Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να διεκδικηθούν περισσότεροι πόροι για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από την κυβέρνηση

“Απαιτούμε ίση μεταχείριση στις χρηματοδοτήσεις”

Γ. Χατζημάρκος: “Αν δεν έρθουν τομεακά προγράμματα είναι βέβαιο πως το Ν. Αιγαίο θα αργοσβήσει”

Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα από τις κατανομές της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027, δηλαδή στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ, ζητά από την κυβέρνηση, με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Σε σχετική εισήγηση – πρόταση προχώρησε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, την περασμένη Παρασκευή, προκειμένου η Περιφερειακή Αρχή να ενεργήσει άμεσα και να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο για τον φανερά και επί πολλά έτη, αδικημένο νησιωτικό χώρο.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παραμένει σταθερά η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών πόρων, όσο και σε επίπεδο τομεακών προγραμμάτων.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του, παρέθεσε αναλυτικά πίνακες με στοιχεία για τις κατανομές σε κάθε Περιφέρεια, προκειμένου να αναδείξει πως το Νότιο Αιγαίο (πόροι ΠΠΑ 2021 – 2025 και ΠΕΠ 2014 – 2020) έλαβε συνολικά το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό όχι μόνον χαμηλότερο από όλες τις άλλες Περιφέρειες της Ελλάδος, αλλά και πολύ λιγότερο από το ύψος τομεακών έργων σε άλλες περιοχές της χώρας όπως ενδεικτικά, πολύ μικρότερο από τα 900 εκατ. ευρώ που απαίτησε η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (32 χλμ).

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης κατέστησε ξεκάθαρο πως, “ενόψει της ανακοίνωσης στο προσεχές διάστημα των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2021-2027, στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφασή του στην συνεδρίαση της 30ης Οκτωβρίου 2020, ζητεί από την κυβέρνηση την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το οποίο θα προκύψει από την κατανομή των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων”.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως για το σοβαρό θέμα, θα απαιτηθεί και “σθεναρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση”, προκειμένου το Νότιο Αιγαίο να επιτύχει κάτι καλύτερο στο κομμάτι των πόρων.

Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με το σύνολο των βουλευτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δύο εκ των οποίων παρακολούθησαν τη συνεδρίαση.

 

Περιφερειάρχης: Τα μικρότερα ποσά συγκριτικά με όλες τις άλλες Περιφέρειες

Ειδικότερα, το θέμα της σοβαρής υποχρηματοδότησης τέθηκε στην εκτός ημερησίας διατάξεως ατζέντα του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς όπως διευκρίνισε εξ αρχής ο Γιώργος Χατζημάρκος, “Τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει μία δουλειά που έπρεπε να είχε καταλήξει κάπου, αλλά λόγω του κορωνοϊού πήγε πίσω. Η χώρα έπρεπε να είχε κλείσει τον Ιούνιο την κατανομή των επόμενων ευρωπαϊκών πόρων. Αλλά το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 δεν θα “τρέξει” πριν από το 2023”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “η χώρα πρέπει αυτό το διάστημα, το επόμενο δεκαήμερο, να στείλει στην Ευρώπη την πρότασή της για την κατανομή ανά περιοχή”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, Έχω πληροφορίες που με κάνουν πάρα πολύ ανήσυχο, ότι το Νότιο Αιγαίο θα είναι τελευταίο στην Ελλάδα σε χρηματοδοτήσεις”.

Πρόκειται για μία κατάσταση ιδιαιτέρως αρνητική, όπως τόνισε πολλάκις στην ίδια συνεδρίαση, εξηγώντας παρακάτω πως, “Το Νότιο Αιγαίο παραμείνει έως και σήμερα, σταθερά, επίμονα και διαχρονικά, η πλέον υποχρηματοδοτημένη Περιφέρεια της χώρας, καθώς εξακολουθεί να πληρώνει επί δεκαετίες την απόκλιση της πραγματικής εικόνας της οικονομίας των νησιών της με αυτή των δημοσιονομικών δεικτών. Αλλά και το τρομακτικό έλλειμμα σχεδιασμού και υλοποίησης Τομεακών Έργων από πλευράς της Κεντρικής Διοίκησης στα νησιά του”.

Θέλησε να επαναλάβει ακόμη, πως, παρότι οι συνθήκες την τελευταία δεκαετία έχουν αλλάξει δραματικά, λόγω της οικονομικής κρίσης, “αυτό που παραμένει σταθερό είναι η υποχρηματοδότηση του Νοτίου Αιγαίου όσον αφορά το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με μόλις 168 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020, για 48 κατοικημένα νησιά, αλλά και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), ύψους 91 εκατ. ευρώ το μικρότερο έναντι των υπολοίπων Περιφερειών, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να καλύψει και τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί εντός της περιόδου 2014-2010”.

Αναλυτικά τα στοιχεία για όλες τις Περιφέρειες περιλαμβάνονται στους δύο πίνακες.

Κατόπιν της αναλυτικής αναφοράς τους, ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε, πως, “Ζούμε κάτι διαχρονικό, μόνιμο, σταθερό, επίμονο και δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία, κυβέρνηση κλπ” αφού όπως επανέλαβε, “Όσοι έχουν κυβερνήσει είχαν την ίδια στάση απέναντι στο Νότιο Αιγαίο. Τα μαθηματικά μιλούν και δεν επιδέχονται αντίλογο”.

 

Απειλητική... υποχρηματοδότηση, αλλά αυξημένες αρμοδιότητες

Περιγράφοντας το πρόβλημα ακόμη πιο αναλυτικά, ο Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο υπογράμμισαν πως δυστυχώς η Περιφέρεια αν και είναι η πλέον υποστελεχωμένη, καλείται να καλύψει ανάγκες των νησιών της έχοντας αναλάβει πολλές επιπλέον αρμοδιότητες.

“Το διαρκές πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η κάλυψη των υπαρκτών αναγκών του μεγάλου αριθμού των νησιών της, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αλλά όχι μόνο αυτές. Είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που εκτελεί και χρηματοδοτεί τεχνικά προγράμματα άλλων φορέων, κυρίως νησιωτικών δήμων της περιοχής ευθύνης της, ακόμη και υπουργείων, με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα νησιά από τις αναπτυξιακές δυνατότητες έναντι των υπολοίπων περιοχών” σχολίασαν χαρακτηριστικά, ενώ στο κείμενο που συνυπέγραψαν όλες οι παρατάξεις, ανέφεραν ακόμη πως, “επιπλέον του δικού της προγράμματος και της στήριξης των νησιωτικών δήμων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ασκεί παράλληλα τις αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν, χωρίς να έχει γίνει η μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων )”.

Ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Χατζημάρκος πως, “Είναι απολύτως σαφές, πως η χρηματοδοτική ενίσχυση της πιο δύσκολης πολυνησιακής Περιφέρειας της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθίσταται εκ των ων ουκ άνευ, ως συνθήκη επιβίωσης”.

 

Η διαφορά σε επίπεδο δισεκατομμυρίων

Σε συνέχεια των ανωτέρω και αφού αναφέρθηκε πολλάκις πως πρέπει να υπάρξει αύξηση σε επίπεδο τομεακών έργων (υλοποίηση από Υπουργεία), το Περιφερειακό Συμβούλιο συνηγόρησε στα εξής: “Η νησιωτικότητα και οι ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν δεν είναι ένα επικοινωνιακό εφεύρημα. Δεν έχει καμία σχέση με τους στατιστικούς δημοσιονομικούς δείκτες των ηπειρωτικών περιφερειών. Νησιωτικότητα σημαίνει ότι σε κάθε μικρή νησιώτικη κοινωνία πρέπει να εκπληρωθεί ο θεμελιώδης όρος των ίσων ευκαιριών και στις χρηματοδοτήσεις”.

Στο κείμενο που θα στείλουν προς την κυβέρνηση δε όλες οι παρατάξεις, πρόσθεσαν πως, “Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αποκατάσταση της ισονομίας που αποτυπώνεται και εμπεδώνεται μόνον με την αλλαγή στην φιλοσοφία της κατανομής των πόρων ανά περιοχή”. Κατά συνέπεια υπογράμμισαν πως, η κάθε περιοχή πρέπει “να συμμετέχει στην κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες της και στο τέλος κάθε περιόδου διαχείρισης να ελέγχεται ο συγκεντρωτικός πίνακας κατανομής του συνόλου των πόρων, των Τομεακών συμπεριλαμβανομένων”.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, σήμερα, με μια απλή παρατήρηση στον πίνακα των Τομεακών Έργων ανά την Ελλάδα, “θα οδηγηθεί και ο πλέον κακόπιστος αναγνώστης ότι η διαφορά ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τις ηπειρωτικές Περιφέρειες της χώρας, δεν είναι σε εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σε δισεκατομμύρια”.

 

Ισότητα στην κατανομή των Τομεακών Έργων

Στην τοποθέτησή του, ο Γιώργος Χατζημάρκος ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια δεν ζητά να μην γίνονται έργα σε άλλες περιοχές, αντιθέτως, διευκρίνισε πως ζητά να γίνονται έργα και να υποστηριχθούν τα νησιά στο Νότιο Αιγαίο στο θέμα των υποδομών και όχι μόνον και μάλιστα ισότιμα”.

“Ισότητα στην κατανομή των Τομεακών Έργων είναι αυτό που μας αναλογεί. Δεν ζητάμε καμία χάρη, δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Τόσο απλό, τόσο δίκαιο, τόσο αυτονόητο. Ισότητα, από μια Πολιτεία που σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής αιμορραγίας και δυσπραγίας, κρατιέται στη ζωή και από τα έσοδα που φέρνουν τα νησιά μας από τον τουρισμό” δήλωσε κατηγορηματικά, συμπληρώνοντας ακόμη πως, “Το Νότιο Αιγαίο χρειάζεται την υποστήριξη που θα του επιτρέψει να συνεχίσει όχι μόνο να επιβιώνει σε μια ακόμα δύσκολη περίοδο, αλλά και να είναι ο διαρκής αιμοδότης της εθνικής οικονομίας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, επανέλαβε πως, “Το Νότιο Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής και επαίτης” αλλά όπως ανέφερε σε κατηγορηματικό τόνο, “Πρέπει να διεκδικήσουμε να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία κατά του Νοτίου Αιγαίου”.

 

Η αντιπολίτευση ενώνει τη φωνή της με την Περιφερειακή Αρχή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανώλη Γλυνού, ο οποίος τόνισε πως το ζήτημα της υποχρηματοδότησης του Νοτίου Αιγαίου είναι εξαιρετικά κρίσιμο και πρέπει να βρει όλες τις παρατάξεις ενωμένες.

“Έχουμε δείξει και στο παρελθόν πως σε όλα τα μεγάλα θέματα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, είχατε την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Είδαμε τους πίνακες που ήταν πάρα πολύ κατατοπιστικοί, είδαμε και το αποφασιστικό με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα” τόνισε ο Μανώλης Γλυνός, προσθέτοντας ακόμη πως, “Σαν Νότιο Αιγαίο δεν ζητάμε καμία χάρη. Δεν ζητάμε καμία εξαίρεση. Ζητάμε απλά δικαιοσύνη και το “μυστικό” είναι στα Τομεακά Προγράμματα”.

Άλλωστε, υπενθύμισε πως για τα νησιά “οι δρόμοι τους είναι τα λιμάνια. Άρα, σε αυτά θέλουμε χρηματοδότηση”. Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “Έχετε τη συναίνεση της παράταξής μας να πράξετε για να αποδοθεί η δικαιοσύνη στο Νότιο Αιγαίο”.

Θετικός στο να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπήρξε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Ντουνιαδάκης.

“Ήταν πολύ διαφωτιστικά αυτά που είδαμε κι αυτά που μας είπε ο κ. Περιφερειάρχης. Η επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική χώρα είναι ένα σοβαρό θέμα. Ένα τεράστιο θέμα και ειδικά στην εποχή που ζούμε” σχολίασε μεταξύ άλλων ο ίδιος, εξηγώντας πως, “Δεν θα φέρουμε αντίρρηση να ζητήσει η Περιφέρεια επιπλέον έργα. Είμαστε μαζί σας”.

Ωστόσο, προτού κλείσει τον σχολιασμό του, θέλησε να σχολιάσει πως, “Κάνει εντύπωση μία νησιωτική χώρα με προβλήματα στο Αιγαίο να μη χρηματοδοτείται”, λέγοντας τέλος, πως η Περιφέρεια θα πρέπει με παρόμοιο τρόπο να διεκδικήσει και για άλλες υποθέσεις, όπως η επιστροφή του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.