Ψήφισμα Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την κατάργηση της αστικής συγκοινωνίας στη Σύρο

"Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην επιβολή εισιτηρίου"

  • Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 3 Δεκ. 2015 - 7:32

Η Γ.Σ του ΣΕΡΓΑΔΑ καταδικάζει  την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην (προειλημμένη)  κατάργηση της δωρεάν δημοτικής αστικής συγκοινωνίας και στην επιβολή εισιτηρίου.

Οι αστικές συγκοινωνίες είναι δημόσιο αγαθό που αποκρίνεται στην ανάγκη της μετακίνησης εντός του αστικού ιστού και θα πρέπει να συνεχιστεί η δωρεάν λειτουργία τους που τις καθιστά προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι με τις  φοροεπιδρομές της κυβέρνησης  που έχουν γονατίσει την λαϊκή οικογένεια ακόμα και η μικρή αυτή επιβάρυνση θα δυσκολέψει την χρήση των αστικών λεωφορείων από μια μεγάλη μερίδα κατοίκων του νησιού. Με τα μίνι bus εξυπηρετείται αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία  των μαθητών, των εργαζομένων και των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού. Η σχεδιαζόμενη αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού της πόλης, προβλέπει την πεζοδρόμηση μεγάλου τμήματος της, εντείνοντας την ανάγκη για συχνότερη δημοτική συγκοινωνία.

Η μετακύλιση, μέσω του «Καλλικράτη» ενός μεγάλου τμήματος των υποχρεώσεων του κεντρικού κράτους στους οργανισμούς τοπικής διοίκησης και ταυτόχρονα η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτούς, έχει σαν αποτέλεσμα οι δήμοι και οι περιφέρειες να λειτουργούν στη βάση της ανταποδοτικότητας (πληρώνεις για να έχεις), με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να διπλοπληρώνουμε μέσω της κεντρικής αλλά και της τοπικής φορολογίας για υπηρεσίες τις οποίες θα έπρεπε να απολαμβάνουμε δωρεάν.

Η δημοτική αστική συγκοινωνία, έχει κοινωφελή χαρακτήρα, δεν είναι επιχείρηση και δεν μπορεί να λειτουργεί με κριτήρια κόστους – οφέλους.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να μην προχωρήσει στην επιβολή εισιτηρίου και παράλληλα να διεκδικήσει επαρκή χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ώστε να μπορεί η δημοτική συγκοινωνία να εκπληρώνει το σκοπό της, δωρεάν για το σύνολο των ωφελούμενων.