Ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

  • Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2015 - 15:43

Ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας για το ελάφι της Ρόδου, πληθυσμοί του οποίου δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, ετοιμάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Γενικού Διευθυντή Δασών Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες μελετά το ελάφι της Ρόδου και τους φυσικούς βιότοπους του νησιού και έχει συγγράψει μελέτες, επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα.

Η ταινία τεκμηρίωσης για το ελάφι της Ρόδου θα έχει την επιστημονική επιμέλεια του κ. Νίκου Θεοδωρίδη, ενώ σημαντική συμβολή θα έχει και ο Ιταλός βιολόγος Μάρκο Μασέτι, υπεύθυνος της UNESCO για τα ελάφια, και ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα μας για τις μελέτες του αναφορικά με το ελάφι Dama dama dama.

Στο ντοκιμαντέρ αναλύονται όλοι οι παράμετροι που αφορούν στην παρουσία και επιβίωση του ελαφιού στη Ρόδο, ενώ σε παράλληλους αφηγηματικούς άξονες αποδίδεται το ιστορικό πλαίσιο και η επίδραση της παρουσίας του ελαφιού στη ανθρωπογεωγραφία του νησιού, στη λαογραφία και στις παραδόσεις.

 

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 10 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Στο ντοκιμαντέρ περιέχονται δραματοποιημένες σκηνές από τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι δασοφύλακες της Ρόδου για την προστασία του ελαφιού, αφού ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ελάφι της Ρόδου είναι ο άνθρωπος. Η κάμερα ακολουθεί απάτητα δασικά μονοπάτια και συναντά το ελάφι στο φυσικό περιβάλλον του, ενώ γυρίσματα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο πάρκο του Ροδινιού, στο όρος Αττάβυρος, στις περιοχές Έμπωνα, Απολλώνων, Προφύλιας, Λαέρμων, Ασκληπειού και, φυσικά, στη Μεσαιωνική πόλη.

Τη δημοσιογραφική έρευνα και τη συγγραφή κειμένων έχει αναλάβει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θωμάς Σίδερης και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Νικήτας Χάσκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι συντελεστές της ταινίας εργάζονται αφιλοκερδώς.