Ανταλλαγή δημόσιων επιστολών μείωσε την σοβαρότητα του γεγονότος της μεγάλης φωτιάς της Σύρου

Πολιτική πάνω στις στάχτες

  • Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 31 Οκτ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Τα αποκαΐδια δεν ενδείκνυνται για αντιπαραθέσεις, πολύ δε περισσότερο για πολιτική εκμετάλλευση, από όποια πλευρά και αν αυτή επιχειρείται!

Η μεγάλη φωτιά που κατάκαψε μεγάλο μέρος της Νότιας Σύρου, ξεκινώντας από τον Μέγα Γιαλό, εντός κατοικημένης περιοχής, με το μέγεθος της απειλής που αυτό υποδηλώνει, τελικά κατασβέστηκε επιτυχώς, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που δυσχέραιναν το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφήνοντας πίσω της μόνο υλικές ζημιές.

Άμεσα, την επόμενη ημέρα της κατάσβεσης υπήρξε σχετική ενημέρωση εκ μέρους του πλέον αρμόδιου οργάνου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, η οποία αποτέλεσε και την αφορμή για μία ανταλλαγή δημόσιας επιστολογραφίας, η οποία εξέτρεψε το ενδιαφέρον από την σημασία του γεγονότος.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιδιώξεις έκαστης πλευράς για χρησιμοποίηση προς εκμετάλλευση αυτής της δυσμενούς κατάστασης στη οποία περιήλθε το νησί, δεν μπορεί παρά να τύχουν της απολύτου ευτέλειας τους.

Προσωπική εγρήγορση

Το εναρκτήριο λάκτισμα των αντιπαραθέσεων έδωσε μία ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, μέσω της οποίας επιχειρεί να επικοινωνήσει τον ρόλο που θέλησε να διαδραματίσει σε σχέση με το γεγονός, υπερβάλλοντας της θεσμικής του αρμοδιότητας.

Επικαλούμενος τον τίτλο του ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για την Π.Ε., αφού εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που «επέδειξαν, για ακόμη μια φορά, επαγγελματική ευσυνειδησία, αυταπάρνηση και θάρρος, γεγονός που συνέβαλε στην άριστη διαχείριση της κατάστασης».     

Πέραν αυτού όμως και θέλοντας να επιδείξει τελικώς πως οι όποιες προσπάθειες ενίσχυσης των δυνάμεων κατάσβεσης αποτελούσαν προσωπική του υπόθεση, εξέφρασε «την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός της μη ενίσχυσης των δυνάμεων πυρόσβεσης με πτητικά μέσα», καθώς αναφέρει πως σε επικοινωνία που είχε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από την πρώτη κιόλας στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, του έγινε γνωστό ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αδυνατούσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων».

Πληροφοριακά δε ενημερώνει πως «Στο αγωνιώδες αίτημά του για συνδρομή ελικοπτέρων παντός καιρού, η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική, εξαιτίας της μη ανανέωσης των σύμβασης των ελικοπτέρων που όπως του επισημάνθηκε,  έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου». 

Ενώ  δεν υπήρξε αποτέλεσμα ούτε στο αίτημα του για «άμεση μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ», καθώς, όπως αναφέρει «του γνωστοποιήθηκε ότι τα super puma τελούσαν υπό επισκευή».

Αποτύπωση της κατάστασης από το αρμόδιο όργανο

Οι εν λόγω δηλώσεις συνοδεύτηκαν από απαντητική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ στην οποία ανταπάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης, όμως το ύφος των ανακοινώσεων και οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος, καθώς υποβιβάζουν στο έπακρο το ίδιο το γεγονός.

Επί της ουσίας των γεγονότων και βάσει των πραγματικών αρμοδιοτήτων και το ποιους αυτές βαρύνουν, ολοκληρωμένη απάντηση εξέδωσε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω απάντηση «α) Τα όποια αιτήματα για τη συνδρομή εναέριων ή χερσαίων μέσων κατά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς υποβάλλονται προς το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος μόνον από τον καθ’ ύλη θεσμικά αρμόδιο επικεφαλής της κατάσβεσης πυρκαγιάς που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο εν λόγω, βάσει γραπτής ενημέρωσής μας από το Ε.Σ.Κ.Ε., ζήτησε, στις 17.15 μ.μ., απλά να πληροφορηθεί τη διαθεσιμότητα των εναέριων μέσων για πιθανό αίτημα συνδρομής αυτών. Ουδέποτε ωστόσο υπέβαλλε επισήμως τέτοιο αίτημα, καθόσον δεν το έκρινε απαραίτητο, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ), τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας (δύση ηλίου στις 18:34 μ.μ.), την πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς και την καύσιμη ύλη.

β) Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σχετική αναφορά περί δήθεν «ανύπαρκτων  πτητικών μέσων πυρόσβεσης» ουδόλως ευσταθεί, είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις στην τοπική εκλογική περιφέρεια του κ. Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος χθες, καταφανώς υπερέβη το θεσμικό του ρόλο και τις εξ’ αυτού απορρέουσες αρμοδιότητες και δικαιώματα, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς. 

γ) Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος λήγει και τυπικά στις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, ωστόσο τα εναέρια μισθωμένα μέσα και δη τα ελικόπτερα βαρέως τύπου, κατά πάγια τακτική, αποδεσμεύονται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού δεν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω επέκταση της σύμβασης μίσθωσής τους, για λόγους τόσο υψηλού κόστους, άρα και μεγάλης δημοσιονομικής επιβάρυνσης, όσο και μειωμένης συχνότητας και περιορισμένης έντασης των πυρκαγιών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

δ) Σημειώνεται ότι φέτος εκδηλώθηκαν στη Σύρο ασυνήθιστα αλλεπάλληλες μεγάλες πυρκαγιές που κατ΄ ομολογίαν και του ιδίου του κ. Αντιπεριφερειάρχη, αντιμετωπίστηκαν όλες επιτυχώς με την συνδρομή των μεγαλύτερων πυροσβεστικών (εναέριων και πεζοπόρων) δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας».

Με ευθείες βολές περί εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη κλείνει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «Η διαχείριση των εκτάκτων αναγκών και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν προσφέρονται για εντυπωσιασμούς, ανειλικρινείς ανακοινώσεις, αντιπολιτευτικό λόγο και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η άγνοια των πραγματικών συνθηκών καθίσταται επικίνδυνη για την επιθυμητή έκβαση ενός τέτοιου σοβαρού περιστατικού αλλά και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων που είναι εντελώς απαραίτητα για τη θωράκιση του συστήματος πολιτικής προστασίας της χώρας μας. Αντιθέτως, απαιτείται συστηματική προσπάθεια και πνεύμα συνεργασίας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ανταπάντηση αντίστροφης ροής

Εμμένοντας στη ίδια λογική, επέλεξε για ακόμα μία φορά ο Αντιπεριφερειάρχης τη δημόσια αντιπαράθεση, μέσω της οποίας επιχειρεί να αντιστρέψει υπέρ του τα λεγόμενα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, για την οποία σημειώνει ότι «προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέρεται αυστηρά στην τυπολατρία της διαδικασίας κλήσης των πτητικών μέσων».

Όπως αναφέρει «Η αλήθεια όμως έρχεται να αναδειχθεί μέσα από την παραδοχή της ίδιας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι:

- Τα μισθωμένα ελικόπτερα δε μπορούσαν να επιχειρήσουν  από τα τέλη Σεπτεμβρίου, διότι έληξε η σύμβαση τους και ουδέποτε ανανεώθηκε.

- Τα super puma των οποίων ζητήθηκε η συνδρομή για την μεταφορά πεζοπόρων τμημάτων της ΕΜΑΚ, δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν  διότι είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών.

Επιχειρώντας λοιπόν μια δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης της ΓΓΠΠ αναρωτιέμαι τι ανακριβές ανέφερα στην ανακοίνωσή μου προκαλώντας την αντίδρασή της»;

Δεν παραλείπει δε να υπεραμυνθεί του έργου της ΓΓΠΠ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, λέγοντας ότι «έχει έμπρακτα αποδείξει την συμβολή της. Αποτέλεσμα αυτής, αποτελεί η αγορά εξοπλισμού αξίας 45.000 ευρώ τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα όσο για τις εθελοντικές ομάδες της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων προκειμένου να επιχειρούν με περισσότερη ασφάλεια και πιο αποτελεσματικά».

Κλείνει δε με βαριές κατηγορίες κατά της Πολιτικής Προστασίας, καταλογίζοντας «μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις «κρύβουν» και ιδιοτελή προσωπικά κίνητρα προκειμένου να καλύψουν ανεπάρκεια στη άσκηση των καθηκόντων τους».