Απολογισμός δράσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Πρωτογενή Τομέα

Προσπάθειες οργάνωσης, ενίσχυσης και προβολής

  • Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Το σύνολο των ενεργειών που αναπτύχθηκαν υπέρ του πρωτογενούς τομέα στο Νότιο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαεπταμήνου της θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής παρουσίασε ο Περιφερειάρχης στον απολογισμό του, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Προβλήματα στη λειτουργία των ελαιουργείων, των σφαγείων, ενίσχυση και προστασία των βοσκότοπων, αλλά και οργάνωση της συμμετοχής σε εκθέσεις με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραγωγής των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου συμπεριλήφθηκαν με σχεδιασμό στην ατζέντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ώστε να ρυθμιστούν σοβαρά προβλήματα.

Ακολούθως, παρουσιάζεται αναλυτικά το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Γιώργο Χατζημάρκου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Πρέπει να υπενθυμιστεί πως, αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης είναι ο Φιλήμων Ζαννετίδης.

Επιτακτικό πρόβλημα τα ελαιουργεία

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, αντιμετωπίσαμε ως άμεσο και επιτακτικό το οξύτατο και χρονίζον πρόβλημα της λειτουργίας των ελαιουργείων. Η παρέμβαση της

Διοίκησης περιοριζόταν σε επαναλαμβανόμενες συσκέψεις και νουθεσίες προς τους ελαιουργούς. Μετά το πέρας της ελαιουργικής περιόδου επικρατούσε αδράνεια και ο επάλληλος κύκλος επαναλαμβανόταν την επόμενη ελαιουργική περίοδο. Αντιμετωπίστηκε άμεσα η κατάσταση και επιδιώξαμε την οργάνωση του κλάδου που αφορά την παραγωγή του σπουδαίου εθνικού μας προϊόντος, του ελαιόλαδου. Αρχικά βεβαίως επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα και οι σχετικές κυρώσεις που εκκρεμούσαν με κίνδυνο Εισαγγελικής παρέμβασης. Οι καθιερωμένες συσκέψεις που είχαν λάβει σχεδόν εθιμικό χαρακτήρα καταργήθηκαν και σήμερα υπάρχει σειρά από αδειοδοτήσεις ενώ συμπληρώνονται οι σχετικοί φάκελοι δικαιολογητικών που τηρούνται στις Υπηρεσίες μας για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Μεθοδικά θα επιτευχθεί ο στόχος κατά τη διάρκεια της θητείας μας που είναι η προστασία παραγωγών, ελαιουργών και ελαιόλαδου ως εθνικού προϊόντος αλλά και όλων των παραγωγικών μονάδων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου.

Δεδομένο είναι ότι τα πράγματα ως προς την βιομηχανική και περιβαλλοντική νομοθεσία θα γίνουν πιο ανελαστικά, οι απαιτήσεις περισσότερες και όσα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να εφαρμόσουν οι Υπηρεσίες μας προκαθορισμένα. Ενδεικτικό είναι και αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάκληση αδειών λειτουργίας, προσωρινή ή οριστική, ο καθορισμός των χρηματικών προστίμων και των λοιπών κυρώσεων γίνεται στη βάση μαθηματικού τύπου ή ρητής διάταξης του νόμου, με όσα αυτό συνεπάγεται. Μετακυλύετε λοιπόν ο χαρακτηρισμός του ελεγκτικού μηχανισμού που ασκούν οι Υπηρεσίες μας από «διακριτική ευχέρεια» σε «δέσμια αρμοδιότητα».

Συμμετοχή σε εκθέσεις με παραγωγούς

Στον πρωτογενή Τομέα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για πρώτη φορά συμμετείχε σε τόσο μεγάλο αριθμό, σε σχέση με το διάστημα, εκθέσεων τροφίμων και ποτών που μαζί με τους παραγωγούς των νησιών μας διεκδικεί και πετυχαίνει αναβάθμιση της εικόνας των προϊόντων που παράγουμε. Από τον Σεπτέμβριου του 2014 έως και σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πήρε μέρος σε 7 εκθέσεις εκ των οποίων στη μία ήταν και τιμώμενη Περιφέρεια.

Στόχος, η προβολή των μοναδικών προϊόντων των νησιών μας και το αγκάλιασμα των παραγώγων μας, οι οποίοι θέλουμε να μας νιώθουν δίπλα τους καθώς η δική τους επιτυχία και προβολή αποτελεί επιτυχία όλων μας.

Η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας και πρώτιστο μέλημά μας είναι η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων και εκτός των συνόρων της περιφέρειας. Η προτεραιότητα που δίνουμε στην ανάδειξη του Πρωτογενούς Τομέα της περιφέρειας μας επισφραγίστηκε με την δημιουργία του Τμήματος Προβολής και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων.

Μία από τις πρώτες δράσεις του νέου τμήματος ήταν η ανάθεση μελετών για να πιστοποιηθούν τέσσερα νέα προϊόντα ως ΠΟΠ: το Λόπι Κατταβιάς, το Κρασοτύρι της Κω, το Μελεκούνι της Ρόδου, και η Σιτάκα της Κάσου. Από την αρχή της θητείας μας διενεργήθηκε πλήθος ενημερωτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή και στελεχών όλων των υπηρεσιών πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με σκοπό την ενημέρωση των κατοίκων, για όλα τα ζητήματα σχετικά με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και τα

προγράμματα χρηματοδότησης ( τρέχοντα και μελλοντικά). Οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς μας και οι παραγωγοί μας είναι πάνω από όλα συνεργάτες μας και έτσι τους αντιμετωπίσαμε από την αρχή, τους ακούσαμε, τους ενημερώσαμε και τώρα δημιουργούμε μαζί, αντιμετωπίζουμε με διάλογο τα θέματα που προκύπτουν, βρίσκουμε μέσα από διάλογο και συνεργασία λύσεις και προχωράμε δίπλα δίπλα.

Αδειοδότηση κι εκσυγχρονισμός σφαγείων

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε κλειστά τα περισσότερα σφαγεία των Κυκλάδων. Η συνεχής προσπάθεια και οι συντονισμένες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής για τον εκσυγχρονισμό και λειτουργία των σφαγειοτεχνικών υποδομών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις

της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής Νομοθεσίας, καθώς επίσης και η αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους και τους φορείς λειτουργίας τους , οδήγησε στη σημερινή λειτουργία όλων των υφιστάμενων σφαγείων.

Μετά τη Νάξο, την Τήνο και τη Μύκονο, σειρά πήρε η Άνδρος, το σφαγείο της οποίας λειτουργεί πλέον σήμερα όπως απαιτούν η Ευρωπαϊκή και της Ελληνική Νομοθεσία, ενώ πολύ κοντά στην αδειοδότηση βρίσκονται και τα σφαγεία στα νησιά Κέα, Αμοργός, Κύθνος και Σίφνος, αφού ολοκληρώσουν το φυσικό αντικείμενο του έργου των σφαγειοτεχνικών εγκαταστάσεων.

Για την ολοκλήρωση των σφαγειοτεχνικών υποδομών η Περιφέρεια συνεισφέρει με δικούς της πόρους. Εγκρίθηκαν πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων της Φυτώριο Α.Ε. (είναι προς υπογραφή η σχετική σύμβαση ) και του Έμπωνα στην Ρόδο αρχομένων των εργασιών το έτος 2016. Επίσης για τα σφαγεία Αμοργού, Κύθνου, θα προβλεφθεί άμεσα η σχετική χρηματοδότηση. Στα νησιά Κάσο ,Κέα και Νίσυρο επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των εργολαβιών, ενώ εξετάζεται και η χωροθέτηση στον δήμο Καρπάθου. Με συχνή φυσική παρουσία και συνεχείς παρεμβάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήμασταν παρόν σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της Αγροτικής Οικονομίας όπως η έκδοση της Σχετικής Υπουργικής απόφασης για την άμεση εφαρμογή της «Οικοτεχνίας».

Προστασία βοσκότοπων

Για το θέμα των βοσκοτόπων, προτείναμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ η κατανομή των Βοσκοτόπων να γίνει από τους φορείς της Περιφέρειας και να συνεχιστεί η κατανομή σε όλους τους κτηνοτρόφους με τα κριτήρια που γινόταν μέχρι σήμερα, έως την εύρεση συνδυαστικών ενεργειών, με την εφαρμογή των οποίων αφενός θα προστατευτούν οι βοσκότοποι από την υπερβόσκηση και αφετέρου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για την μείωση του ζωικού κεφαλαίου όπως για παράδειγμα με την εφαρμογή του προγράμματος της εκτατικοποίησης των βοσκοτόπων.

Ζητήσαμε επίσης, για τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπου οι εκτάσεις είναι κατά κύριο λόγο μικρές, να γίνει ρύθμιση ως προς το ελάχιστο της συνολικής δηλωθείσας έκτασης από τα 0,4 στα 0,2 εκτάρια. Mετά από παρεμβάσεις μας, στο περιεχόμενο της νέας ΚΥΑ καθίσταται σαφές ότι στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε σχέση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες, δίνεται επιπλέον έκταση για βόσκηση, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής στο αρμόδιο υπουργείο έγιναν αποδεκτές και ένα μεγάλο πρόβλημα που είχαν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας, με την μη ύπαρξη αποθέματος βοσκήσιμων εκτάσεων, οδεύει προς την λύση του.