Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να δοθεί πίσω τώρα(!) η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό στα τομεακά έργα μεγάλης κλίμακας στον νησιωτικό χώρο

Αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας στα νησιά

Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που εστιάζεται στα τομεακά έργα μεγάλης κλίμακας στα νησιά διεκδικεί ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο νέας απόφασης που έλαβε χθες, στην δια ζώσης συνεδρίασή του στη Σύρο.

Το θέμα της άρσης της αδικίας ως προς τον ΦΠΑ στα νησιά επανήλθε με αρχική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως πρέπει να συνδεθεί παράλληλα με το θέμα της ποιότητας των υποδομών, καθώς αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί, αφορούν την ανταγωνιστικότητα του νησιωτικού χώρου.

Γ. Χατζημάρκος: Η εδαφική ασυνέχεια να πάψει να τιμωρείται

Ξεκάθαρος ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του, τόνισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεχίζει να συζητά το θέμα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μία σταθερή κατεύθυνση, πιστό στην υπηρεσία των αναγκών των νησιών. Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε αρκετές φορές πως το πολύ σοβαρό ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με το κόστος μεταφοράς, δίνοντας έμφαση παρακάτω στην ανάγκη υπεράσπισης του αυτονόητου, πως δηλαδή η οικονομία στα νησιά πρέπει να είναι ανταγωνιστική.

“Δεν θα επιτρέψω προσωπικά να συνδεθεί ξανά το θέμα με οποιαδήποτε συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Και οποτεδήποτε βρεθώ σε οποιαδήποτε σύσκεψη ή ευκαιρία να ανταλλάξω το Μεταφορικό Ισοδύναμο με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, προσωπικά θα το κάνω και δεν περιμένω την άδεια κανενός, διότι δεν με ψήφισε ο κόσμος για να είμαι καθοδηγούμενος από κομματικές φατρίες” δήλωσε σε απόλυτο τόνο ο Γιώργος Χατζημάρκος, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Η απόφαση η σημερινή του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει έναν τίτλο. Τα νησιά δεν μπορούν να συνεχίσουν να τιμωρούνται λόγω της εδαφικής ασυνέχειάς τους”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε αναλυτικά, “Είναι το συγκριτικό πλεονέκτημά τους και από αυτό, πρώτος που ωφελείται είναι ο κάτοικος των νησιών γιατί το υπηρετεί με απόλυτη ευπρέπεια και δημιουργικότητα και ικανότητες και το κράτος οφείλει να αποκαταστήσει την χαμένη ανταγωνιστικότητα της νησιωτικής οικονομίας της χώρας, από την οποία το κράτος κερδίζει στα δημόσια έσοδα κρίσιμο “οξυγόνο””.

Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα πως μέχρι σήμερα κανένας δεν έχει δώσει γραπτώς στοιχεία για το δημοσιονομικό όφελος της χώρας από την κατάργησή τους, προσθέτοντας μάλιστα πως η στήριξη των νησιών στην πράξη, πρέπει να γίνει άμεσα.

“Δεν ζητάμε μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα, δεν στεναχωριόμαστε από την επιτυχία ή από τη βελτίωση των υποδομών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεν είμαστε ούτε μίζεροι, ούτε μικρόψυχοι. Εμείς θέλουμε να μας δώσουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε την πίτα. Και τότε και αυτός που ωφελείται από τα δημόσια έσοδα που εμείς παράγουμε, θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι και αυτός. Αυτή είναι η έξυπνη δημοσιονομική πολιτική που μία χώρα που πτώχευσε έπρεπε πια να το έχει καταλάβει” ανέφερε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας τέλος πως ουσιαστικά δύο είναι οι παράγοντες αναγέννησης και επιστροφής της χαμένης ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας. “Άμεση επιστροφή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και άμεση κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα στα τομεακά έργα μεγάλης κλίμακος έχουν τα νησιά”.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νησιώτες

Σε παρόμοια τοποθέτηση προχώρησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, λέγοντας πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δείχνει τη συνέπειά του σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα και δη σε επίπεδο διεκδίκησης. “Με όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, είμαστε απέναντι. Ξεκινήσαμε στις 30/11/2014 με μία επιστολή η οποία ήταν καταπέλτης απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, συνεχίσαμε την 1 Απρίλη 2015 με μία νέα απόφαση που πήγαμε στο Σύνταγμα σε εκείνο το Περιφερειακό Συμβούλιο με την κυβέρνηση Τσίπρα, το επαναφέραμε και το επαναφέρουμε και επανερχόμαστε. Είμαστε συνεπέστατοι.

Είναι μία σταθερή οικονομική άποψη που έχουμε για το τι σημαίνει ανάπτυξη στο Ν. Αιγαίο και αυτήν υπερασπιζόμαστε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας εν συνεχεία πως η επαναφορά πρέπει να γίνει τώρα.

“Ήρθε η ώρα νομίζω διότι έχει εκλείψει και το τελευταίο επιχείρημα που προσχηματικά το επικαλέστηκε τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να πάρει πίσω τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αυτό το καθεστώς του Μνημονίου. Σήμερα δεν είμαστε πια σε εποχή Μνημονίου. Επομένως η κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία να εφαρμόσει αυτή τη σωστή και δίκαιη οικονομική πολιτική απέναντι στους πολίτες και στους επιχειρηματίες των νησιών μας” σχολίασε παρακάτω ο κ. Λεονταρίτης, λέγοντας τέλος πως, δυστυχώς οι νησιώτες δεν έχουν ίδια αντιμετώπιση από το κράτος και δεν απολαμβάνουν ίσα προνόμια με τους υπόλοιπους Έλληνες. “Όλοι το συνομολογούν, κανείς δεν τολμά να το εφαρμόσει ως πολιτική. Επαναφέρουμε το θέμα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας” υπογράμμισε, καλώντας όλο το Περιφερειακό να στηρίξει την πρόταση της Περιφέρειας.

Απόλυτη συμφωνία

Τη συμφωνία τους με τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής επί του θέματος κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Πρώτος, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου, Μανώλης Γλυνός επεσήμανε πως είναι μία αδικία που πρέπει να πάψει να υπάρχει, τονίζοντας πως η άρση της, θα πρέπει να γίνει τώρα, δεδομένης και της γενικότερης συγκυρίας – οικονομικής και ενεργειακής – που πλήττει τους πολίτες συνολικά και δη στο νησιωτικό χώρο.

Σε ανάλογο τόνο υπερασπίστηκε τη θέση περί αποκατάστασης της τεράστιας αδικίας και ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος ζητώντας από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συμφωνήσει στη διεκδίκηση. Μάλιστα σχολίασε πως θα πρέπει σε αυτήν την κατεύθυνση να συνταχθούν οι Δήμοι, καθώς και οι βουλευτές, οι οποίοι οφείλουν άλλωστε να μεταφέρουν κεντρικά, τις αποφάσεις της αυτοδιοίκησης. Έθιξε μάλιστα και ο ίδιος το κομμάτι των υποδομών, συμφωνώντας πως πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που βιώνουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται πως σύμφωνος με τα παραπάνω υπήρξε ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” για τον κλάδο της εστίασης στη Σύρο, Γιώργος Χατζαντώνης, τονίζοντας πως το κράτος κάθε δίμηνο παρουσιάζεται σαν αόρατος συνέταιρος που λαμβάνει το 24% των εσόδων της κάθε επιχείρησης από τον νησιωτικό χώρο. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη πως, η αδικία πρέπει να σταματήσει καθώς πλήττεται η οικονομία των νησιών και σαφώς και ο τουρισμός.

Από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προχώρησαν σε τοποθετήσεις ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξης Αθανασίου και η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Μαρία Καζαντζάκη.

Και οι δύο διατύπωσαν τη συμφωνία τους με τις διεκδικήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνοντας μάλιστα πως ο δρόμος της επαναφοράς και της εφαρμογής της στην πράξη πρέπει να προγραμματίζεται από σήμερα με φόντο και τη συμφωνία του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) σχετικά με την πρόταση οδηγία για δυνατότητα επαναφοράς του καθεστώτος των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ από το 2025 και μετά στα νησιά.

Σημειώνεται πως θετικά με την εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Σύρου, Αντώνης Καρατάσος. Στη συνεδρίαση υπήρξε εκπρόσωπος και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.