Διάλογος και επιφυλάξεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Σύρο

Η εναρκτήρια συνάντηση σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Σύρο και συγκεκριμένα στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου μετέβησαν εκπρόσωποι που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Αrchipelago LNG” με σκοπό να παρουσιάσουν τους γενικούς άξονές του.

Στο πλαίσιο της ανοικτής συζήτησης με θέμα “Βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών του Αρχιπελάγους” δόθηκαν στοιχεία σχετικά με το καινούργιο πράσινο – οικολογικό καύσιμο ως ένα βασικό στοιχείο για μία κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναλύθηκε το πρόγραμμα ΔΕΔ-Μ (ΤΕΝ-Τ) και το έργο “Archipelago LNG” ενώ υπήρξε αναφορά και στο κανονιστικό πλαίσιο για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και το ΥΦΑ.

Βασικοί στόχοι του έργου, όπως ειπώθηκαν είναι:

α. Η προώθηση της χρήσης του ΥΦΑ ως καυσίμου ναυτιλίας στους τομείς της μεταφοράς επιβατών ναυσιπλοΐας των ελληνικών νησιών.

β. Η παροχή κινήτρων και απαραίτητων εργαλείων στις ελληνικές αρχές προκειμένου να εγκριθεί ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη μετατροπή και τον ανεφοδιασμό των πλοίων ΥΦΑ στην περιοχή.

γ. Ο προσδιορισμός του βασικού τεχνικού και οικονομικού πλαισίου της μικρής κλίμακας ΥΦΑ ως αλυσίδας αξίας για τα θαλάσσια καύσιμα στο Νότιο Αιγαίο.

δ. Η διατύπωση συστάσεων νομοθετικού χαρακτήρα προς τις ελληνικές αρχές όσον αφορά τόσο τις τεχνικές, όσο και τις οικονομικές πτυχές της αλυσίδας εφοδιασμού ΥΦΑ στις νησιωτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας ως αναφορά της περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται πως από την πλευρά των εκπροσώπων, κατέστη σαφές μετά από αρκετές ερωτήσεις - παρατηρήσεις κυρίως αιρετών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης (Γιώργου Μαραγκού και Γιώργου Λεονταρίτη), πως η εν λόγω μελέτη για την οποία πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις εργασίας προσεχώς στο Νότιο Αιγαίο και πιο εντατικά από την αρχή του νέου έτους, θα διερευνά κατά πόσο είναι συμφέρουσα και σε ποιο περιβάλλον η δυνατότητα προώθησης της χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αξιοσημείωτη υπήρξε η παρέμβαση του μέλους του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργου Κανάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα καύσιμο που διέπεται από ειδικούς κώδικες ασφάλειας, είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο και μία πιθανή δημιουργία χώρων αποθήκευσης καυσίμου στο λιμάνι της Σύρου, την ίδια στιγμή που το νησί επιχειρεί και την τουριστική οικοδόμησή του, θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως το Νεώριο μετέχει στο εταιρικό σχήμα, του οποίου επικεφαλής είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και λοιποί εταίροι η ΔΕΠΑ, δύο Ναυτιλιακές εταιρείες (PAC, ANEK), το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.) και η εταιρεία Συμβούλων OSM ltd. Ταυτόχρονα διαθέτει την υποστήριξη των υπουργείων Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ελληνο-Νορβηγικού Νηογνώμονα εκπρόσωποι των οποίων παρέστησαν στη συνάντηση της Παρασκευής. 

Ακολουθεί σχετικό βίντεο στο web tv.