Εκδήλωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Το Ν. Αιγαίο πιστό στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων “γοήτευσε” με την παρουσία της τους παρισταμένους

“Αξιοποιούμε με σεβασμό ακόμη και το τελευταίο ευρώ του Ευρωπαίου φορολογούμενου” δήλωσε κατηγορηματικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος στο πλαίσιο της εκδήλωσης απολογισμού των δύο προγραμματικών περιόδων του ΕΣΠΑ (2007 – 2013 & 2014 – 2020) στα γεωγραφικά όρια της νησιώτικης Περιφέρειας, εκφράζοντας την σαφή θέση του υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Ειδικότερα, η προχθεσινή εκδήλωση απολογισμού στην έδρα της Περιφέρειας, τη Σύρο και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, ακολούθησε της πρώτης επίσημης απολογιστικής εκδήλωσης στη Ρόδο, τον Μάιο, με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη να εξηγεί πως εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής επελέγησαν συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκδηλώσεων, ώστε να αναδεικνύεται “η συμβολή της Ευρώπης στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών και στη βελτίωση της ζωής των νησιωτών”.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως, η παρουσίαση του απολογισμού των έργων του ΕΣΠΑ στη Σύρο για το σύνολο του Ν. Αιγαίου, έγινε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καμπάνιας “EU in My Region” και μάλιστα κατά την ημερομηνία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, άξια συγχαρητηρίων υπήρξε η Ορχήστρα των Κυκλάδων, μέλη της οποίας μετέβησαν στον καθολικό ναό στην κορυφή του μεσαιωνικού οικισμού προκειμένου να πλαισιώσουν την εκδήλωση, αποσπώντας μάλιστα το θερμότερο χειροκρότημα των παριστάμενων, τους οποίους και μάγεψαν με τη μουσική και το τραγούδι τους.

Πέραν των στελεχών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, το “παρών” έδωσαν μεταξύ άλλων, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνης Βουτσίνος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο Δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου, ο Έπαρχος Κέας – Κύθνου Παναγιώτης Βιτάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Δαδάος, ο τέως Επίσκοπος Καθολικών Σύρου Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο Πρόεδρος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, καθώς επίσης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.

Καθεδρικός ναός Αγ. Γεωργίου: Χαρακτηριστικό δείγμα αποκατάστασης μέσω ΕΣΠΑ

Σχετικά με την επιλογή του Καθολικού ναού του Αγ. Γεωργίου στην Άνω Σύρο, όπου κι έλαβε χώρα η επίσημη εκδήλωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ο Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε πως η επιλογή έγινε καθώς “αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αποκατάστασης ενός εξαιρετικά σημαντικού μνημείου, όχι μόνον για τη Σύρο, αλλά και για το Ν. Αιγαίο” καθώς όμως και για τον πολιτισμό της Ευρώπης γενικότερα. Πραγματοποιώντας μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Ναού, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως, “για την αποκατάστασή του, διατέθηκε το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” γεγονός που καταδεικνύει πως, τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων πολιτών, αξιοποιούνται με πάσα συνέπεια στο Ν. Αιγαίο, κάτι που αποδεικνύεται και από τον απολογισμό που εν συνεχεία, πραγματοποίησε. Πιο αναλυτικά, για την περίοδο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, ο Γιώργος Χατζημάρκος μετά από την παρουσίαση – προβολή των έργων μέσω διαφανειών, ανέφερε πως, στο πλαίσιό της η ΕΥΔ διαχειρίστηκε πόρους προϋπολογισμού 236 εκατ. ευρώ ενώ τόνισε πως εντάχθηκαν “συνολικά 156 έργα και δράσεις”. Όπως πρόσθεσε δε, “Με το κλείσιμο του Προγράμματος τα έργα που τελικά χρηματοδοτήθηκαν από αυτό ανήλθαν σε 59 και ο συνολικός προϋπολογισμός τους σε 91,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 97 ολοκληρώθηκαν με εθνικούς πόρους”. Σκιαγραφώντας αυτά τα έργα, έκανε αναφορά σε: α. 60,8 χλμ. νέου ή βελτιωμένου οδικού δικτύου, β. 3 αναβαθμισμένα λιμάνια, γ. 130 νέες/αναβαθμισμένες αίθουσες διδασκαλίας, δ. 18 παρεμβάσεις για την ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων , ε. 4 έργα κατασκευής/βελτίωσης υποδομών υγείας, στ. 2 παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης και ζ. 3 παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς. Πέραν αυτών επεσήμανε πως, με ευρωπαϊκά χρήματα αναπτύχθηκαν κι άλλες δράσεις που ωφέλησαν τις σχολικές μονάδες κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, ενισχύθηκαν νοσοκομεία και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 130 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των έργων δημιουργήθηκαν πάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης”. Στον γενικότερο απολογισμό της πρώτης περιόδου, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τα έργα υποστήριξης περιβάλλοντος (πχ. ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ).

Τρέχουσα προγραμματική περίοδος 2014 - 2020

Επιπρόσθετα, αφού παρέθεσε τα οικονομικά δεδομένα για την περίοδο 2014 – 2020 στο Ν. Αιγαίο, ενημέρωσε πως, μέχρι στιγμής “κατά τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του Προγράμματος έχουν δημοσιοποιηθεί 45 προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων προς ένταξη, έχουν ενταχθεί 84 πράξεις με προϋπολογισμό 75,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι νομικές δεσμεύσεις (συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) ανέρχονται σε 39,1 εκατ. ευρώ και οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται σε 15,1 εκατ. ευρώ. Όπως πρόσθεσε παρακάτω, στα έργα που έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνονται: 15 έργα κατασκευής δικτύων ύδρευσης ή μονάδων αφαλατώσεων, 13 έργα κατασκευής, επέκτασης και εξοπλισμού σχολικών μονάδων, 11 έργα κατασκευής και αναβάθμισης υποδομών υγείας και πρόνοιας, 3 έργα προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και κατασκευής αρχαιολογικού μουσείου, 1 έργο για τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, 1 έργο για τη βελτίωση ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων, 1 έργο κατασκευής οδικού δικτύου και 13 Κέντρα Κοινότητας και 5 δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (κοινωνικά φαρμακεία). Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με στόχο την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής με 800 ωφελούμενους ανά έτος κι έκλεισε μιλώντας για το κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος σε Υποδομές, Μεταφορές και Περιβάλλον, με συνολικό προϋπολογισμό για την ΠΝΑι 5,2 δις ευρώ.