Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το Σύμφωνο των Νησιών

  • Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2015 - 19:05

Η Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Δώρα Σαρρή-Παπακυρίλλου μετέβη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες με σκοπό την υπογραφή του Συμφώνου των Νησιών, στο πλαίσιο της 35ης Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Νήσων του Διευρωπαϊκού Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CRPM), που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 19 Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες υπέγραψαν το Σύμφωνο των Νησιών, με το οποίο δεσμεύονται πολιτικά να υλοποιήσουν τους στόχους που θέτει το Σύμφωνο με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη των νησιών.

Τα νησιά ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή και επικυρώνουν μια δημιουργική συνεργασία με στόχο την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο νησιού κατά 20%, την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινωνία. Αν αναληφθεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο με μέτρα που προωθούν τον περιορισμό των ρύπων, τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και γενικά την προστασία του περιβάλλοντος και αν καταφέρουν όλοι να εργαστούν συντονισμένα προς αυτό το σκοπό, τότε θα έχει σημειωθεί μία τεράστια νίκη στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών.

Σε μια δύσκολη εποχή πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η εναλλακτική πρόταση μπορεί να αναδυθεί μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες, όπως αυτές τους Συμφώνου των Νησιών, με σεβασμό προς τη φύση και το περιβάλλον, με εμπιστοσύνη στο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών και με την πραγματοποίηση κρίσιμων αλλαγών που θα κάνουν τη διαφορά.