Οι προτάσεις Χατζημάρκου για το μεταναστευτικό στη συνάντηση με τον Ν. Βούτση

  • Σάββατο, 18 Απριλίου, 2015 - 09:24

Με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση συναντώνται σήμερα Σάββατο οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, με αντικείμενο συζήτησης τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα.

Στην συνάντηση αυτή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος πρόκειται να καταθέσει δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, με στόχο το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, σε συνάρτηση με την επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν τα νησιά από το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας την κρισιμότητα του προβλήματος, δεδομένου ότι, αυτή την ώρα, στην Κω βρίσκονται 700 άνθρωποι, στην Λέρο 400 άτομα και 300 άτομα στην Σύμη.

Οι άξονες της πρότασης που θα καταθέσει ο κ. Χατζημάρκος στην αυριανή σύσκεψη είναι οι εξής:

  • Ανθρώπινο δυναμικό για την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας

  • Υλικοτεχνική Υποδομή

  • Συμβολή του Πολεμικού ναυτικού στην φύλαξη των συνόρων

  • Μετακίνηση στα νησιά του Αιγαίου των συνοριοφυλάκων του Έβρου, ο ρόλος των οποίων υποβαθμίστηκε μετά την κατασκευή του φράχτη.

  • Κρατική χρηματοδότηση για τις δομές και τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής.

  • Το ελληνικό δημόσιο, ως ιδιοκτήτης του 1/3 της ακίνητης περιουσίας της Δωδεκανήσου, να παράσχει τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας

 

Αναφερόμενος στο βάρος που καλούνται να σηκώσουν τα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε:

«Κινούμαστε σε όρια που υπερβαίνουν κατά πολύ τις αντοχές μας και δημιουργούνται καταστάσεις που έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την πρώτη στιγμή επεδίωξε να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το θέμα με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα, ποτέ δεν μπήκαμε στον πειρασμό να το αξιοποιήσουμε πολιτικά, δεν έχουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας, από εκεί και πέρα όμως, έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα τον ανθρωπισμό, τον πολιτισμό και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, οφείλουμε να προφυλάξουμε και να στηρίξουμε τον τόπο μας, ο οποίος σήμερα βυθίζεται σε προβλήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνος του. Οφείλουμε να απαιτήσουμε από την κεντρική πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον».

Όσον αφορά την σύσκεψη που έγινε προσφάτως στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Χατζημάρκος σχολίασε ότι οι τέσσερις άξονες στους οποίους κατέληξε, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, από εκεί και πέρα όμως είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν. «Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε την ανταπόκριση που πρέπει να έχουμε, ώστε να αισθανθούμε και εμείς δικαιωμένοι, για τον υπεύθυνο τρόπο που έχουμε κινηθεί μέχρι σήμερα. Εμείς, θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να στηρίξουμε τον τόπο μας αλλά και να είμαστε αξιοπρεπείς, στον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων όπως αυτές που βιώνουμε».

Συνάντηση με τον Δ. Αβραμόπουλο

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για το πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, είπε ότι «η κινητικότητα που υπάρχει είναι θετική, στον βαθμό βεβαίως που θα καταλήξει σε υλοποιήσιμες αποφάσεις», ενώ για την συνάντησή του με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο είπε ότι ο χρόνος που θα γίνει, θα οριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Σκληρή γλώσσα για το ελληνικό δημόσιο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζημάρκος στην στάση του ελληνικού δημοσίου, που ενώ είναι ο ιδιοκτήτης μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας στα Δωδεκάνησα, εν τούτοις επιμένει να ζητά από την αυτοδιοίκηση χώρους για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Με σκληρή γλώσσα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ζήτησε να σταματήσει η συζήτηση για την ανεύρεση ακινήτων για τους χώρους φιλοξενίας, όταν είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Δωδεκάνησο, είναι το ελληνικό δημόσιο:

«Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να σταματήσει να ζητάει την δική μας συνδρομή για την διάθεση ακινήτων, με ένα τρόπο που μοιάζει με ζητιανιά και μετάθεση ευθυνών, όταν είναι ο ιδιοκτήτης του 1/3 της επιφάνειας της Δωδεκανήσου. Διότι, είμαστε υποχρεωμένοι να ανοίξουμε την συζήτηση για το πώς βρέθηκε αυτό το κράτος να έχει στην κατοχή του το 1/3 της Δωδεκανήσου. Είναι περιουσία που την βρήκε από τον Ιταλό κατακτητή ο οποίος την δήμευσε. Εάν θέλει το ελληνικό κράτος σήμερα να λέει ότι είναι ένα πολιτισμένο κράτος και διαφέρει από τον Ιταλό κατακτητή, οφείλει να έχει και διαφορετικές συμπεριφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Καθαρές κουβέντες. Δεν μπορεί η δημόσια περιουσία σε αυτόν τον τόπο να είναι μόνο αντικείμενο τροφοδοσίας με χρήματα των κρατικών ταμείων. Η δημόσια περιουσία οφείλει πρώτα από όλα να υπηρετεί τον τρόπο αυτόν και τις ανάγκες του» ανέφερε.

Το θέμα των μεταναστευτικών ροών θα συζητηθεί σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που θα γίνει σε νησί της Δωδεκανήσου, καθώς η Δωδεκάνησος είναι εκείνη που υφίσταται κατά κύριο λόγω το πρόβλημα.