Απασχολεί εκ νέου η μη επαρκής και ασφαλής μετακίνησή τους από και προς τις σχολικές μονάδες της Σύρου

Αναπάντητες ανάγκες μαθητών

Συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο κύκλος συζήτησης για την ασφαλή κι απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών από και προς τις σχολικές μονάδες της Σύρου που παραμένει ζητούμενο μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να διαγράφεται, με τα άλυτα θέματα να έρχονται εκ νέου στη δημοσιότητα.

Τόσο η κατάργηση των σχολικών δρομολογίων με φόντο τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλλει η σχετική νομοθεσία βάσει χιλιομετρικών αποστάσεων, όσο και η μη τακτική δρομολόγηση λεωφορείων της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική χρονική αναμονή των μαθητών στη στάση μετά τη λήξη των μαθημάτων τους, απασχόλησαν ξανά τους συμμετέχοντες της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη πριν από δύο ημέρες, με σκοπό την εξεύρεση ικανοποιητικών λύσεων.

Αν και η συνάντηση ήταν “κλειστή” και αφορούσε τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές, ωστόσο με δεδομένη την άμεση ανταπόκριση του κ. Λεονταρίτη σε επίπεδο προγραμματισμού συζήτησης των σοβαρών θεμάτων, εκτιμάται πως, κατά πάσα πιθανότητα άμεσα θα δοθούν απαντήσεις σε πρακτικό επίπεδο. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπεται πως, απαιτείται μία θετική στάση στο θέμα κι εκ μέρους της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. που καλύπτει τα δρομολόγια.

Σημειώνεται πως, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και διευθυντές Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων καθώς και των Λυκείων, με τα βασικά προβλήματα στο θέμα της μετακίνησης να απασχολούν εντονότατα την πλευρά των Δημοτικών και των Γυμνασίων.

Αγωνιούμε καθημερινά για την ασφάλεια των παιδιών μας”

Ειδικότερα, σε συνέχεια των σχετικών αναφορών που έχουν υπάρξει καθώς η ασφαλής μεταφορά των μικρών κυρίως μαθητών τέθηκε στην πρώτη γραμμή από την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους, έρχεται στο προσκήνιο και η νέα παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας προς την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία και κοινοποιήθηκε στην ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε.

Στο περιεχόμενό της, θίγεται κυρίως το γεγονός της κατάργησης των σχολικών δρομολογίων που έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να εξυπηρετούνται από τα δρομολόγια της τακτικής συγκοινωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους σε περιπτώσεις υπεράριθμων λεωφορείων, οπότε και στέκονται όρθια, αλλά και στην συνύπαρξή τους με εξωσχολικά πρόσωπα, αφού δεν συνοδεύονται. Το περιεχόμενο της επιστολής του Συλλόγου, στο οποίο οι γονείς αιτούνται κατηγορηματικά την ανάκτηση των σχολικών δρομολογίων, ακολουθεί αυτούσιο: “Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να σας αναπτύξουμε τις ανησυχίες μας για τις αλλαγές στον τρόπο μεταφοράς των μαθητών του σχολειού μας με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Καταρχήν, στην αρχή της χρονιάς «επιβάλλατε» (χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση) στους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις για την μεταφορά των παιδιών τους με δική τους ευθύνη με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Όλοι οι γονείς θορυβηθήκαμε όμως υπογράψαμε φοβούμενοι πως δεν θα είχαν τα παιδιά μας τρόπο μετακίνησης. Γρήγορα καταλάβαμε πως βιαστήκατε να διασφαλίσετε πως δεν θα έχετε καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, χωρίς όμως η μετακίνηση των παιδιών μας με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ να πληρεί τους όρους ασφάλειας (ζώνες ασφαλείας, αριθμός παιδιών όχι μεγαλύτερος από τα καθίσματα του λεωφορείου) μετακίνησης παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως αυτοί καθορίζονται από την Υπουργική Απόφαση 17910/1225/2014, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2129/β/4-8-2014. Θεωρούμε απαράδεκτο να καλούμαστε να υπογράφουμε τέτοιου είδους χαρτιά και να αγωνιούμε καθημερινά για την ασφάλεια των παιδιών μας κατά τη μεταφορά τους. Σε σχολεία όπως το δικό μας θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο.
Ζητάμε να ξαναγίνει η μεταφορά των παιδιών μας με σχολικά λεωφορεία που να πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας χωρίς να έχουμε εμείς οι γονείς την ευθύνη για το αν θα φτάσουν τα παιδιά μας σώα στο σχολείο. Να σας υπενθυμίσουμε πως πρόκειται για μικρά παιδιά τα οποία καθημερινά μπορεί να συναναστραφούν οποιονδήποτε επιβάτη του ΚΤΕΛ. Να αναφέρουμε εδώ και το σχετικό πόρισμα του συνηγόρου του πολίτη οπού αναφέρεται ρητά στην σελίδα 9: "Οι μαθητές νηπιαγωγείου και δηµοτικού σχολείου θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, για λόγους ασφάλειας να µεταφέρονται µε δηµόσια σύµβαση υπηρεσιών όταν η συνολική απόσταση της κατοικίας τους (από τη συντοµότερη ενδεδειγµένη [ασφαλή] πεζή διαδροµή) από το σχολείο είναι πάνω από 1200 µ. (άσχετα από την απόσταση από στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης). Επιπλέον, κατά τη µεταφορά των µαθητών Α/θµιας εκπαίδευσης, είναι αναγκαία η παρουσία συνοδού στο µεταφορικό µέσο."
όλο το πόρισμα εδώ: http://www.synigoros.gr/resources/docs/514071.pdf (link is external)”.

Επί μιάμιση ώρα στην αναμονή για το δρομολόγιο επιστροφής

Το βασικό θέμα που προβληματίζει τη μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα των Γυμνασίων έθεσε μέσω λιτής ενημέρωσής του, με αφορμή τη συνάντηση στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Σύρου, Τζώρτζης Μακρυωνίτης. “Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι οι μαθητές των Γυμνασίων με τον νέο νόμο, τρεις ημέρες την εβδομάδα τελειώνουν τα μαθήματα στη 1 το μεσημέρι και το λεωφορείο από την Ερμούπολη με κατεύθυνση τα χωριά αναχωρεί στις 14.30” ανέφερε, εξηγώντας πως, αυτή η κατάσταση “δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα” καθώς “Οι μαθητές μένουν μιάμιση ώρα στον δρόμο χωρίς ασφάλεια”, κατάσταση, η οποία σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “θα επιδεινωθεί τον χειμώνα”. Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως, η παρέμβαση των διευθυντών των Γυμνασίων οφείλεται ακριβώς στο ότι, “Θεωρήσαμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει” αφού επί της ουσίας, “η Περιφέρεια πληρώνει για τη μεταφορά των μαθητών και χωρίς οι ίδιοι να εξυπηρετούνται”. Μάλιστα όπως συμπλήρωσε, παρατηρείται πως, ένας μεγάλος αριθμός μαθητών οδηγείται στο “να μην χρησιμοποιεί πλέον τα λεωφορεία” αφού “κάποιοι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους μιάμιση ώρα να περιμένουν στο λιμάνι με ό,τι αυτό σημαίνει και τα μεταφέρουν οι ίδιοι”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “τα λεωφορεία πληρώνονται γι αυτούς τους μαθητές” ο κ. Μακρυωνίτης γνωστοποίησε πως, μετά τη συνάντηση, οι διευθυντές των σχολείων θα στείλουν απαραίτητα στοιχεία που συνδέονται με τη μεταφορά των μαθητών στη Σύρο, προκειμένου άμεσα να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

“Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει ακόμη και σε διαγωνισμό για μίσθωση λεωφορείων” γνωστοποίησε ο κ. Μακρυωνίτης στην τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, τονίζοντας πως, αφού δοθούν τα απαραίτητα στοιχεία προς την ΚΤΕΛ και με δεδομένη “την καλή διάθεση που έδειξε ο Αντιπεριφερειάρχης”, εκτίμησε τέλος πως, “θα υπάρξει προφανώς λύση”.

“Είναι απαράδεκτο μαθητές να μένουν μιάμιση ώρα στο λιμάνι” επανέλαβε, υπενθυμίζοντας τέλος, πως ο μεγάλος σκόπελος για την πλευρά της Περιφέρειας που καταβάλλει προσπάθεια να διευθετηθούν ζητήματα είναι ο ίδιος ο νόμος.