Καθορισμός νέων θερινών ωραρίων για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις των νησιών στις Κυκλάδες

Στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση της επισκεψιμότητας

Αναλυτικά η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου για κάθε Κυκλαδονήσι

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις στις Κυκλάδες κατά την καλοκαιρινή περίοδο ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, ως αρμόδιο όργανο, με σκοπό την ομαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών στα νησιά καθ΄ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών και κυρίως κατά την περίοδο της τουριστικής αιχμής.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης εισηγούμενος το θέμα στη συνεδρίαση της Νάξου, διευκρίνισε πως το καθορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, δηλαδή, για τις καθημερινές έως και τις 21.00 το βράδυ, για τα Σάββατα έως και τις 20.00 το βράδυ, καθώς επίσης και για τις Κυριακές από τις 11.00 το πρωί έως και τις 20.00 το βράδυ, μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου προκειμένου να καλύπτεται η αυξημένη επισκεψιμότητα που καταγράφεται στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσκλήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Εμπορικοί σύλλογοι, Σύνδεσμοι, Ενώσεις κλπ) ώστε να διατυπώσουν τις απόψεις τους προς την Περιφέρεια και να προτείνουν το προτιμώμενο ωράριο για τα μέλη τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου του 2016, εκ του συνόλου των οποίων απάντησαν μόνον εννέα διοικητικά συμβούλια.

Βάσει των σχετικών γνωμοδοτήσεων που εξετάσθηκαν, καθορίστηκαν οι ανάλογες αποφάσεις για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ακολούθως αναφέρονται ομαδοποιημένα τα νέα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων για τα Κυκλαδονήσια.

Αξίζει εξ αρχής να σημειωθεί πως, αναλόγως και της τουριστικής ανάπτυξης του κάθε νησιού παρουσιάζονται μικρές αποκλίσεις στα νέα ωράρια που υπερψηφίστηκαν από προορισμό σε προορισμό.

Επιχειρήσεις σε δώδεκα νησιά ανοικτές έως και τα μεσάνυχτα

Ειδικότερα, στη λίστα με τα νησιά, των οποίων οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα αποφασίστηκε να μπορούν να παραμένουν ανοικτά από τις 08.00 το πρωί έως και τις 24.00 τα μεσάνυχτα εντάσσονται δώδεκα Κυκλαδονήσια, τα οποία χαρακτηρίζονται για τη σταδιακή προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξής τους, καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, το ανωτέρω ωράριο και μάλιστα για το διάστημα από 1η Απριλίου έως και 31 Οκτωβρίου του 2016 αφορά στην Αμοργό, την Ανάφη, την Άνδρο, την Ίο, την Κίμωλο, την Κύθνο, τη Νάξο (και Μικρές Κυκλάδες), τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σύρο και τη Φολέγανδρο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει και στο νησί της Μυκόνου για τα καταστήματα του οποίου θα ισχύσουν τα προαναφερθέντα, αν και τουριστικά ανήκει σε μία εκ των δυναμικότερων κατηγοριών, με δεδομένο πως, στη σχετική εισήγηση των περιφερειακών συμβούλων δεν σημειώνεται να υπήρξε πρόταση – απάντηση από κάποιον φορέα προς την Περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, πρέπει να τονισθεί πως, ανάμεσα στα νησιά που φαίνεται να μην εξέφρασε έγκαιρα γνώμη κάποιος από τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς ή συλλόγους, ήταν και η Σύρος.

Τέσσερα νησιά με συγκεκριμένες προτάσεις

 

Από το νομό των Κυκλάδων θα πρέπει να αναφερθεί πως τέσσερα νησιά πρότειναν τα ωράρια λειτουργίας για τα καταστήματά τους μετά από τη σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα διαφοροποίησαν τις ώρες για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

Πιο αναλυτικά, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Πάρου – Αντιπάρου αιτήθηκε για το σύνολο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση στο νησί της Αντιπάρου κατά τις εργάσιμες ημέρες, το ωράριό τους να ξεκινά από τις 08.00 το πρωί και να παραταθεί έως και τις 24.00 τα μεσάνυχτα και το ίδιο να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε και το εγκεκριμένο πλέον αίτημα του Συνδέσμου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου, το ΔΣ του οποίου ζήτησε τα εμπορικά καταστήματα καθώς και όσες επιχειρήσεις σχετίζονται με την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης να λειτουργούν από τις 08.00 το πρωί έως και τις 24.00 τα μεσάνυχτα, αλλά για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου του 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή για μικρότερη χρονική περίοδο. Μάλιστα, για τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (κάβες) η ώρα λειτουργίας τους για τη Μήλο παρατείνεται έως και τις 23.00 το βράδυ.

Διαφοροποίηση παρουσιάζει και η Πάρος, καθώς μετά από αίτημα του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου το ωράριο λειτουργίας για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου διαμορφώνεται από τις 10.00 το πρωί έως και τις 24.00 τα μεσάνυχτα, με τις κάβες μόνον να “περιορίζονται” σε επίπεδο λειτουργίας έως και τις 21.00 το βράδυ.

Σαφές υπήρξε και το αίτημα του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Σίφνου, ζητώντας για τα καταστήματα που συνδέονται με την τουριστική εξυπηρέτηση να λειτουργούν από τις 09.00 το πρωί έως και 24.00 τα μεσάνυχτα, ενώ για τις κάβες να παραμένουν ανοικτές από τις 08.00 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα.

Διαφοροποιήσεις σε Θήρα, Κέα και Τήνο

Με δεδομένη την έμφαση που δίνει στην τουριστική ανάπτυξη η Θήρα, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τον πιο σημαντικό οικονομικό κλάδο στο νησί, καθώς υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις και από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά, η Θήρα (Σαντορίνη) ζητά το τουριστικό ωράριο να διαμορφωθεί από τις 07.30 το πρωί έως και τις 02.00 μετά τα μεσάνυχτα καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο για τους μήνες Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κέας που εστάλη στην Περιφέρεια, μέσω της οποίας ζητείται η κατ΄ εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων από τις 08.00 το πρωί έως και τις 24.00 τα μεσάνυχτα από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, δηλαδή διάστημα κατά 15 ημέρες μεγαλύτερο από τα προαναφερθέντα νησιά. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με έγγραφό του, ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου είχε ζητήσει από τις 19 Φεβρουαρίου του 2016 να μπορούν να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 23 Μαρτίου έως και το τέλος Οκτωβρίου από τις 08.00 το πρωί έως και τις 24.00 το βράδυ.