Διαμαρτυρία Γ. Λεονταρίτη για τις περικοπές των άγονων γραμμών

  • Πέμπτη, 12 Μαΐου, 2016 - 15:45

Την έντονη διαμαρτυρία του για τον επιχειρούμενο σχεδιασμό της δραστικής κατά το ήμισυ περικοπής της κρατικής επιδότησης των άγονων γραμμών των αεροπορικών δρομολογίων εξέφρασε με σημερινή επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Όπως σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης «Τη στιγμή που εναγωνίως, εδώ και 1,5 χρόνο  περιμένουμε την υπογραφή σας στη χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του αεροδιαδρόμου της Σύρου και την αντίστοιχη για τα έργα συντήρησης και επισκευών στα εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια στα νησιά των Κυκλάδων, με τον επιχειρούμενο σχεδιασμό σας, «επεκτείνετε τις περικοπές και το μπαράζ των οικονομικών επιθέσεων κατά των νησιωτών».

Για τον κ. Λεονταρίτη «Δεδομένου ότι η επιδότηση των μεταφορών για τις άγονες περιοχές και το νησιωτικό χώρο είναι επιτακτική ανάγκη προκειμένου να εξασφαλίζεται η επικοινωνία των νησιών και των κατοίκων τους με το κέντρο, αντιλαμβάνεστε ότι το αυτονόητο θα ήταν η επέκταση της κρατικής μέριμνας και η ενίσχυση της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών στη νησιωτική Ελλάδα για κοινωνικούς, οικονομικούς και εθνικούς λόγους».

«Η επιχειρούμενη αεροπορική και ακτοπλοϊκή απομόνωση του μεγαλύτερου τουριστικού πυλώνα της Χώρας, -συνεχίζει ο Αντιπεριφερειάρχης- σε συνδυασμό με την πολύχρονη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και δημόσιας διοίκησης, το υψηλό κόστος στις μετακινήσεις των νησιωτών, το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων, τις καταργήσεις υπηρεσιών και δομών, την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α, την πρόσφατη απόφαση περί επιβολής φόρου διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και τις συνεχείς και αμείωτες οικονομικές «επιθέσεις», αποτελούν ατράνταχτα επιχειρήματα μιας πολιτικής που καταδικάζει τη νησιωτική Ελλάδα».

«Είμαστε υποχρεωμένοι –καταλήγει- να αποδώσουμε ευθύνες προς όσους σχεδίασαν, υλοποιούν και στηρίζουν με τη στάση τους αυτή την καταστροφική πολιτική. Οι νησιώτες δεν είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας!

Πιστεύουμε ότι την ύστατη στιγμή θα αντιληφθείτε πως η νησιωτική Ελλάδα δεν μπορεί να εκλιπαρεί εσαεί την ελεημοσύνη του κεντρικού κράτους για τα αυτονόητα!

Σας θέτουμε προ των ευθυνών σας ζητώντας να λάβετε υπόψη σας τη θεσμοθετημένη νησιωτικότητα, να αναθεωρήσετε το σχεδιασμό σας και για μία ακόμη φορά σας καλούμε να υπογράψετε επιτέλους τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης του αεροδρομίου της Σύρου και των έργων βελτίωσης των αεροδρομίων των άλλων νησιών, έργων των οποίων το κόστος υλοποίησης είναι μικρό σε σχέση με τα όφελος που θα αποκομίσουν οι τοπικές κοινωνίες και ο ελληνικός τουρισμός».