Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τις επικείμενες φορολογικές αλλαγές

"Κατά των φοροεισπρακτικών μέτρων που ισοπεδώνουν τα νησιά"

Έκδοση νέου ψηφίσματος από το σύνολο των συμμετεχόντων

Την εναντίωσή τους στα επικείμενα φορολογικά μέτρα που προωθούνται σε κεντρικό επίπεδο με φόντο και τις ευρωπαϊκές επιταγές διατύπωσαν εκ νέου σε κατηγορηματικό τόνο οι εκπρόσωποι των φορέων των Κυκλάδων, που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στη Σύρο.

Με νέο ψήφισμα, στο περιεχόμενο του οποίου εκφράζουν μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο, στη χρήση πιστωτικών καρτών, αλλά και στην επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης καθώς επίσης και το σύνολο των συμμετεχόντων στη συνάντηση, συνηγόρησαν στην ανάγκη που προκύπτει να τονισθεί προς πάσα κατεύθυνση και δη προς την κυβέρνηση, ότι οι εν λόγω αποφάσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. 

Όπως εξήγησαν, το τέλος του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά, θα σημάνει τον πολλαπλασιασμό των αντικειμενικών δυσκολιών που καταγράφονται σε επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες αλλά και ένα καίριο πλήγμα στην επιχειρηματικότητα και ειδικότερα στον κλάδο του Τουρισμού. Επανέλαβαν δε, στον άξονα των όσων είχαν τονίσει προ μηνών για το θέμα του ΦΠΑ, πως πρόκειται για αποφάσεις αντισυνταγματικές αν τυχόν επιβληθούν στα “τουριστικά και πολυτελή νησιά”, αφού δεν δύναται να ισχύσει στο πλαίσιο του Συντάγματος κάτι τέτοιο, ενώ ακόμη, αποτελεί κι ένα άδικο μέτρο, που δεν λαμβάνει υπόψιν του, τη σοβαρή ιδιαιτερότητα του Νοτίου Αιγαίου κι ευρύτερα του νησιώτικου χώρου, που είναι η γεωγραφική ασυνέχεια.

Ο κ. Λεονταρίτης διευκρίνισε μάλιστα, πως η σημερινή σύσκεψη και η έκδοση ενός “πιο μετριοπαθούς ψηφίσματος από το προηγούμενο που είχε επιδοθεί πριν καιρό στην κυβέρνηση”, δεν αποτελεί πολιτικού χαρακτήρα εναντίωση κι ενέργεια, αλλά έμπρακτη απόδειξη της υπεράσπισης των αυτονόητων δικαιωμάτων των νησιών.

Πέραν του ίδιου, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιάκωβος Αρβανίτης, ο οποίος μίλησε για τις επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, ενώ αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Καταλυμάτων, Αντώνη Καρατάσου για τους καταλυματίες. Τη σταθερή θέση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσίασε ο πρόεδρος, Γιάννης Ρούσσος συντασσόμενος με το περιεχόμενο όσων ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, ενώ τον κλάδο των επιχειρήσεων εστίασης, εκπροσώπησε το μέλος του Συλλόγου “Τερψιχόρη”, Γιώργος Χατζαντώνης. Σε τοποθέτηση προέβη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, κ. Φρέρης, ενώ για την ανάγκη σύνδεσης της σημερινής ενέργειας της Περιφέρειας με την κινητοποίησλη της πριν από καιρό στην Αθήνα μίλησε ο εκπρόσωπος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, Τζώρτζης Μακρυωνίτης. Τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος συνηγόρησε με το σύνολο όσων ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκος Παγίδας, ο οποίος υποστήριξε πως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ενεργήσει ουσιαστικά αν επιθυμεί να υπερασπιστεί τη νησιωτικότητα, συγκεντρώνοντας και αξιοποιώντας στοιχεία και μελέτες που τεκμηριώνουν το ειδικό κι όχι προνομιακό φορολογικό καθεστώς των νησιών. Εξήγησε δε, πως αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, επισημαίνοντας πως, τα νησιά δεν πρέπει να κραυγάζουν την έσχατη ώρα, αλλά πρέπει – ως όφειλαν εδώ και χρόνια – να ενεργήσουν με νηφαλιότητα και λογική. Αξιοσημείωτη υπήρξε και η τοποθέτηση του Επισκόπου των Καθολικών στη Σύρο, Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου. 

Η γνωστοποίηση του ψηφίσματος αναμένεται, ενώ θα υπάρξει σχετική αναφορά επί τους θέματος στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο νησί της Ρόδου παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου.