονομική Επιτροπή

Η Άννα Μαυρουδή, Περιφερειακή Σύμβουλος Κυκλάδων, συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο σε τηλεδιάσκεψη με την Ρόδο.

Στην 18η συνεδρίαση συζητήθηκαν 33 θέματα ημερησίας διάταξης και 4 εκτός ημερησίας. Στην 19η συνεδρίαση συζητήθηκαν 2 Θέματα Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιοχής Δωδεκανήσου, κατόπιν της μεταβίβασης της αρμοδιότητας αυτής από το Περιφερειακό Συμβούλιο, απόφαση την οποία και είχε καταψηφίσει η Νησιωτική Ανατροπή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παράταξη της μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου, "Όταν η αλληλεγγύη μετατρέπεται σε κοινωνική εκδήλωση: 10.000 ευρώ για εκδήλωση βράβευσης δωρητών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου! Δυστυχώς για άλλη μια φορά η περιφερειακή αρχή έδειξε το πώς αντιλαμβάνεται την χάραξη πολιτικής: ως επικοινωνιακό θόρυβο και ευκαιρία δημοσίων σχέσεων. Πέρα από την μη αναγνώριση εκ μέρους μας της διαδικασίας με την οποία εισήχθη το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς γραπτή εισήγηση, στο τέλος της 2ης συνεδρίασης για να ενταχθεί στην 1η, δηλώσαμε την ρητή αντίθεσή μας αναφορικά τόσο με το περιεχόμενο όσο και με το προτεινόμενο κόστος. Σε καιρούς κρίσης, το να δίνονται 10.000 ευρώ για μια εκδήλωση βράβευσης αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση. Επίσης, αν ήθελε ο εισηγητής κ. Ζωγραφίδης, Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας, να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο της εκδήλωσης, όπως δήλωσε, ως δράση ευαισθητοποίησης και παραδειγματισμού, θα επιμέριζε το ποσό σε 2 εκδηλώσεις σε Ρόδο και Σύρο αντίστοιχα! Πρόκειται για τη μετατροπή της αλληλεγγύης σε θέαμα σε μια κοινωνία που δεν έχει ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων αλλά σαφούς αλλαγής των κεντρικών πολιτικών που δημιουργούν την ανάγκη για κοινωνικά παντοπωλεία". 

Επιπρόσθετα, η Νησιωτική Ανατροπή καταψήφισε: 

  1. την διακήρυξη πρόχειρου διαγωνισμού για τη Σύμβαση Τεχνικού Συμβούλου Στρατηγική Επικοινωνίας Τουριστικής Προβολής της ΠΝΑΙ για το έτος 2015 ύψους 60.000 ευρώ για λόγους σαφήνειας, αποτελεσματικότητας και διασφάλισης δημοσίου συμφέροντος, όπως είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση.

  2. το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας 2015 και την Εκτέλεση Προϋπολογισμού Γ΄ Τριμήνου. Αν και το Τεχνικό Πρόγραμμα είχε ήδη εγκριθεί με την 381/2014 απόφαση της προηγούμενης Οικονομικής Επιτροπής, είμαστε αντίθετοι στις περικοπές των αυτοδιοικητικών πόρων από την κεντρική κυβέρνηση ελέω μνημονίου, στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την αυτοδιοίκηση. Για μας, πρόκειται για ένα σύστημα χρηματοδότησης, ελέγχου και εποπτείας της Περιφέρειας, το οποίο αποδυναμώνει τις όποιες δυνατότητες αναπτυξιακού προγραμματισμού, δημιουργεί σχέσεις επαιτείας και ομηρίας και εξαρτήσεις από την κεντρική κυβέρνηση.

Η Άννα Μαυρουδή χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, "Δηλώσαμε παρών στη σύμβαση για τις Υπηρεσίες καθαριότητας της Περιφέρειας καθώς είναι για μας αυτονόητο ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας είναι μια μόνιμη και σταθερή ανάγκη για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης. Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο να μη γίνονται προσλήψεις και να προκρίνεται η λύση των εργολάβων, με την περιφέρεια να «νίπτει τας χείρας» της, όπως αναφέρεται στη σύμβαση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων ή ασφαλιστικών εισφορών, καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων, κτλ.

Τέλος, υπερψηφίσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την οδική ασφάλεια, αντιπλημμυρικά έργα, μεταφορές μαθητών, συντήρηση οδικών δικτύων σε Κω, Φολέγανδρο, Σίφνο, Αντίπαρο, Θήρα, την Γέφυρα Άνω Διάβασης Αφάντου Ε.Ο. Ρόδου-Λίνδου, κτλ.

Αναδείξαμε όμως και άλλες πτυχές και προβλήματα σε όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με αφορμή την συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων.

Πιο συγκεκριμένα έγιναν, μεταξύ άλλων, οι εξής επισημάνσεις:

Αντιπλημμυρικά Έργα Δωδ/σου: Αδράξαμε την ευκαιρία και επισημάναμε τις σοβαρές επιπτώσεις του μοντέλου της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, το οποίο θυσίασε το περιβάλλον (π.χ. μη αναδασωτέες εκτάσεις, κτλ), την ασφάλεια των κατοίκων και την ποιότητα ζωής στο βωμό του κέρδους. Ταυτόχρονα, καταδικάσαμε τις διαχρονικές ευθύνες των αυτοδιοικητικών και κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι αφενός επέτρεψαν την δημιουργία της υφιστάμενης κατάστασης και αφετέρου δεν θωράκισαν τις συγκεκριμένες περιοχές.

Οδική Ασφάλεια: 1εκ. ευρώ «Κατασκευή στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις, τοποθετήσεις ανακλαστήρων οδοστρώματος, κτλ» ΠΕ Δωδεκανήσου.

Εφόσον βεβαιώνεται από την αρμόδια υπηρεσία ότι υπάρχει το σχετικό κονδύλι, είναι σημαντικό να δρομολογηθεί η μελέτη για τα ίδια έργα οδικής ασφάλειας και στις Κυκλάδες, το οδικό δίκτυο των οποίων χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς, η υποστελέχωση της υπηρεσίας δεν επιτρέπει την άμεση υλοποίησή της και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διεκδικήσει η Περιφερειακή Αρχή.

Επισκευή Γραφείων Τμήματος Ασφαλείας Ρόδου: Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε υποδομές των Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών και στις Κυκλάδες, όπως τα κρατητήρια Νάξου, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο για λόγους αξιοπρεπούς διαβίωσης των κρατουμένων όσο και εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών, τα προβλήματα αυτά οφείλουν να αναδειχθούν.

Κέα: Ηλεκτροδότηση Δημοτικού Σχολείου Ιουλίδας και Τροποποίηση Μελέτης Καμπί-Χαβουνά-Κάτω Μεριά: Η Περιφέρεια πρέπει να μεριμνήσει για να: α. αποκατασταθεί το παραδοσιακό μονοπάτι στην περιοχή του Μουρέ, β. αποκατασταθούν οι προσβάσεις σε κατοικίες στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι το οποίο λέχθηκε ότι θα αντιμετωπιστεί με νέα μελέτη.

Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σύμης και Κουφονησίου: Η ανάγκη τροποποίησης της μελέτης για το ΠΠΙ Σύμης είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα αστοχίας και προχειρότητας σχεδιασμού έργων, τα οποία επιβαρύνουν τους φορολογούμενους όταν δεν υλοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες. Όσο για το ΠΠΙ Κουφονησίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να απαιτήσουμε τη στελέχωση των ΚΥ και των ΠΠΙ των νησιών μας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλιώς αφενός μένουν άδεια τα κτίρια και μέσα από την απαξίωσή τους είναι εύκολο να δοθούν προς ιδιωτικοποίηση, και αφετέρου δεν ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες των νησιών.

19η συνεδρίαση: 2 Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ιχθυοκαλλιεργειών στις θέσεις Παρθένι και Μάρκέλλος Λέρου. Γνωμοδοτήσαμε θετικά λόγω της ομόφωνης θετικής απόφασης του Δήμου Λέρου για το εν λόγω έργο και του αντίκτυπου στην τοπική αγορά εργασίας υπό την αίρεση της πλήρους συμμόρφωσης με τους προτεινόμενους περιβαλλοντικούς όρους της αρμόδιας υπηρεσίας".