ΦΠΑ, ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στη συνέντευξη Τύπου Γ. Χατζημάρκου

  • Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2015 - 14:22

Για θέματα τρέχουσας επικαιρότητας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια Συνέντευξης Τύπου το πρωί της Δευτέρας.

Σε συνεχή συναγερμό για τον ΦΠΑ

Αρχικά, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και των φορέων Δωδεκανήσων και Κυκλάδων στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, για την προάσπιση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η κατάρριψη των αρνητικών στερεοτύπων που σκοπίμως καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη. Η ανάγκη της δυναμικής αντίδρασης σύσσωμου του Νοτίου Αιγαίου κρίθηκε επιβεβλημένη, από την ώρα που το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΠΦΑ στα νησιά, επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών βάσει δηλώσεων καθ’ ύλιν αρμοδίων στελεχών της κυβέρνησης.

Ο Περιφερειάρχης ανάφερε ότι το Νότιο Αιγαίο παραμένει σε συναγερμό και εγρήγορση, μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και οριστικοποιηθεί η λίστα των μέτρων και τόνισε ότι, αν παραστεί ανάγκη, θα απαντήσουμε με τα ίδια αντανακλαστικά, για να αποτρέψουμε δυσμενείς για τα νησιά εξελίξεις.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που απέδωσαν στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντιπολιτευτικά και επικοινωνιακά κίνητρα, ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για «παραφωνία» και «επικίνδυνη στάση, εντελώς παραπλανητική» και πρόσθεσε ότι δεν θα υποκύψει στον πειρασμό να απαντήσει σε τέτοιου είδους «ανόητες προκλήσεις». «Δεν θα μας βγάλει κανένας από τον δρόμο που έχουμε μπει, να προασπίσουμε το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών. Ο καθένας κρίνεται» απάντησε, σημείωσε ωστόσο ότι το δελτίο τύπου που έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσιότητα, τους εξέθεσε.

Καμία ανάκληση πιστώσεων του ΕΣΠΑ

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε μέχρι τις 3/4/15, να προχωρήσουν οι Περιφέρειες της χώρας σε ανάκληση κατανομής των πόρων των συγχρηματοδοτούμενων έργων τους που δεν παρουσιάζουν βεβαιότητα άμεσης εκταμίευσης, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι σε αντίθετη περίπτωση οι συγκεκριμένοι πόροι θα αναζητηθούν αυτόματα στις 19/4/15. Τόνισε ότι οι εγκύκλιος αυτή εστάλη στις Διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών και όχι στους Περιφερειάρχες οι οποίοι είναι και οι διατάκτες των Περιφερειακών Προγραμμάτων.

Αν και το Υπουργείο ισχυρίζεται ότι σκοπός της έκδοσης της εγκυκλίου αυτής είναι η επίσπευση ολοκλήρωσης των έργων, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στόχος είναι η ματαφορά κονδυλίων στο κέντρο και ότι τυχόν εφαρμογή της, θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς θα οδηγήσει στην ερημοποίηση των εργοταξίων και σε τέλμα τα μόνα έργα που στην χώρα μας εκτελούνται ομαλά, και είναι αυτά του ΕΣΠΑ.  

«Οι Περιφερειάρχες κάναμε σαφές στον Υπουργό ότι δεχόμαστε κάθε αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την επίσπευση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, οποιαδήποτε αλλαγή στην διαδικασία που θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου για να κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε να γίνουμε απλοί τοποτηρητές, δεν να δεχθούμε περαιτέρω υποβάθμιση, πολύ περισσότερο δεν θα δεχθούμε να μείνει σε μας η ευθύνη και τα χρήματα να μεταφερθούν στο κέντρο» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Για την παράκαμψη των Περιφερειαρχών από το Υπουργείο, έναντι των υπηρεσιακών παραγόντων που ήταν οι αποδέκτες της εγκυκλίου, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η απόφαση αυτή πάσχει από κανονιστικής απόψεως, αφού οι Περιφερειάρχες, βάσει νόμου παραμένουν διατάκτες των Περιφερειακών Προγραμμάτων και ως εκ τούτου φέρουν την ευθύνη σε προσωπικό επίπεδο για την εκτέλεση των έργων του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, η αναγνώριση εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων ότι το πρόβλημα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν εντοπίζεται στα Περιφερειακά Προγράμματα αλλά στα τομεακά των Υπουργείων, επιβεβαιώνει και δικαιώνει όλα τα επιχειρήματα των Περιφερειαρχών, οι οποίοι ζητούν την εκχώρηση των πόρων των Τομεακών Προγραμμάτων, στα Περιφερειακά Προγράμματα της χώρας, διότι, αποδεδειγμένα, εκεί μπορούν να αξιοποιηθούν.

Μετά από αυτήν την παραδοχή, ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων να εξαιρεθούν οι Περιφέρειες από την επίμαχη εγκύκλιο και εκείνος έδωσε την υπόσχεση ανάκλησής της. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ΕΝΠΕ αποφάσισε οι Περιφέρειες να μην προβούν σε καμία ανάκληση πιστώσεων του ΕΣΠΑ.

Ανήθικη η μείωση των κονδυλίων του ΠΔΕ

Για την δραματική μείωση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στις τρεις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, Νότιο Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά – με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να έχει υποστεί την μεγαλύτερη μείωση κατά 70% – ο κ. Χατζημάρκος χαρακτήρισε «βαριά ανήθικη και σκληρά υπονομευτική» την απόφαση του τέως Υπουργού Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα να υπογράψει την μείωση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μόνο για τις τρεις νησιωτικές Περιφέρειες και να αυξήσει τα κονδύλια για τις υπόλοιπες και κυρίως για την εκλογική του Περιφέρεια, την τελευταία ημέρα παραμονής του στο Υπουργείο. Αποτέλεσμα της μείωσης των κονδυλίων ήταν, 15 μέρες μετά την απόφασή του, να σταματήσουν τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει ανακύψει έχει ενημερωθεί ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης, ο οποίος έχει δώσει την διαβεβαίωση ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει βρεθεί τρόπος συνέχισης των έργων του ΠΔΕ, ενώ αρχές Ιουνίου θα τροποποιηθεί η απόφαση Σκρέκα για την κατανομή των ορίων των πιστώσεων.

Λύση με κάθε τρόπο στη θέμα των Ρομά

Για το θέμα των Ρομά, μετά και την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τους Ρομά της Ρόδου και της Κω, ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να λύσει οριστικά ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Ήταν σαφής, λέγοντας ότι αφενός πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα που επί χρόνια ταλανίζει τον τόπο, αφετέρου η μη υλοποίηση του σχεδίου συνιστά λόγο αιρεσιμότητας του νέου ΕΣΠΑ.

Έκανε λόγο για ανεύθυνες τοποθετήσεις αιρετών παραγόντων της περιοχής και τόνισε πως η χωροθέτηση καταυλισμού είναι μεν δύσκολη, «όμως ήλθε η εποχή που όλα τα δυσάρεστα πρέπει να τα αποφασίσουμε». Για την δημιουργία καταυλισμού επανέλαβε ότι επιβάλλεται από το Επιχειρησιακό Σχέδιο μόνο ως μεταβατικό, ενδιάμεσο στάδιο, με ημερομηνία λήξεως, μέχρις ότου επιτευχθεί ο στόχος του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είναι η στέγαση των Ρομά σε σπίτια και η ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Δεν έχουν αδειοδοτηθεί οι κόμβοι

Ερωτηθείς για τους κόμβους επί της Εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου, στην περιοχή Αφάντου, ο κ. Χατζημάρκος αποσαφήνισε ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι, δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί από το ΥΠΕΚΑ.

"Υπάρχει η είδηση που βγήκε στα ΜΜΕ από τους γνωστούς ανεύθυνους που χειρίζονται αυτό το θέμα, με ένα τρόπο που “πουλάει” μόνο στο καφενείο της εκλογικής τους γειτονιάς, ότι οι κόμβοι αδειοδοτήθηκαν. Αυτό δεν ισχύει" δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Τον φάκελο προς το ΥΠΕΚΑ τον συνέταξαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αναμένεται η έγκριση εντός των επομένων ημερών, για να γίνει η τοποθέτηση των φωτεινών σηματοδοτών. Σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΕΚΑ, η έγκριση θα δοθεί μετά από ορισμένες τροποποιήσεις του σχεδίου βάσει του οποίου δημοπρατήθηκε το έργο.

Τεχνικός έλεγχος στον αγωγό του Φράγματος Γαδουρά

Για την δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού του Φράγματος Γαδουρά, ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα προηγηθεί τεχνικός έλεγχος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου των εργασιών που έκανε η ΔΕΥΑΡ, για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προδιαγραφές που ζητήθηκαν.

Με την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου θα ακολουθήσει η δοκιμαστική λειτουργία του Φράγματος, με την παροχή νερού στις δεξαμενές που θα υδροδοτούν στο εξής την πόλη της Ρόδου. Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι ίσως υπάρξει μικρή καθυστέρηση λίγων ημερών γι αυτό, αφού στόχος είναι να μην χρειαστεί να διακοπή η δοκιμαστική λειτουργία του αγωγού, αλλά να τεθεί άμεσα σε κανονική λειτουργία.