Έργα της Σύρου, των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου που συνεχίζονται με εθνικούς πόρους μετά το πέρας του ΕΣΠΑ 2007-2013

Χρηματοδότηση ολοκλήρωσης

Σε 4.867.369 ευρώ τα χρήματα για τις Κυκλάδες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Απρόσκοπτα συνεχίζονται σήμερα προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα του Νοτίου Αιγαίου που απαίτησαν ευρωπαϊκούς πόρους από την προγραμματική περίοδο που συμπληρώθηκε την 31η Δεκεμβρίου του 2015 και δεν υλοποιήθηκαν στον απόλυτο βαθμό, έχοντας πλέον κατοχυρωθεί γι αυτά, οι απαραίτητοι εθνικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με απόφαση του κεντρικού κράτους, κατόπιν των προσπαθειών και της πίεσης που ασκήθηκε – εν προκειμένω - από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Επί του σοβαρού ζητήματος, που απασχόλησε έντονα τις τοπικές νησιώτικες κοινωνίες τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της συνέχισής τους για το κάθε νησί.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει ακολούθως τα επίσημα στοιχεία για τα μεταφερόμενα έργα που θα ολοκληρωθούν εν τέλει με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και αναλυτικά τα χρήματα που “προορίζονται” για το κάθε ένα εξ αυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μόνον ένα έργο μεταφέρεται στη νέα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2014 – 2020) κι αυτό είναι της Σαντορίνης, εκ του συνόλου των έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα.

Περί τα 21 έργα στις Κυκλάδες ολοκληρώνονται με εθνικούς πόρους, ύψους σχεδόν 5 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθίσταται σαφές ότι 59 έργα και δράσεις δεν υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 100% μέσα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ που “έκλεισε” τέλος Δεκεμβρίου του 2015, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν χρονικά προκειμένου να ολοκληρωθούν με πόρους του ΠΔΕ. Συνολικά για το Νότιο Αιγαίο, οι συγκεκριμένοι πόροι ανέρχονται σε 15.020.950 ευρώ, εκ των οποίων τα 21 έργα των Κυκλάδων θα λάβουν το ποσό των 4.867.369 ευρώ, τα έργα της Δωδεκανήσου 9.042.717 ευρώ, και σε σύνολο όσες δράσεις καλύπτουν ανάγκες και των δύο νομών, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν με το ποσό του 1.110.865 ευρώ.

Βάσει των προαναφερθέντων, θα πρέπει να τονισθεί πως, τα έργα των Κυκλάδων είναι λιγότερα σε αριθμό, ωστόσο, η αναλογία με τα Δωδεκάνησα μεταφράζεται περίπου σε 45-55% - αντίστοιχα - για τις δύο γεωγραφικές περιοχές, με δεδομένο δε, ότι στη δεύτερη γεωγραφική περιοχή παραμένουν “ανοικτά” έως σήμερα μεγάλα έργα. Κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί ωστόσο, πως, τα έργα που θα παρουσιασθούν παρακάτω, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, βάσει των όσων ορίζει η σχετική εγκύκλιος που έχει σταλεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και άρα, χρήσιμο είναι οι εναπομείνασες εργασίες να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Πάντως, μοναδικό έργο που “πατά” και στις δύο προγραμματικές περιόδους είναι η κατασκευή του οδικού δικτύου του αεροδρομίου στη Σαντορίνη (Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία), έργο για το οποίο θα υπάρξουν πόροι και από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ το ΠΔΕ φαίνεται πως θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 8.789 ευρώ.

Σχετικά με το ερώτημα που προκύπτει εύλογα - για την επιβολή ποινικών ρητρών - εξαιτίας της μη ολοκλήρωσης έργων εντός του χρονικού διαστήματος που όριζε το ΕΣΠΑ 2007-2013, θα πρέπει να διευκρινισθεί πως, σε όσα εξ αυτών, η υπαιτιότητα βαρύνει τον ανάδοχο, αυτές οι ρήτρες με σχετικές αποφάσεις έχουν επιβληθεί, ενώ πρέπει να αναφερθεί πως, σε αρκετές περιπτώσεις η χρονοκαθυστέρηση προκλήθηκε κι εξαιτίας των capital controls που εφαρμόσθηκαν λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων σε επίπεδο χώρας.

Σύρος: Επτά μεταφερόμενα έργα

Συγκεκριμένα, για τη Σύρο εντός του 2016 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ζητούνται πόροι για επτά έργα ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν οι ανάδοχοι αυτών, τα οποία είναι τα εξής: Διάνοιξη παρακαμπτήριας οδού οικισμού Άνω Σύρου (70.000), Ολοκλήρωση επέκτασης, εκσυγχρονισμού προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού Γ.Ν. Σύρου (800.000), Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου (250.000), Δράσεις Αναβάθμισης Φυσικού & Δομημένου Περιβάλλοντος Ερμούπολης (30.000) αλλά επίσης, Συντήρηση και Αποκατάσταση Εκκλησιαστικού Συγκροτήματος Αγίου Γεωργίου (50.000), και το έργο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου (450.000).

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί ξεχωριστά και το έργο “Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο Ερμούπολης” που θα απαιτήσει περί τα 990.000 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ανάπλαση της παράκτιας ζώνης της Ερμούπολης, όπως και η αποπληρωμή των δύο νέων mini bus.

Κυκλάδες και κοινές δράσεις για το Ν. Αιγαίο

Σε επίπεδο Κυκλάδων, βάσει των επίσημων στοιχείων απομένουν ακόμη κάποια έργα σε διάφορα νησιά, τα οποία θα επιβαρύνουν εθνικούς πόρους του ΠΔΕ κι αυτά, έχουν ως ακολούθως: Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία ν. Θήρας (νέο ΕΣΠΑ και 8.789 ευρώ από ΠΔΕ), Κατασκευή Γυμνασίου Μεσσαριάς ν. Θήρας, (283.049 ευρώ), Κατασκευή νηπιαγωγείου Αγκαιριάς ν. Πάρου (1.014), Αντιστήριξη Πρανών Καλντέρας Θήρας – Περιοχή Τελεφερίκ και Παλαιού Λιμένα Φηρών (11.610), Κέντρο Σίτισης και Παροχής Βασικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού στην Τήνο (290.000), Επαρχιακή οδος Καμπί - Χαβουνά - Κάτω Μεριά ν. Κέας (36.021), Κατασκευή Δημοτικού Σχολείου ν. Κέας (300.000), Βελτίωση δρόμου Κάμπος - Επάνω Κάμπος και ασφαλτόστρωση δρόμων προς Αλμυρό και Λορέντζαινα νήσου Ίου (20.333), Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Δήμου Άνδρου (6.500), Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Χώρας Κύθνου (53 ευρώ), Επέκταση κτηρίου και προμήθεια εξοπλισμού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου (120.000), Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου (270.000), Κατασκευή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Αιγιάλης Αμοργού (600.000), Βελτίωση - Αναβάθμιση των Περιφερειακών Ιατρείων Καταπόλων και Αιγιάλης Αμοργού (280.000).

Εκτός των ανωτέρω, καθώς και των έργων της Δωδεκανήσου τα οποία δεν παρουσιάζονται σήμερα, αξίζει να γνωστοποιηθούν και μερικές από τις κοινές δράσεις για όλο το Νότιο Αιγαίο που αφορούν μεταξύ άλλων, στην Προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (115.000), στην Προμήθεια Εξοπλισμού για τις Ακαδημαϊκές Μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Ρόδο και Σύρο (834.221,17 ευρώ) καθώς τέλος και στον Εξοπλισμό Ειδικών Σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (16.797 ευρώ).

Ετικέτες: