Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ακύρωσε την απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ν. Αιγαίου για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ίδιου, της ΠΝΑι και του ΣΕΤΕ

“Επιχορηγούν εμμέσως το Σωματείο”

Επρόκειτο να διατεθεί ποσό άνω των 600 χιλ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία

Η ακύρωση της απόφασης σύναψης προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Περιφερειακό Ταμείου Ν. Αιγαίου, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με σκοπό την υλοποίηση μέρους δράσεων τουριστικής προβολής των νησιών έγινε γνωστή πρόσφατα, μετά από τη σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της “Διαύγεια”, καθιστώντας με σαφήνεια το βασικό σκεπτικό περί “έμμεσης επιχορήγησης του Σωματείου”.

Στο αναλυτικό περιεχόμενό της η Αποκεντρωμένη εξηγεί τους λόγους που δεν προχώρησε στην έγκριση μίας σημαντικής απόφασης για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία - όπως είχε διευκρινισθεί σε δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου -, εστίαζε στην προσπάθεια υλοποίησης δράσεων τουριστικής προώθησης του νησιωτικού συμπλέγματος του Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου τριετούς σχεδίου προβολής της ΠΝΑι για τα έτη 2017 και 2018.

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί, πως, τη διαφωνία της, αλλά και τους φόβους ακύρωσης της απόφασης του Περιφερειακού Ταμείου είχε εκφράσει η εκπρόσωπος της παράταξης της αντιπολίτευσης, “Νησιωτική Ανατροπή”, Άννα Μαυρουδή, σε πρόσφατη συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου, κατά τη διάρκεια της κριτικής της σχετικά με την έγκριση του τουριστικού πλάνου της ΠΝΑι για το 2017.

Σωματείο που δεν επιχορηγείται ο ΣΕΤΕ. Προσχηματική κι όχι ουσιαστική η συμμετοχή ΠΝΑι και Περ. Ταμείου

Άξιο αναφοράς πριν από τα σημαντικά σημεία της ακυρωτικής απόφασης της ΑΔΑ αποτελεί το γεγονός πως, επί της ουσίας η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ειδικότερα η Περιφερειακή Αρχή είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει ποσό άνω των 600.000 ευρώ συνολικά (τόσο από πλευράς ΠΝΑι, όσο και από Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης) για την προβολή της, προωθώντας το, μέσω της σύμβασης στον ΣΕΤΕ.

Σχετικά με τα παραπάνω και από τον έλεγχο της απόφασης του Περιφερειακού Ταμείου, η Αποκεντρωμένη καταγράφει λεπτομερώς τους λόγους ακύρωσης, με τους σημαντικότερους εξ αυτών να αφορούν στο ότι ο ΣΕΤΕ είναι Σωματείο με λειτουργία που βάσει νομοθεσίας δεν μπορεί να επιχορηγείται από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, ενώ επιπρόσθετα, εστιάζει και στο ότι η συμμετοχή της ΠΝΑι και του Περιφερειακού Ταμείου πρέπει να είναι “ουσιαστική και όχι προσχηματική”, με δεδομένο ότι σχεδόν αποκλειστικά στο σύνολό τους, οι δράσεις προβολής θα πραγματοποιηθούν με αποφάσεις του ΣΕΤΕ.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις σημαντικές παρατηρήσεις εκ του συνόλου που αναφέρει η πλευρά της ΑΔΑ στην απόφασή της (ΑΔΑ:ΩΙ3ΗΟΡ1Ι-Ξ5Χ), που “απαιτούν” την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειακού Ταμείου για την εν λόγω προγραμματική σύμβαση με τον ΣΕΤΕ έχουν ως ακολούθως: “9. Το γεγονός ότι το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να συμμετέχει στην εν λόγω προγραμματική σύμβαση, καθώς περιορίζεται αποκλειστικά στη χρηματοδότηση, κατά το μεγαλύτερο μέρος, της σύμβασης αυτής και η συμμετοχή του δεν αποτελεί τεχνική υποστήριξη της περιφέρειας, για την εφαρμογή προγράμματος που έχει αναθέσει στο Ταμείο η Περιφέρεια. Περαιτέρω, η εν λόγω χρηματοδότηση δε συνάδει με τους υπόλοιπους σκοπούς του Περιφερειακού Ταμείου, όπως αυτοί ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 190 του ν. 3852/10, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. 10. Το γεγονός ότι από το Καταστατικό του Σωματείου «Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων», όπως τροποποιήθηκε από την 23η Τακτική Γενική Συνέλευση της 28.05.2015 και διατίθεται στην ιστοσελίδα του, δεν προκύπτει ότι ο εν λόγω φορέας περιλαμβάνεται στους φορείς του άρθρου 100 (είτε της περ. α είτε της περ. β της παρ. 1 είτε στις υπόλοιπες περιπτώσεις του άρθρου 100) του ν. 3852/10 που μπορούν να συνάπτουν ή να συμμετέχουν σε προγραμματικές συμβάσεις, δεδομένου ότι πρόκειται για Σωματείο. 11. Το γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ, ακόμα κι αν μπορούσε να είναι συμμετέχων στην παρούσα προγραμματική σύμβαση, καθίσταται κατ’ ουσίαν μοναδικός αντισυμβαλλόμενος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και φορέας υλοποίησης του αντικειμένου της σύμβασης, εφόσον υλοποιεί το σύνολο του φυσικού αντικειμένου και των δράσεών της, με εξαίρεση την άνευ κόστους δράση 12 «Ενέργειες Προώθησης B2B», όπως προκύπτει από το άρθρο 4 «Αντικείμενο της Σύμβασης» και το άρθρο 8 «Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων», ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης επιχορηγούν εμμέσως το Σωματείο, όπως προκύπτει από το άρθρο 6 «Πόροι – εκταμίευση των πόρων προς τους φορείς υλοποίησης» της προγραμματικής σύμβασης συνεισφέροντας η πρώτη συνολικά το ποσό των 270.780,80 € και το δεύτερο το ποσό των 400.000,00 €. 12. Το γεγονός ότι οι συμβαλλόμενοι του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 100 πρέπει να έχουν ουσιαστική και όχι προσχηματική ή εικονική συμμετοχή και οι υποχρεώσεις τους δεν μπορεί να είναι γενικόλογες και αόριστες ενώ οι φορείς που προβλέπονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 100 συμμετέχουν ως τρίτοι και δεν αποτελούν κύριο συμβαλλόμενο της σύμβασης (Ελ.Σ VII Τμ. 69/2012, VI Τμ. 2225/2011, VII Τμ. 63/2008, 133/2008)”.

Είχε επισημανθεί το ενδεχόμενο ακύρωσης

Με δεδομένη την εξέλιξη της ακυρωτικής απόφασης της ΑΔΑ, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η παράταξη της Νησιωτικής Ανατροπής είχε σημειώσει σε δημόσια συνεδρίαση το ενδεχόμενο ακύρωσης, με την κ. Μαυρουδή δε, να κάνει λόγο χαρακτηριστικά για “εξαιρετικά προβληματική σύμβαση με τον ΣΕΤΕ”, η οποία και περιλαμβάνεται στο τουριστικό πλάνο προβολής της Περιφέρειας για το τρέχον έτος. Μεταξύ άλλων, η ίδια στη συνεδρίαση συζήτησης κι έγκρισης των δράσεων τουριστικής προώθησης, είχε υποστηρίξει πως, τα χρήματα που θα δίνονταν, δεν θα μπορούσε να ελέγξει η Περιφέρεια πού θα κατευθυνθούν, επισημαίνοντας μάλιστα εμμέσως ότι ο ρόλος της, δεν θα ήταν ουσιαστικός στο πλαίσιο μίας τέτοιας σύμβασης. “Να δούμε ξανά προσεκτικά τη σύμβαση με τον ΣΕΤΕ. Προτείνω να γίνει ανάκληση της απόφασης που πάρθηκε στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. Πρόκειται για μία προγραμματική σύμβαση η οποία είναι εξαιρετικά προβληματική. Ο ΣΕΤΕ είναι ένας κοινωνικός εταίρος” είχε υπογραμμίσει, εξηγώντας πως, “δεν είναι δυνατόν” η Περιφέρεια να δίνει αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσω της σύμβασης, που δεν θα μπορεί να ελέγξει πού θα καταλήξουν, αφού σύμφωνα με όσα είχε προσθέσει, “ο κοινωνικός εταίρος αναγκαστικά θα σπάσει τις όποιες δράσεις”. Η εκπρόσωπος της Νησιωτικής Ανατροπής μάλιστα, είχε διευκρινίσει τέλος, πως, δεν στηρίζει αυτή τη σύμβαση, με το συγκεκριμένο θέμα για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να παραμένει “ανοικτό” και στο προσκήνιο, με φόντο την πολιτική απόφασή της για έμφαση στον Τουρισμό.

Σχετικά αρχεία: