Νέα παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου, Τζώρτζη Μακρυωνίτη για το σοβαρό θέμα της μη ομαλής μεταφοράς των μαθητών από τα τακτικά δρομολόγια της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε.

“Να μην καλλιεργούμε το μονοπώλιο”

Συζήτηση στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας στη Σύρο

Υπόθεση που προβληματίζει ολοένα και περισσότερο αποτελεί η μη ομαλή μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία της Σύρου μέσω των τακτικών δρομολογίων ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε., με τον περιφερειακό σύμβουλο και διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ερμούπολης, Τζώρτζη Μακρυωνίτη να προχωρά σε νέα παρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Με φόντο την παραμονή των μαθητών στη στάση κάθε μεσημέρι, καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμένο δρομολόγιο για τη μετακίνησή τους αμέσως μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, καθώς και με δεδομένη τη σοβαρή αγωνία που εκφράζεται εκ μέρους της κοινότητας των εκπαιδευτικών και των γονέων σε γενικότερο επίπεδο εξαιτίας της κατάργησης των σχολικών δρομολογίων, o ίδιος, πραγματοποίησε νέα δημόσια τοποθέτηση, επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, η οποία θα κινείται αντίθετα στην μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί και διαμορφώνει ένα προβληματικό πλαίσιο μεταφοράς των μαθητών.

Βάσει των επανειλημμένων επισημάνσεων που έχουν γίνει λόγω των όσων έχει επιβάλλει η νέα νομοθεσία αναφορικά με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, με σκοπό τον περιορισμό των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών, το θέμα έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο και θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, στη Σύρο.

Υπαρκτά προβλήματα

Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, άδραξε την ευκαιρία να επισημάνει εκ νέου τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν από την έναρξη του σχολικού έτους τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές – πλην της ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. ως φαίνεται από τη μη ρύθμιση των ζητημάτων -, προτείνοντας μάλιστα να υπάρξει επανεξέταση του θέματος από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και σε επίπεδο συμφέρουσας – από οικονομικής απόψεως - επιλογής.

“Ήθελα να κάνω μία τοποθέτηση για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, που εδώ στη Σύρο έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Το είχα πει και σε άλλη Οικονομική Επιτροπή. Χθες είχαμε μία συνάντηση εδώ με τον κ. Λεονταρίτη και με τους εκπροσώπους του ΚΤΕΛ. Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι ο τρόπος που γίνεται η μεταφορά κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τους μαθητές” σχολίασε σε πρώτο επίπεδο ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης, τονίζοντας πως, “Οι μαθητές αναγκάζονται να περιμένουν μιάμιση ώρα στην πόλη και να περιφέρονται, με ό,τι σημαίνει αυτό” καθώς δεν τους εξυπηρετούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια τακτικής συγκοινωνίας. “Αυτό γίνεται επειδή δεν έχουμε πάει σε μισθωμένες γραμμές απλώς έχουμε χρησιμοποιήσει τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, τα οποία δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση τους μαθητές” δήλωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως, “Μέχρι χθες, αυτό πίστευα ότι ήταν πιο οικονομικό για την Περιφέρεια, όμως θεωρώ ότι αν πάμε σε μισθωμένες γραμμές το κόστος θα είναι χαμηλότερο”.

Πληρώνουμε και δεν εξυπηρετούνται οι μαθητές”

Θίγοντας μία ακόμη σοβαρή πτυχή του ίδιου θέματος, ο κ. Μακρυωνίτης υπενθύμισε πως, η ΚΤΕΛ Σύρου Α.Ε. εισπράττει χρήματα για τη μεταφορά μαθητών, χωρίς η μαθητική κοινότητα να εξυπηρετείται, καθώς, προκειμένου τα παιδιά να μη μένουν στην αναμονή για διάστημα μιάμισης ώρας, αναγκάζονται οι γονείς να τα μεταφέρουν.

“Δυστυχώς έμεινε ο διαγωνισμός στη μέση, προχωρήσαμε στο μονοπώλιο” σχολίασε ο ίδιος στη συνέχεια, εξηγώντας πως, “Καλλιεργούμε ίσως το μονοπώλιο του ΚΤΕΛ με όλη αυτήν την διαδικασία και είναι πάρα πολύ σοβαρό συνάδελφοι” αφού όπως πρόσθεσε, “Οι μαθητές του Σχολείου μου δεν παίρνουν το λεωφορείο. Πληρώνουμε το λεωφορείο και οι μαθητές δεν το χρησιμοποιούν. Γιατί; Επειδή οι γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά μιάμιση ώρα να περιφέρονται στους δρόμους της Ερμούπολης. Έρχονται και τα παίρνουν από το σχολείο”.

Υπήρξε κατηγορηματικός δε, όσον αφορά στο ότι, “Δεν μπορούμε να πληρώνουμε χωρίς να εξυπηρετούνται οι μαθητές” ζητώντας επιτακτικά, “να εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το θέμα”.

Εξέφρασε την πεποίθηση δε, πως, “υπάρχει λύση και νομίζω ότι μετά από αυτά που ειπώθηκαν χθες, καθώς είχαμε μία σύσκεψη εδώ στο γραφείο (σσ. του Αντιπεριφερειάρχη, Γ. Λεονταρίτη), θα προχωρήσει”.

Η λύση στις μισθωμένες γραμμές

Σε επίπεδο λύσης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει, ο περιφερειακός σύμβουλος πρόταξε την ανάγκη να εξετασθεί η επιλογή των μισθωμένων γραμμών, κατά πάσα πιθανότητα και ως λύση πιο συμφέρουσα οικονομικά, καλώντας και την αρμόδια υπηρεσία της ΠΝΑι να προβεί σε κατάλληλες ενέργειες εξέτασης του θέματος.

Σε σύντομη παρέμβαση επί του θέματος προέβη και περιφερειακός σύμβουλος από τα Δωδεκάνησα, αναγνωρίζοντας πως το ίδιο πρόβλημα καταγράφεται και στον γειτονικό νομό, καθώς η λύση μπλοκάρει στον περιορισμένο στόλο των λεωφορείων της ΚΤΕΛ. Ο κ. Μακρυωνίτης έσπευσε να διευκρινίσει πως, το εν λόγω πρόβλημα κάθε άλλο παρά παρατηρείται στη Σύρο, γεγονός που αφήνει περιθώριο για εξεύρεση λύσης. “Το μονοπώλιο του ΚΤΕΛ που υπήρχε μέχρι πριν δύο χρόνια και βέβαια το ΚΤΕΛ μπορώ να πω ότι εκμεταλλευόταν αυτό το γεγονός με ό,τι συνεπάγεται, σήμερα δεν υπάρχει” σημείωσε κατηγορηματικά ο κ. Μακρυωνίτης, λέγοντας ακόμη πως, “υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι έχουν έρθει σε διαγωνισμό για μισθωμένες γραμμές, τελικά δεν προχώρησε η διαδικασία της μίσθωσης και θεωρήθηκε ότι μάλλον είναι καλύτερα να πάμε στις γραμμές του ΚΤΕΛ. Αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν λάθος” επανέλαβε, προσθέτοντας επιπλέον και την παράμετρο της έκπτωσης που μπορεί να προκύψει από μία τέτοια διαδικασία επιλογής μισθωμένων γραμμών για τη μαθητική μεταφορά.

“Θεωρώ ότι η έκπτωση θα είναι σημαντική” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, πραγματοποιεί την εν λόγω παρατήρηση, “ώστε στο μέλλον να το δει η υπηρεσία και να προτείνει μία διαδικασία η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί τους μαθητές και παράλληλα να είναι και πιο οικονομική για την Περιφέρεια”. Στην τοποθέτηση δε, της αρμόδιας υπαλλήλου που συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή και προχώρησε στην επισήμανση πως, “προκρίνεται στην ΚΥΑ η μεταφορά με τακτική συγκοινωνία” αλλά “προσπαθούμε τουλάχιστον εκεί που δεν καλύπτει αποδεδειγμένα η τακτική συγκοινωνία να προχωρήσουμε σε μίσθωση για να μεταφέρονται ασφαλώς τα παιδιά”, ο περιφερειακός σύμβουλος κατέληξε, λέγοντας πως, “Προκρίνεται αν είναι για το συμφέρον της Περιφέρειας. Δεν μπορούμε να προκρίνουμε μία λύση, η οποία είναι πιο ακριβή από μία άλλη”.