Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου η λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων

Διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος

Να διεκδικήσουν τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα αποφάσισαν τα νέα μέλη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην πρώτη συνεδρίασή τους, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Σύρο.

Το σύνολο των αιρετών που τοποθετήθηκαν, τόνισαν πως τάσσονται υπέρ της λήψης απόφασης για το θέμα, πρωτίστως από τα Λιμενικά Ταμεία και τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα σοβαρό που σχετίζεται άμεσα με τις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιώτικου χώρου, δηλαδή τα λιμάνια.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος υπογράμμισε πως, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα στηρίξει τις αποφάσεις των Δήμων, τονίζοντας ωστόσο, πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Λιμενικά Ταμεία) οφείλει πλέον να κάνει την αυτοκριτική της, σχετικά με το ρόλο της στο πεδίο της αξιοποίησης των λιμανιών.

Να προλάβει τις εξελίξεις η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Προτάσσοντας το επιχείρημα της εύρυθμης λειτουργίας των λιμανιών καθώς και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης ζητημάτων που αφορούν σε αυτά, οι συνεδριάζοντες του συλλογικού οργάνου των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, συνηγόρησαν στη θέση πως καταρχήν, πρέπει να υπάρξει απόφαση που να διατυπώνει με σαφήνεια την αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πιθανή αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε σε όλη τη φιλολογία που έχει αναπτυχθεί αναφορικά με τις προωθούμενες αλλαγές που φαίνεται να θέτει στην πρώτη γραμμή το Υπουργείο Ναυτιλίας, εξηγώντας πως αυτές, “γεννούν” έντονο προβληματισμό αφού δεν αποκλείεται να αποτελούν “δούρειο ίππο” ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών. Ο ίδιος τόνισε δε, πως κρίνεται αναγκαία η λήψη απόφασης από το συλλογικό όργανο σε ένα πρώτο επίπεδο, δεδομένων των “συνοπτικών διαδικασιών”, με τις οποίες το κεντρικό κράτος αλλάζει τα δεδομένα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν υπάρχει σχετική βούληση. “Φρονώ ότι τώρα πρέπει να συζητηθεί και να έχουμε μία καταρχήν πρώτη προσέγγιση” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φώτης Χατζηδιάκος, λέγοντας πως κρίνεται πιο επιτακτικά από ποτέ, ο Α΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης να δράσει πριν τις εξελίξεις και όχι μετά.

Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος στους Δήμους

Χαρακτηριστική υπήρξε η τοποθέτηση του δημάρχου Θήρας, Νικολάου Ζώρζου, ο οποίος υποστήριξε πως η πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου είναι εμφανής, από τον τρόπο που μέχρι σήμερα έχει ακολουθήσει ώστε να οδηγηθεί στο σημείο να “ανοίξει” το διάλογο του καθεστώτος λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων. Ο ίδιος μάλιστα, υπεραμύνθηκε πως πρέπει να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να τονισθεί από την πλευρά των Δήμων πως “δε θα ληφθεί καμία απόφαση για τη μοίρα τους, αν πρωτίστως δεν υπάρξει επίσημα η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, λέγοντας πως αυτή είναι η γνώμη του, παρά το γεγονός πως “το Λιμενικό Ταμείο της Θήρας είναι στο νεκροκρέβατο”. “Να αποφασίσουμε εμείς ακόμη κι αν θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε ΑΕ” συμπλήρωσε κατηγορηματικά. Προς την ίδια κατεύθυνση και ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης μεταφέροντας και τη συλλογιστική της ΚΕΔΕ, στην οποία και συμμετέχει, επεσήμανε πως συμφωνεί να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο οι Δήμοι, δεδομένου ότι τα Λιμενικά Ταμεία είναι τα πρώτα που βιώνουν τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στο προσκήνιο και σχετίζονται ακόμη και με την πιο μικρή παρέμβαση σε αυτά. Αρκετοί ήταν εκείνοι που σημείωσαν πως ήδη οι δομές των Λιμενικών Ταμείων - καθώς σε αυτά συμμετέχουν εκπρόσωποι δύο, τριών ή και τεσσάρων νησιών - λειτουργούν με μεγάλες δυσκολίες και ως εκ τούτου, ένα ακόμη πιο σύνθετο σχήμα, θα πολλαπλασίαζε τις δυσκολίες, πλην του κινδύνου της ιδιωτικοποίησης.

Κατά της αλλαγής, ακόμη κι αν απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση

Καταλυτικό ρόλο για τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου διαδραμάτισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος με την τοποθέτησή του κατέστησε σαφές, πως η θέση του συλλογικού οργάνου σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, οφείλει να είναι πιο αιχμηρή, αφού είναι ψηφισμένος ο νόμος που προωθεί την μετατροπή τους σε ΑΕ ή την υπαγωγή τους σε ένα από τα πέντε μεγάλα δίκτυα Λιμενικών Ταμείων στην Ελλάδα και προκειμένου αυτό να εφαρμοσθεί, απομένει η σύσταση και “ενεργοποίηση” της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων. Υπενθύμισε μάλιστα, πως η αντίστοιχη απόφαση της προηγούμενης σύνθεσης της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, δεν εξυπηρετεί, καθώς τα μέλη της είχαν υποστηρίξει πως η μετατροπή του καθεστώτος των Λιμενικών Ταμείων θα πρέπει να προσδιορίζεται – οποιαδήποτε μορφή λάβει – από την έντονη και πλειοψηφική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, χωρίς να κάνουν λόγο όμως, για όσα θέτουν επί τάπητος σήμερα τα νέα μέλη.

Ο ίδιος, πρότεινε η νέα απόφαση του οργάνου να καθιστά σαφές πως τα Λιμενικά Ταμεία πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και στην περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να τηρηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να απαιτήσουν νομοθετική ρύθμιση.