Η προώθηση των υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο τμήμα του πλάνου τουρισμού της Περιφέρειας

Επένδυση για τις ανάγκες των νησιών

Σήμερα η παρουσίαση της στρατηγικής Τουρισμού της ΠΝΑΙ στην Αθήνα

Αναφορικά με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο τοποθετήθηκε εκ νέου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, εκτιμώντας ότι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα θα είναι ορατά εντός του 2016, με την πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού να μην αποκλείεται να καταγραφεί το επόμενο έτος.

Στόχος, όπως ο ίδιος κατέστησε με σαφήνεια, χθες, στο ραδιόφωνο “stokokkino” αποτελεί η εξυπηρέτηση των νησιωτών, οι οποίοι βιώνουν στο μέγιστο βαθμό τις τεράστιες δυσκολίες στο θέμα των μετακινήσεων και των μεταφορών, πέραν την κάλυψης αναγκών σε επίπεδο τουρισμού.

Το δίκτυο υδατοδρομίων όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε, αποτελεί μέρος του στρατηγικού πλάνου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεττανία”, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα “Golden Room”.

Υπενθυμίζεται πως, εκπονήθηκε σε συνεργασία με τον InSETE αλλά και την Marketing Greece και αποτελεί μία ολοκληρωμένη μελέτη τουρισμού για το Νότιο Αιγαίο.

Με πλάτη της Περιφέρειας τα 26 υδατοδρόμια

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στο ζήτημα της αδειοδότησης και της κατασκευής των υδατοδρομίων τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα, ώστε εντός του 2017 να έχουν παραδοθεί στα Λιμενικά Ταμεία.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας αναφορικά με την “αυτονόητη ανάγκη” των 48 κατοικημένων νησιών του Νοτίου Αιγαίου, με σκοπό να αποκτήσουν “μία σταθερή υποδομή εναέριων μεταφορών, ανεξάρτητη από την ακτοπλοΐα, όχι μόνο για την ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων, τις ανάγκες των υποδομών υγείας και την προσβασιμότητα όλων σε αυτά”.

Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής ανέλαβε η Περιφέρεια να “τρέξει” τις διαδικασίες που απαιτούνται για την κατασκευή αλλά και αδειοδότησή τους σε 26 νησιά συνολικά, αξιοποιώντας περί τα 3 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους. Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε πως η ΠΝΑΙ, δεν προσδοκά κέρδος και έσοδα, αλλά υπηρετεί στο μέτρο του εφικτού τα νησιά, λαμβάνοντας σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Ως εκ τούτου, εξήγησε πως, τα υδατοδρόμια θα κατασκευάζονται στο όνομα των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και αφού ολοκληρώνονται, θα παραδίδονται σε αυτά, “χωρίς ούτε ένα ευρώ”. Υποστήριξε μάλιστα, όπως άλλωστε έχει πολλάκις αναφέρει, ότι, είναι μία επένδυση για το νησιώτικο χώρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “Δική μας ελπίδα είναι το Γ΄ τρίμηνο του 2016 να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και το δίκτυο να είναι σε πλήρη ανάπτυξη στο τέλος του 2017”. Καταλήγοντας στο θέμα, επανέλαβε μόνον πως, το δίκτυο υδατοδρομίων που επιθυμεί η Περιφέρεια, έχει συμπεριληφθεί στο τριετές πλάνο τουρισμού.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, τελευταία εξέλιξη στο εν λόγω θέμα όπως τη γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Χατζημάρκος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρόδο, ήταν η συνεργασία με τον κ. Ιωάννη Μπρα, ο οποίος αναλαμβάνει το project management του δικτύου των 26 υδατοδρομίων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.