ΣτΕ: Νέα αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής για τον ΦΠΑ

Αναβολή δόθηκε στην προγραμματισμένη για σήμερα εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) της προσφυγής κατά της απόφασης κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, όπως ανακοινώθηκε κι επίσημα στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με νέα ημερομηνία συζήτησης να ορίζεται η 16η Σεπτεμβρίου του 2016.

Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται να παρατείνει την αγωνία των νησιωτών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με το νέο καθεστώς αυξημένου ΦΠΑ εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς επίσης, να αυξήσει την ανησυχία και της δεύτερης κατηγορίας νησιών, τα οποία από την 1η Ιουνίου “υποδέχθηκαν” τους εκτοξευμένους στο 24% συντελεστές ΦΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασθμαίνουσα τοπική οικονομία τους.

Το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εκ νέου έντονα καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων τέθηκε επί τάπητος στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο κι αποφάσισε ομόφωνα να προσφύγει στο ΣτΕ κατά και της απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη κατηγορία νησιών, αλλά και να καλέσει το σύνολο των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου να συσπειρωθεί ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερες από 50.000 υπογραφές ενάντια του καταστροφικού μέτρου, προκειμένου να αποτελέσει ένα ισχυρό “όπλο” στη μάχη που δίνεται για την προάσπιση της νησιωτικότητας σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά άδικο και ακραία ανταγωνιστικό.

Το θέμα της πρώτης προσφυγής, η εκδίκαση της οποίας έλαβε μία ακόμη αναβολή σήμερα, έθιξε ο περιφερειακός σύμβουλος, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ρωτώντας τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο αν ευσταθούν όσα έχουν δημοσίως λεχθεί σχετικά με τη στάση της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο άμεσων(;) ενεργειών λήψης των απαιτούμενων αδειών για να μπορέσει να προχωρήσει η υπόθεση στο ΣτΕ.

Θέλοντας να βάλει τέλος σε αυτού του είδους την “φρικτή παραπληροφόρηση” όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χατζημάρκος, δήλωσε κατηγορηματικά πως, ο ένας εκ των δύο πληρεξούσιων δικηγόρων της Περιφέρειας έλαβε την απαιτούμενη άδεια προκειμένου να παρασταθεί στη συζήτηση, τονίζοντας κατηγορηματικά πως η υπόθεση δεν συναντά κανένα εμπόδιο με υπαιτιότητα της Περιφέρειας. Αντίθετα, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, άλλοι κύκλοι (πλευρά Υπ. Οικονομικών) δεν έχουν συμφέρον να συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων του δε, αλλά και προς απάντηση όσων υποστηρίζουν ότι η Περιφέρεια δεν έχει ενεργήσει καταλλήλως εξ αρχής, γνωστοποίησε δημόσια το περιεχόμενο της προσωπικής συνομιλίας του με τον έναν εκ των δικηγόρων της Περιφέρειας στην εν λόγω υπόθεση, κ. Λαζαράτο, ο οποίος του μετέφερε την ώρα του συμβουλίου, πως η επίσημη ενημέρωση που είχε για τη νέα αναβολή, ήταν πως η Ολομέλεια αποφάσισε να αναβάλει συνολικά τις υποθέσεις του πινακίου, με το θέμα του ΦΠΑ να μεταφέρεται για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί πως, τόσο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου καθώς επίσης και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάρου είχαν μεταβεί στην Αθήνα για τη συζήτηση της υπόθεσης.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

H προάσπιση της νησιωτικότητας και των κεκτημένων των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί καθήκον των θεσμικών εκφραστών τους αλλά και του κάθε νησιώτη ξεχωριστά.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με την ομόφωνη απόφασή του σχετικά με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε 11 ακόμη νησιά από 1ης Ιουνίου 2016, σε συνέχεια της πρώτης φάσης εφαρμογής του μέτρου σε 5 νησιά τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Σύρο την Παρασκευή, στη σκιά μιας ακόμη αναβολής εκδίκασης της  υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αυτή τη φορά με ευθύνη του ιδίου του ΣτΕ. Η εκδίκαση ορίστηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου 2016.

Μετά από εκτενή συζήτηση για όλες τις πτυχές του ζητήματος, αλλά και των γενικότερων συνεπειών της φορολογικής λαίλαπας που υφίστανται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ για να προσβάλει και το νέο σκέλος της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα 11 νησιά.

Ωστόσο, έμφαση δόθηκε στον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ίδια η νησιωτική κοινωνία, στον αγώνα που δίνει η Περιφέρεια μαζί με άλλους θεσμικούς φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για να σταματήσει  η βάναυση αντιμετώπιση των νησιών, με μέτρα που ισοδυναμούν με πραγματικό διωγμό.

Με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο θέτει ως στόχο την συγκέντρωση 50.000 υπογραφών, από τους φορείς και τους κατοίκους του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνο των νησιών στα οποία έχει ήδη καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς. Οι υπογραφές θα πρέπει να συγκεντρωθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος και  θα συνοδεύσουν ένα κείμενο που θα έχει τον χαρακτήρα και την ισχύ διακήρυξης της νησιωτικότητας. 

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης περιέγραψε την ανάγκη διατύπωσης «μιας ξεκάθαρης, κρυστάλλινης και δημοκρατικής πρότασης» που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της εχθρικής και επικίνδυνης πολιτικής που ασκείται σε βάρος των νησιών, ενώ παράλληλα τόνισε πως είναι χρέος όλων των νησιωτών να αγωνιστούν για να ανατρέψουν τις αποφάσεις που θέτουν τα νησιά σε καθεστώς διωγμού. «Στόχος μας – ανέφερε  είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές. Αυτό θα είναι το δόρυ με το οποίο θα τους χτυπήσουμε».